Norint šaltuoju metų laiku sustiprinti imunitetą, nebūtina šturmuoti vaistinių ir pulti vartoti vitaminus bei jų papildus – būtų daug naudingiau tiesiog paįvairinti racioną ir įtraukti toliau minimus produktus į savo valgiaraštį.
Rūgščios uogos
Šaltalankiai, spanguolės ir bruknės aprūpina organizmą vitaminais. Rūgščiose uogose ypač daug vitamino C – galingo antioksidanto, padedančio pagerinti sveikatą.
Rauginti kopūstai
Šis produktas ne tik skanus, bet ir naudingas, jis teigiamai veikia virškinimo sistemą (dietologų teigimu, kopūstų poveikis panašus į kefyro). Raugintuose kopūstuose vitaminų C, A ir P net 20 kartų daugiau, negu šviežiuose, todėl šaltuoju metų laiku šis produktas turėtų puikuotis ant kiekvieno stalo.
Jūros kopūstai ir kitos jūros gėrybės
Jūros gėrybėse gausu jodo, būtino normaliam visų žmogaus organizmo sistemų ir organų darbui. Jei nemėgstate žuvies ir moliuskų, vartokite bent jau jūros kopūstus – šis produktas turi mažai kalorijų, ir jo galima valgyti tiek, kiek tik norite.
Citrusiniai vaisiai
Kokia žiema be mandarinų ir apelsinų? Citrusiniuose vaisiuose gausu vitamino C ir mineralinių medžiagų, stiprinančių kraujagysles ir normalizuojančių virškinamojo trakto darbą. Taip pat jie teigiamai veikia nervų sistemą – užtenka įkvėpti citrusinių vaisių aromato, kad pasijustumėte žvalesni ir laimingesni.
Moliūgai
Vitaminas T (karnitinas) gamtoje retas, tačiau mums – taip pat būtinas. Kaip jau tikriausiai numanote, moliūguose šio vitamino tikrai netrūksta – kaip, beje, ir kitų (pavyzdžiui, vitamino A ir E), mikroelementų (įskaitant cinką ir geležį). Būtent jie ir padeda sustiprinti imunitetą.
JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.
Kitas faktas
Komentarai