Vasarą norėdami padailinti kūno formas daugelis suskumba intensyviai sportuoti. Tačiau medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, kad pasirinkus fizinį krūvį ir atitinkamą mitybą, šią sveiką gyvenseną reikėtų išlaikyti ištisus metus, o ne tik ruošiantis atostogoms.
Populiarumo nestokojanti sveikesnės mitybos tendencija kardinaliai keičia daugelio vartotojų požiūrį net ir į tokius kasdienius maisto produktus kaip duona. Galbūt kaip tik tai ir lėmė, jog seni ir užmiršti receptai šiandien atgyja iš naujo, o kartu atrandama ir dar nežinotų faktų.
Kineziterapeutai Daniel Lima ir Eglė Kačinskaitė pataria, kaip nepervargti visą dieną sėdint prie vairo, ir siūlo keletą naudingų ir paprastų pratimų, kurie pravers bet kur – tiek ilgai sėdint darbe, tiek ir ilgose kelionėse.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad rytais valgantys košes mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnes alternatyvas, todėl lengviau išlaiko sveiką svorį ir juos rečiau vargina antsvoris, nutukimas. O ką daryti, jei ta pati avižų ar kitų įprastų kruopų košė jau pabodo, o ryte nėra laiko naujiems eksperimentams virtuvėje?
Pavasarį tradiciškai padaugėja pradedančių bėgioti, minti dviratį, parkus užplūsta riedutininkai bei kiti aktyvaus sporto mėgėjai. Jei kai kuriems užtenka tik prisiminti turėtus įgūdžius ir atgauti formą, tai kiti pasiryžta savo gyvenimo būdą koreguoti iš esmės ir dažnai neapskaičiuoja savo jėgų – draudikų statistika rodo, kad šiuo metų laiku iš...
2018-ųjų Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) mitybos ataskaitos duomenys šiurpina: su mityba susijusių ligų rodikliai vieni prasčiausių per visą istoriją. Ne išimtis ir Lietuva – širdies ir kraujagyslių ligos vis dar dažniausia ankstyvos mirties priežastis, o dėl šių ligų atsiradimui įtaką darančio anstvorio kenčia daugiau nei pusė šalies sua...
Persivalgymas – nuolatinis švenčių palydovas, kadangi daugumai didžiosios metų šventės labiausiai siejasi su vaišėmis nukrautu stalu ir valgymu ištisą dieną. Ne išimtis ir Velykos. Kaip pažymi mitybos ekspertė Indrė Trusovė, prieš sėsdami prie šventinio vaišių stalo turėtume nepamiršti apie persivalgymo pasekmes: skrandžio skausmus, silpnumą ir ...
Daugelis lietuvių neįsivaizduoja savo šventinio stalo be majonezu pagardintų patiekalų. Vis tik mitybos specialistai šiuo produktu siūlo nepiktnaudžiauti, o renkantis – atidžiau atkreipti dėmesį į jo sudedamąsias dalis.
Pusryčiai – svarbiausias dienos maistas, kuriuo, perfrazavus garsiąją kinų patarlę, nereikėtų dalintis nei su draugu, nei su priešu. Pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, tinkamai parinkti pusryčių patiekalai gali ne tik suteikti vertingos energijos dienai, bet ir padėti pagerinti savijautą. Kaip pavyzdį V. Kurpienė pateikia avižas – eksp...
Miegas – vienas reikšmingiausių gyvenimo elementų, lemiančių ne tik organizmo būklę, bet ir visas gyvybines funkcijas. Šalia kokybiško miego labai dažnai minimi ir teigiami mitybos įpročiai. Sakoma, jog riebus ar aštrus maistas „pritraukia“ košmarus, o štai lengvas užkandis ar karštas gėrimas tiesiog subalansuoti saldiems sapnams. Tad ką dėti į ...
Širdies ir kraujagyslių ligos – sveikatos sutrikimas, kasmet nusinešantis daugiausia žmonių gyvybių.