Pilvo pūtimas, užkietėję viduriai, sutrikęs virškinimas – visiems žinomos ir dažnos problemos. Laidos „Sveikata.lt“ komanda primena, kad visų šių negalavimų galima nesunkiai išvengti. Žarnyno mikrobiota – tarsi atskiras organizmas, kuriuo rūpintis yra itin svarbu. Lengviausias kelias – tinkama mityba, kuri ne tik pagerins Jūsų savijautą, bet ir užtikrins tinkamą virškinamojo trakto veiklą.
Sveikas žarnynas – sveika psichika
Šiuo metu yra žinoma, kad virškinimo sistemos ligos užima 2-3 vietą tarp dažniausių sveikatos sutrikimų. Dėl to stipriai prastėja žmonių gyvenimo kokybė. Greičiausiai nėra tokios srities, su kuria nesąveikautų žarnyno mikrobiota. Žinoma, labiausiai ji susijusi su virškinamojo trakto ar žarnyno ligomis, tačiau gydytojai teigia, kad mikrobiota daro įtaką ir tiems organams, kurie yra už žarnyno ribų, pavyzdžiui, galvos smegenims. Kartais žarnyno sutrikimai gali daryti įtaką net žmogaus psichinei sveikatai. Turbūt kiekviena mama, turinti mažą vaiką, gali patvirtinti, kad atsiradus vidurių užkietėjimui, stipriai pasikeičia jo elgesys. Vaikas tampa irzlus, nervingas, gali netgi nustoti valgyti.
Mityba ir disbiozė
Bakterijos, virusai bei grybeliai – visi gyvena mūsų organizme. Kaip ir žmonės, jie yra gyvi ir tam, kad išliktų, turi būti pamaitinti. Netinkamai maitinantis, žmogaus organizme gali išsivystyti disbiozė – žarnyno mikrofloros pusiausvyros sutrikimas. Pacientams dažnai yra atliekami tyrimai, siekiant išsiaiškinti mikrofloros sudėtį ir pagal tai nustatyti, koks maisto racionas tinkamiausias. Skirtingos bakterijos, minta skirtingomis medžiagomis, taigi, kurios gauna daugiau maisto, tos ir pradeda vyrauti organizme ir gali išbalansuoti visą mikroflorą.
Dar daugiau daržovių
Gerosios bakterijos, skatinančios žarnyno ir nervų sistemos veiklą, dažniausiai minta skaidulinėmis medžiagomis, o blogosios – lengvai įsisavinamais angliavandeniais. Todėl norint turėti gerą žarnyno mikroflorą, reikia valgyti skaidulinių medžiagų gausų maistą. Gydytojai dietologai teigia, kad skaidulinės medžiagos yra gaunamos tik iš augalinės kilmės maisto produktų. Gyvuliniame maiste, tokiame kaip mėsa, žuvis, pieno produktai, šių medžiagų nėra. Savo mitybą skaidulomis puikiai papildysite vartodami daržoves, pilno grūdo produktus (pilno grūdo makaronai, duona) bei kruopas.
Bioaktyvių medžiagų veikla
Kai kurie augalai, tokie kaip imbierai, pankolių sėklos, pipirmėtės ir pan. išskiria bioaktyvias medžiagas, kurios gali atnešti įvairios teigiamos naudos jūsų organizmui. Vienos skatina skrandžio ar kasos sulčių išsiskyrimą, kitos - dažniausiai pasireiškiančios kartumu - tulžies išsiskyrimą. Maisto virškinimas prasideda jau žmogaus burnoje ir visi šie augaliniai preparatai padeda žarnynui geriau pasiruošti artėjančiam darbui.
Svorio metimui
Skaidulinės medžiagos ne tik maitina gerąsias bakterijas, bet ir padeda reguliuoti žmogaus kūno svorį. Skaidulos kontroliuoja metabolinius procesus organizme – su savimi jos pašalina perteklinį cholesterolį, stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje. Subalansuotas cukraus kiekis kraujyje ir mažesni insulino išsiskyrimai padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą, dėl ko žmogui neatsiranda noras pastoviai užkandžiauti. Taigi, vienas iš būdų gydyti nutukimą, kurį pripažįsta ir gydytojai – į racioną įvesti augalinės kilmės produktų.
Būtinas produktas
Svarbu suprasti, kad skaidulines medžiagas turi vartoti visi. Ne tik tie, kurie susiduria su žarnyno ar nutukimo problemomis, bet ir tie, kurie nesiskundžia jokiais negalavimais. Gydytojai akcentuoja, kad tinkama mityba nėra gydymas – tai profilaktika. Galvojant apie tai, svarbu nustatyti kas bus po dvidešimt, trisdešimt ar penkiasdešimt metų. Dažnai profilaktinės programos suaugusiems yra jau smarkiai pavėlavusios, todėl geriausia investicija šiuo metu yra į vaikus, nes kai jie užaugs, turėsime mažiau problemų ir negalavimų susijusių su žarnyno veikla.
Kiekvieną sekmadienį laida „Sveikata.lt“ – apie Jūsų sveikatą. Įsijunkite 9 val. ryte per TV3!
Jeigu jaučiate danties skausmą, pridėkite prie danties gabaliuką svogūno. Skausmas turėtų atlėgti.
Kitas faktas
Komentarai