Kai už lango pagaliau pradėjo šviesti saulė, o temperatūros stulpeliai pakilo virš dešimties laipsnių, suprantame, kad pagaliau atėjo ilgai lauktas pavasaris. Šiuo metų laiku norime kuo daugiau laiko praleisti lauke: su šeima leidžiamės į trumpus pasivaikščiojimus parke, ilgus žygius miškuose ar poilsį sodyboje gamtos ir ramybės apsuptyje. Tačiau kuo daugiau šilumos lauke, tuo mažiau laiko norime skirti namų ruošos darbams ir maisto gaminimui. Žinoma, suktis virtuvėje neišvengiama, bet išbandę keletą triukų, gaminimą paversite ypač greitu procesu!
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, dalijasi paprastais patarimais, kaip pagreitinti darbą virtuvėje. Šie patarimai padės sutaupyti daugybę laiko, kurį galėsite praleisti su savo namiškiais.
„Visi šie patarimai yra universalūs, kurie tikrai gali palengvinti kiekvieno buitį. Apie daugelį jų esame ne kartą susimąstę, tačiau juos nuolat pamirštame, tad kiekvienąkart verta pasikartoti. O juk genialumas visuomet slypi paprastume“, – sako V. Juodkazienė ir pateikia 10-ies virtuvės patarimų sąrašą.
Planuokite pirkinius visai savaitei
Vykdami į parduotuvę, visuomet turėkite pirkinių sąrašą – taip sutaupysite daugybę laiko ir pinigų. Planuokite savo pirkinius savaitei į priekį, taip sumažinsite ėjimų į parduotuvę skaičių, be to, vieną produktą galėsite panaudoti keletui receptų. Geriausia susikurti visos savaitės meniu, tuomet pasidaryti reikalingų produktų sąrašą ir tik tuomet žingsniuoti į parduotuvę. Vienas didesnis apsipirkimas kartą per savaitę sutaupys jūsų laiką, kurį galėsite skirti šeimai.
Rinkitės jau paruoštus sveikus patiekalus
Neaplenkite šaldytų daržovių ar jau paruošto sveiko maisto skyriaus – renkantis šiuos produktus, virtuvėje praleisite mažiau laiko. Šaldytų daržovių mišinys išsaugo visas naudingąsias savybes, tačiau jų nereikia nei plauti, nei pjaustyti, nei ilgai apdoroti. Užtenka išsitraukti iš šaldymo kameros pakelį daržovių mišinio, patroškinti keptuvėje ir turėsite puikų patiekalą!
Palaikykite tvarką virtuvėje
Kiekviena šeimininkė yra savo virtuvės karalienė – ji visada žinos, kur padėti ryžiai, kur ieškoti prieskonių ir iš kurios spintelės išsitraukti sietelį. Vis dėlto, kartais virtuvėje viskas susimaišo: žiūrėk, į puodų stalčių nugulė keptuvė, o į prieskonių dėžutę pakliuvo žolelių arbata. Daugybę laiko sutaupysite, jeigu kiekvienas virtuvės daiktas turės savo vietą, kurios nevalia užleisti niekam kitam. Tik tvarkingoje virtuvėje maisto stebuklai gims daug greičiau. Be to, rekomenduojama turėti kuo mažiau daiktų virtuvėje, o gaminimo proceso metu nuolat tvarkytis. Kai pagaminsite patiekalą, virtuvė liks tobulai švari.
Skaitykite receptus iš anksto
Prieš ruošdami vieną ar kitą patiekalą, dažnai mėgstame atsiversti receptų knygą. Dažnas padaro klaidą, kad perskaito tik ingredientų sąrašą, nusiperka produktus, o pradėjus gaminti patiekalą paaiškeja, kad kai kuriuos žingsnius reikėjo daryti prieš parą – užmerkti kruopas, marinuoti pernakt ir pan. Kai patiekalo reikės čia ir dabar, susinervinsite ir galvosite, ką pagaminti kitokio. Tokios situacijos valgo jūsų laiką, tad jei norite jo sutaupyti, visą gaminimo eigą suplanuokite iš anksto.
Taupykite energiją
Tikrai taip – kuo daugiau energijos sutaupysite gamindami, tuo greičiau pasieksite rezultatą ir jums padėkos ne tik namiškiai, bet ir gamta. Atminkite, kad dangčiu uždengtame puode vanduo įkais greičiau net jei kaitinsite ant žemesnės temperatūros. Jeigu norite dar greitesnių rezultatų, galite vandenį užvirti virdulyje.
Ingredientus pjaustykite smulkiau
Akivaizdu, kad jeigu bulvę perpjausime per pusę, ji išvirs dvigubai greičiau, tačiau šį žingsnį dažnai pamirštame. Prieš ką nors kepdami ar virdami, visuomet pagalvokite, ar neverta produktų supjaustyti smulkiau ar net sutarkuoti.
Pagaminkite paruoštukus
Planuodami pirkinius ir sudarydami visos savaitės meniu, nepamirškite savo šaldymo kameros galimybių – jūs galite užšaldyti praktiškai viską. Iš anksto pasiruošdami reikiamus padažus, garnyrus, net patiekalus, galite juos užšaldyti, o vėliau, lengvai atšildę, akimirksniu mėgautis puikiais pietumis.
Rinkitės greičiau paruošiamus ingredientus
Norėdami sutrumpinti praleidžiamą laiką virtuvėje, rinkitės tuos produktus, kurie greičiau paruošiami. Pavyzdžiui, konservuotus avinžirnius tereiks tik pašildyti, kai šviežius teks ne tik mirkyti per naktį, bet dar ir virti, o kuskusas išvirs greičiau nei ryžiai ar grikiai. Visada apgalvokite apie greičiau paruošiamas alternatyvas.
Rinkitės produktus, kurių nereikia apdoroti
Jeigu nenorite ilgai suktis virtuvėje, visuomet galima pasiruošti puikų užkandį – tereikia nusipirkti humuso, papjaustyti morkų, saliero, agurkų juostelėmis ir mėgausitės ne tik greitai paruoštu, bet ir sveiku maistu.
Kokybiški virtuvės įrankiai
Jeigu naudosite nudilusį peilį ar puodą, prie kurio viskas prisvyla, greitų rezultatų tikrai nepasieksite. Tik kokybiška virtuvės įranga ir įrankiai gali tapti geriausiais jūsų pagalbininkais, be to, taip galite sutaupyti ir pinigų – vienas geras puodas atstos dešimt pigių.
Kaulai yra organizmo kraujo gamykla. Kas sekundę kaulų čiulpai pagamina 3 milijonus raudonųjų kraujo kūnelių
Kitas faktas
Komentarai