Vasarą sudėtinga atsispirti pagundai pasilepinti ir atsigaivinti ledais, tačiau jei suaugusieji dar supranta, jog piktnaudžiauti šiuo desertu nederėtų, vaikams, rodos, negalioja jokios taisyklės. Ar egzistuoja normos, kiek ledų per dieną galima suvalgyti, ir kaip tartis su atžalomis ne tik dėl kiekio, bet ir dėl galimų šio skanėsto alternatyvų? ...
Dažnai mamos, norėdamos išvengti atžalos nutukimo ateityje, riboja duodamo maisto riebumą ar net visai neduoda daugiau riebalų turinčio maisto. Visgi pirmuosius dvejus gyvenimo metus riebalai vaiko mityboje yra ypač svarbūs, todėl vengti jų mažo vaiko maiste yra didelė klaida.
Statistika rodo, kad net 94 proc. tėvų nežino, kiek ir kodėl jų vaikai turėtų gauti esminių polinesočiųjų riebalų rūgščių. Tai gali nulemti rimtas sveikatos problemas ateityje, nes pastarųjų pasigaminti pats organizmas nesugeba.
Jei iki trejų metų kartu su maistu negavome pakankamai geležies, tai galėjo nulemti ne tik fizinį – kaulų ir raumenų, vidaus organų – vystymąsi, bet ir mąstymo gebėjimus bei intelektą. Vis dėlto daugelyje išsivysčiusių Europos valstybių atlikti tyrimai rodo, kad vaikai su maistu gauna per mažai geležies. Ne išimtis ir Lietuva: geležis ir vitamin...
Jūsų 1–3 metų vaikas nervingas, prastai miega, yra nevalgus? Neskubėkite kaltinti jo charakterio, iš prigimties silpnos vaiko nervų sistemos ar savęs, kad neva netinkamai auklėjate mažylį. Galbūt šio vaiko organizmui paprasčiausiai trūksta kalcio ir vitamino D. Deja tik 2,8 proc. tėvų Lietuvoje žino, kad jų 1–3 metų amžiaus vaikui reikia 4 kartu...
Turbūt visiems tėvams žinoma – daugelis vaikų itin mėgsta nesveiką maistą. Praeiti pro greito maisto užkandines kas kartą tampa didele problema, įsiūlyti sveikesnį pietų variantą nei dešrainis ar keptos bulvytės – dažnas iššūkis. Kodėl vaikai taip mėgsta nesveiką maistą? Gydytoja dietologė Žana Antonova sako, kad tai – šių laikų bėda, o norint j...
Rugsėjį į mokyklą grįžtantys vaikai beveik neišvengiamai dalimi dienos maisto turės pasirūpinti patys – ar tai būtų maisto pirkimas mokykloje, ar jo pasišildymas namuose. Ar tai sveika? Kaip gaminti patiekalus, kad jie išliktų maistingi ir kitą dieną? Į klausimus atsako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.
2018 m. rugsėjo 1-oji žymi ne tik naujų mokslo metų pradžią, bet ir įstatymo, kuriame išdėstyti sugriežtinti mokinių maitinimui keliami reikalavimai, įsigaliojimą. Visuomenė skilo į dvi stovyklas – vieni džiaugiasi, kad mokinių mityba taps sveika ir subalansuota, o kiti nerimauja, kad moksleiviai lėkštėje ras tik salotos lapą, o iš mokyklos grįš...
Sveikos gyvensenos įpročius svarbu suformuoti dar vaikystėje, kai organizmas auga – tada tikimybė, kad jie išliks visą gyvenimą, yra didesnė. Tačiau čia kyla amžinas klausimas: kaip tėvai turėtų ugdyti savo atžalas, kad jos neverčiamos sveikai maitintųsi ir sportuotų?
Ar atsimenate, kaip pirmą kartą paragavote citrinos, jogurto ar alyvuogių, ką tada patyrėte? Tikriausiai – ne... Siūlome pažiūrėti video – jo veikėjai žengia į dar neatrastą skonių pasaulį, ir jų veidai pasako viską!
Širdies ir kraujagyslių ligos – sveikatos sutrikimas, kasmet nusinešantis daugiausia žmonių gyvybių.