Šie produktai pasižymi dideliu maistingumu ir yra gerai įsisavinami, nesukelia pilvo pūtimo ir normalizuoja žarnyno veiklą – žinoma, su sąlyga, kad sukramtysite gerai ir mėgausitės jais ramiai ir niekur neskubėdami.
Saldžiosios bulvės (batatai)
Išties puiki alternatyva mūsų pamėgtoms „klasikinėms“ bulvėms. Pasižymi gan saldžiu skoniu, bet natūralus cukrus, esantis saldžiosiose bulvėse, į kraują išsiskiria lėtai, taip išlaikant tolygų energijos lygį, išvengiant nuovargio ir svorio augimo, siejamo su cukraus kiekio kraujyje šokinėjimu.
Turi vitaminų B6, C, D, taip pat geležies, magnio ir kalio.
Geltonieji ir raudonieji lęšiai
Iš visų ankštinių, kurie būtini sveikai mitybai, virškinami lengviausiai, be to, turi daugiausiai geležies. Be to, kad gerina virškinimą, lęšiai normalizuoja cukraus lygį kraujyje. Dar vienas lęšių privalumas yra tas, kad jie nekaupia toksinų, turi daug vitamino B1 ir nepakeičiamų aminorūgščių.
Avokadai
Gana neišvaizdus, tačiau labai naudingas vaisius. Turi itin daug baltymų ir ląstelienos (vidutinio dydžio avokade yra maždaug 12 g naudingų skaidulų). Nors tekstūra atrodo sunki, tačiau sunkumo jausmo pilve šis vaisius nesukelia.
Jeigu šių vaisių įtrauksite į savo racioną, vienu šūviu nušausite iš karto kelis zuikius: pagerinsite žarnyno mikroflorą, stimuliuosite jo peristaltiką ir išvengsite vidurių užkietėjimo. O štai, pavyzdžiui, Ajurvedos medicinoje teigiama, kad avokadai stiprina imuninę sistemą.
Kad šiuos vaisius organizmas įsisavintų dar geriau, valgykite juos su laimais, trupučiu druskos ir kalendromis.
Kruopos ir sėlenos
Tai – produktai, kurie idealiai tinka pusryčiams: kruopų košė su vaisių gabaliukais ir medumi padės sureguliuoti virškinimo sistemos veiklą ir ilgam suteiks sotumo jausmą.
Ypač naudingi daiginti kviečiai ir avižos – gamta sveikai virškinimo sistemai geresnių produktų dar nesukūrė.
Užpilkite kruopas į termosą karštu vandeniu ir palikite išbrinkti – sveikas ir naudingas skanėstas paruoštas!
Špinatai
Iš visų žaliųjų daržovių įsisavinamos geriausiai, yra naudingiausios virškinimo sistemai. Na, o jeigu špinatų kramtyti nenorite, pasidarysite iš jų gėrimą.
Špinatų sultyse yra mangano, gyvybiškai svarbaus normaliai medžiagų apykaitai, gerai smegenų ir skydliaukės veiklai, taip pat stimuliuojančio vadinamųjų „laimės hormonų“ sintezę.
Migdolai
Normalizuoja medžiagų apykaitą, gerina regėjimą ir daro teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Tačiau čia naudingosios migdolų savybės nesibaigia.
Tai – geras natūralių vitaminų ir mikroelementų šaltinis, tačiau piktnaudžiauti juo nereikia – užtenka saujelės (maždaug 10 vnt.) per dieną.
Galima pagardinti salotas, vaisių ir daržovių kokteilius, arba rinktis užkandžiams.
Persimonai
Dėl sudėtyje esančių pektinų šie vaisiai ypač rekomenduojami visiems, turintiems virškinimo problemų. Persimonai ne tik išvalo žarnyną, bet ir maitina bifidobakterijas, stimuliuoja jų augimą ir aktyvumą.
Linų sėmenys
Dar vienas naudingas produktas besirūpinantiems savo virškinimo sistema. Šių sėklyčių potencialas milžiniškas: jos mažina cholesterolio lygį kraujyje, uždegimo atveju saugo nuo sudirgimų stemplės gleivinę, kliudo įsisavinti toksinus, neleidžia užkitėti viduriams... Šį sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti.
Žalioji arbata
Jeigu norite pagerinti virškinimą, svarbu ne tik tai, ką valgote, bet ir tai, ką geriate. Žalioji arbata – puikus pasirinkimas.
Dėl sudėtyje esančių katechinų žalioji arbata slopina apetitą ir gerina virškinimą. Kitų mėgstamų gėrimų atsisakyti nereikia – teigiamas poveikis juntamas išgeriant vos vieną puodelį žaliosios arbatos per dieną. Nors... Prie gero greitai priprantama, tad „dozės“ gali būti ir didesnės.
Natūralus jogurtas
Jogurto valgymas – vienas paprasčiausių būdų normalizuoti virškinimą. Šiame tirštame produkte yra organizmui naudingų bakterijų, stimuliuojančių žarnyno veiklą.
Pasilepinti jogurtu galima įvairiai: valgyti jį pusryčiams, kaip desertą su vaisių gabaliukais, naudoti salotoms ir pan.
Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus
Kitas faktas
Komentarai (1)