Šalta arbata – gaivinantis ir troškulį karštą vasaros dieną malšinantis gėrimas, kurį lengvai galime pasidaryti ir namų sąlygomis. Tačiau kaip išsirinkti, kokius ingredientus geriausia derinti tarpusavyje? Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi pagrindinėmis taisyklėmis, kaip pasigaminti šį gėrimą namuose ir pateikia tris gaivinančios šaltos arbatos receptus.
Virtuvės spintelėje – ne tik žalia ir juoda arbatos
Paprastai šalta arbata gaminama žalios ir juodos arbatos pagrindu, tačiau maisto ekspertė pataria nebijoti eksperimentuoti. Išskirtinio skonio gaivinantį gėrimą galima pasigaminti naudojant ir kitas arbatos rūšis – raudoną (rooibos), vaisinę, baltą, žolelių ar net prieskonines. Platus pasirinkimas tiks įvairiausių skonių mėgėjams, o vienintelė taisyklė, kurios pašnekovė pataria laikytis – rinktis kokybišką arbatą.
„Šaltos arbatos, kaip ir bet kurio kito gaminamo gėrimo ar patiekalo, skonis priklauso nuo pasirinktų ingredientų kokybės, tad svarbu rinktis kuo kokybiškesnius produktus. Be to, šiam gėrimui gaminti tinka ir arbata pakeliuose, ir biri arbatžolių arbata – tik naudojant pastarąją prireiks sietelio, kad pašalintumėte nuoviro likučius“, – teigia V. Juodkazienė.
Maisto žinovė taip pat atkreipia dėmesį, kad tamsi arbata visada bus intensyvesnio skonio, tad besirenkantiems šviesios spalvos arbatą prieš nusunkiant reikėtų ją palaikyti ilgiau – gėrimas bus sodresnio skonio.
Žolelės – ne tik skoniui
Ieškantiems idėjų, kuo pagardinti šaltą arbatą ir kaip suteikti gėrimui išskirtinę išvaizdą, „Iki“ maisto ekspertė pataria nepamiršti kvapnių žolelių.
„Bene dažniausiai šalti gėrimai gardinami šviežios mėtos lapeliais – jie suteikia ne tik gaivaus skonio, bet ir išskirtinę išvaizdą. Norintiems paįvairinti gėrimo skonį, siūlau išbandyti melisas ar levandas – šios žolelės suteikia švelnesnį skonį bei turi raminančių savybių. Išraiškingesnio skonio mėgėjams turėtų patikti pankolis, peletrūnas, rozmarinas, citrininė katžolė“, – sako V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė primena, kad paskaninti šaltus gėrimus galima ir vaisių griežinėliais, pavyzdžiui, apelsino ar citrinos. Kad išlaikytų savo skonį ir tekstūrą, jais arbatą geriausia gardinti visai prieš patiekiant ant stalo. Tokiu pačiu principu naudoti reikėtų ir ledo kubelius – šie turėtų ne atskiesti gėrimą, bet atgaivinti išlaikant skonio sodrumą.
Vietoje cukraus – sveikesnės alternatyvos
Pasak V. Juodkazienės, šalta arbata – universalus gėrimas, kurį galima pasigaminti pagal kiekvieno poreikius ar mitybos įpročius. Pavyzdžiui, jei norite sveikesnės alternatyvos, vertėtų pagalvoti, kokius saldiklius naudosite.
„Vietoj tradicinio cukraus galima rinktis medų, klevų ar agavų sirupus, kokosų žiedų cukrų. Jei saldinate granuliuotu cukrumi, jį berti reikėtų dar į karštą arbatą ir gerai išmaišyti – kitaip jis neištirps. Be tradicinių cukraus pakaitalų, arbatą galima saldinti ir šviežiai spaustomis vaisių sultimis, rožių limonadu ar vaisių sirupais, kurie taip pat gėrimui suteiks ir išskirtinę spalvą. Nepamirškite ir vaisių – saldumo arbatai suteiks arbūzas, figos, abrikosai“, – sako maisto ekspertė.
Ji priduria, kad vaisius reikėtų dėti visai prieš patiekiant į jau atvėsusį gėrimą – karštoje temperatūroje jie greičiau tęžta, tad gali ne tik prarasti skonį, bet ir sugadinti gėrimo išvaizdą.
Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė dalinasi trimis šaltos arbatos receptais.
Gaivinanti citrusinių vaisių skonio šalta arbata
Jums reikės (4 asm.):
· 800 ml vandens
· 4 juodos arbatos pakelių
· Saujos mėtos šakelių
· 1 ⅓ v. š. cukraus pudros
· 200 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
· Pusės vieno laimo sulčių
· Patiekimui: ledo, šviežios mėtos lapelių, apelsino ar citrinos griežinėlių
Paruošimas:
Arbatos lapelius užpilkite karštu vandeniu, įmaišykite cukraus pudrą, įdėkite mėtos šakelių ir palaikykite 10 minučių. Nusunkite ir atvėsinkite. Atvėsusį gėrimą sumaišykite su apelsinų sultimis, įspauskite laimo sulčių. Pagardinkite apelsino griežinėliais, mėtos lapeliais, ledu.
Šalta baltoji arbata su karamelizuotais persikais
Jums reikės (4 asm.):
· 3 pakelių baltos arbatos
· 2 pakelių žalios arbatos
· 1 l ir 125 ml vandens
· 2 puodelių pjaustytų šviežių persikų
· 2 v. š. granuliuoto cukraus
Paruošimas:
Užvirinkite 1 l vandens ir į jį įmerkite arbatos pakelius. Palaikykite 4 minutes, pakelius išimkite ir leiskite arbatai atvėsti. Į įkaitintą puodą dėkite persikus, cukrų ir pilkite 125 ml vandens. Kai vanduo pradės kunkuliuoti, sumažinkite kaitrą. Lėtai maišydami kaitinkite apie 10 minučių arba kol persikai suminkštės. Karamelizuotus persikus dėkite į atvėsintą arbatos gėrimą ir palikite atvėsti kambario temperatūroje apie pusvalandį. Dėkite į šaldytuvą dar 2–3 valandoms, kol pilnai atvės. Gėrimą į stiklines pilkite naudodami sietelį. Patiekite su ledo kubeliais.
Energizuojanti šalta raudonoji arbata su imbieru
Jums reikės (4 asm.):
· 2 pakelių raudonosios (rooibos) arbatos
· 1 l vandens
· ¼ puodelio medaus
· Pusės citrinos sulčių
· ⅔ v. š. nulupto ir smulkinto imbiero
· Saujos mėtos šakelių
· Patiekimui: šviežios mėtos lapelių, ledo kubelių
Paruošimas:
Į virintą vandenį įmerkite arbatos pakelius ir mėtos šakeles, po 4 minučių viską išimkite. Gėrimą sumaišykite su likusiais ingredientais ir palikite atvėsti šaldytuve 2–3 valandoms. Patiekite su šviežios mėtos lapeliais ir ledo kubeliais.
Išskleistų plaučių paviršiaus plotas sudarytų 80 kvadratinių metrų. Tai maždaug pusė krepšinio aikštelės ploto
Kitas faktas
Komentarai