Neįsižeiskite, jei artimieji užsimena apie blogą jūsų burnos kvapą: tiesa yra ta, kad patys jo net nepastebime ir šeimos nario ar draugo užuomina reiškia, kad reikia ieškoti blogo burnos kvapo priežasčių. O jų yra įvairių, pradedant ligomis ir baigiant tiesiog nekokybišku dantų ir burnos ertmės valymu.
„Pagrindinė blogo burnos kvapo priežastis – prasta burnos higiena, kai prastai išvalomi dantys, nevalomi tarpdančiai, liežuvis – vietos, kuriose kaupiasi daugiausiai apnašų. Jeigu maisto likučiai lieka burnoje per naktį, juos skaido burnoje gyvenančios bakterijos, kurios išskiria rūgštį, lemiančią blogą burnos kvapą ryte. Kitos priežastys gali būti virškinamojo trakto sutrikimai, refliuksas, cukrinis diabetas, skrandžio ar inkstų ligos. Taip pat burnos ertmės ligos: kariesas, dantenų uždegimai, gingivitas, periodontitas. Burnoje yra daugybė kraujagyslių, kurios per kraują išnešioja burnoje esančias bakterijas po visą organizmą: į širdį, į plaučius”, – sako klinikos „Dantų harmonija” burnos higienistė Monika Bičkovienė.
Burnos higienistės teigimu, nors tik labai mažas procentas pacientų skundžiasi blogu burnos kvapu, šią problemą turi vos ne kas antras. Net jeigu žmogus pats neužuodžia savo blogo burnos kvapo, jį gali išduoti kiti simptomai, pavyzdžiui, sumažėjęs seilėtekis, deginimo jausmas burnoje, perštėjimas, burnos sausumas. Visi šie nemalonūs pojūčiai atsiranda dėl padidėjusio rūgštingumo.
Burnos higienistės patarimai, kaip išvengti blogo burnos kvapo:
1. Svarbu kritiškai įvertinti savo burnos higieną, atsakyti sau į klausimą, „ar tikrai padarau viską, kad burnos ertmė būtų švari? Ar išsivalau tarpdančius, liežuvį ir viską, kas galėtų lemti blogą kvapą?”
2. Bakterijos, gyvenančios burnoje, daugiausiai minta angliavandeniais, todėl atkreipkite dėmesį į savo mitybą. Maistas, sukeliantis blogą burnos kvapą, turi daug angliavandenių, pvz. miltiniai, grūdiniai produktai. Nuo jų apnašų lieka gerokai daugiau negu valgant daržoves ar mėsą. Po maisto, kuriame gausu angliavandenių, reikėtų praskalauti dantis vandeniu ar išsivalyti tarpdančius – vietas, kur labiausiai linkę įstrigti maisto likučiai.
3. Prie kavos ar arbatos puodelio visuomet turėkite vandens stiklinę, tai padės nuplauti gėrime esančius pigmentus, liekančius ant liežuvio, skruostų, gleivinės. Taip pat galima suvalgyti gabalėlį kietojo sūrio. Jis skatina seilių išsiskyrimą, kurios neutralizuoja burnoje susidariusias rūgštis ir taip normalizuojamas burnos pH.
4. Yra dar vienas mažai kam žinomas būdas – jeigu blogą burnos kvapą sunku panaikinti valant, galima pamėginti naudoti burnos probiotikų pastiles. Kartu su kruopščia asmenine burnos higiena probiotikai gali padėti išspręsti šią bėdą. Gerosios bakterijos užims blogųjų bakterijų vietą, taip mažės rūgštingumas burnoje ir gerės burnos kvapas. Pastilės būna čiulpiamos arba laikomos už skruosto ar po liežuviu. Svarbu pasirinkti probiotikus, kurie skirti būtent burnos ertmei, o ne virškinimui!
5. Tinkamai pasirinkite burnos higienos pagalbininkus, jų daugybė: vieno danties šepetėliai, įvairūs dantų siūlai, tarpdančių šepetėliai, liežuvio valikliai, burnos irigatoriai, elektriniai dantų šepetėliai ir pan. Geriausia prieš juos įsigyjant pasitarti su burnos higienistu. Jis, atsižvelgdamas į jūsų situaciją, padės išsirinkti jums geriausiai tinkančias priemones.
6. Ir pabaigai – dantų valymo eiga. Gali būti, kad iki šiol tai darėte atvirkščiai! Pirmiausiai reikėtų išsivalyti tarpdančius, tam, kad juos lengviau pasiektų šepetėlis su dantų pasta ir sukurtų reikiamą apsaugą. Svarbu, kad ne tik išorinis dantų paviršius, bet ir tarpdančiai gautų dantų pastos. Po dantų valymo, dantų šepetėliu arba specialiu liežuvio valikliu reikėtų nuvalyti liežuvį.
Svarbiausia, nenusiminkite: blogas burnos kvapas yra išsprendžiama problema. Jeigu teisinga burnos higiena nepadės, tuomet odontologas gali patarti, kokius sveikatos tyrimus reikėtų atlikti.
Jei be perstojo rėktum 8 metus, 7 mėnesius ir 6 dienas, tai pagamintum pakankamai energijos užvirinti vandenį vienam kavos puodeliui
Kitas faktas
Komentarai