6 „sveiko pirkinių krepšelio“ taisyklės

6 „sveiko pirkinių krepšelio“ taisyklės

Kad ir kokie tolerantiški būtume, yra vietų, kur neteisti aplinkinių labai sunku. Tai – prekybos centrai. Mes nori nenori nejučia imame smerkti tuos, kurie eina su pilnais krepšiais traškučių ar alaus, įvairių pusfabrikačių ar kitų nesveikų produktų, ir dažnai pamirštame kritiškiau pažvelgti į savąjį.
 
Prekybos centrai – tai vieta, kur gausu įvairiausių pagundų ir dėmesį nukreipiančių faktorių. Pakuotės ir skelbiamos akcijos traukia mūsų žvilgsnį ir „išjungia“ budrumą, todėl sunku ramiai praeiti pro šaldytuvus, siūlančius, pavyzdžiui, 30 rūšių ledų. Tačiau kaltinti parduotuvės nereikia – juk čia galima rasti ir sveikų produktų. Ką būtina įsidėti į savo krepšelį?
 
Pirma taisyklė: krepšelyje turi būti bent 5 spalvų produktų
 
Pamirškite apie sintetinius dažiklius. Įsivaizduokite, kad maisto spalva gali būti tik natūrali. Tokios koncepcijos rėmuose tegul bus taip, kad „mažai spalvos – mažai vertės“. Įvairiaspalviai vaisiai ir daržovės – pats naudingiausias maistas, ir jo mums reikia kuo daugiau.
 
Jeigu jūsų krepšelyje mažai spalvų, tai gali reikšti, kad suvartojate nepakankamai vaisių ir daržovių (arba einate jų pirkti kur nors į turgų, bet tai – jau visai kita istorija). Jeigu gi pagrinde maitinatės tuo, ką įsigyjate parduotuvėje, kaskart paimkite bent trijų rūšių sezoninių daržovių ir tiek pat – nesezoninių (šaldytų): obuolių, špinatų, bananų, baklažanų, morkų, žiedinių kopūstų ir pan.
 
Ir svarbiausia – grįžę namo juos būtinai suvalgykite. Nelaukite, kol jie suvys ar pasidengs šerkšnu jūsų šaldiklyje.
 
Antra taisyklė: kuo mažiau komponentų – tuo geriau
 
Stenkitės pirkti kaip galima mažiau apdorotus produktus, kurių sudėtyje būtų kaip galima mažiau ingredientų. Visi mes perkam prieskonius, krekerius, duoną, makaronus, dribsnius. Daugelį tokių produktų galima vadinti sveikais, daugelį – ne. Tiesiog pažiūrėkite į jų sudėtį. Jeigu ant vieno krekerio pakelio nurodyti tik trys ingredientai, o ant kito – dvidešimt, rinkitės pirmąjį. Kuo „turtingesnė“ sudėtis, tuo daugiau produktas turi nereikalingų priedų. Ši taisyklė galioja makaronams, duonai ir netgi padažams.
 
Trečia taisyklė: „skanėstai“ – tik mažose pakuotėse
 
Neapgaudinėkime savęs: net ir tie, kurie maitinasi sveikai, kartais leidžia sau pasilepinti nelabai sveikais skanumynais. Visiškai jų atsisakyti ir nereikia, tačiau geriau juos pirkti mažesnėmis porcijomis (pagunda taip pat bus mažesnė): mažas traškučių pakelis vietoje didelio, truputis saldainių arba ledų porcija (vietoj dėžės). Taip galėsite mėgautis mėgstamu maistu, tačiau neperžengsite ribų. Mokslininkų teigimu, tie, kurie suvalgė nedidelę porciją skanaus, bet nenaudingo pyrago ar šokoladinių sausainių, patiria tokį pat malonumą, kaip ir tie, kurie sušveičia gerokai didesnes porcijas.
 
Ketvirta taisyklė: angliavandeniai – tik „pilno grūdo“
 
Tai – labai paprasta, o nauda sveikatai – didžiulė. Rinkitės pilno grūdo duoną, kietųjų kviečių makaronus, neskaldytas kruopas vietoj „1 minutės“ košių. Tai ženkliai sumažins širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ir antsvorio riziką.
 
Penkta taisyklė: pamirškite pusfabrikačius ir šaldytus pietus
 
Mes taip pripratome prie tokio maisto, kad šaldytų produktų perkame vis daugiau ir daugiau. Ir kalba ne apie šaldytas braškes ar daržovių mišinius, o apie pusfabrikačius, kuriuose gausu riebalų, cukraus ir įvairių priedų.
 
Net jeigu gamintojas tikina, kad jo produkcija – tai sveikas pasirinkimas, joks pusfabrikatis nebus toks vertingas, kaip šviežiai paruoštas maistas. Ir nereikia teisintis, kad gaminti namie patiems nėra laiko – paruošti paprastas salotas, iškepti žuvį orkaitėje, pagaminti makaronus su daržovėmis užtruks ne daugiau kaip 20 minučių.
 
Šešta taisyklė: gerti reikia vandenį, arbatą ir kavą
 
Parduotuvėse gausu įvairiausių gėrimų kiekvienam skoniui. Tačiau daug rinktis nereikia – didžioji asortimento dalis ne tiek malšina troškulį, kiek skatina svorio augimą (kitaip tariant, yra „skystos kalorijos“). Geriau atsisakyti energinių gėrimų (gali tapti nervingumo, nemigos priežastimi), vaisvandenių (daug cukraus, didinančio vaikų nutukimo riziką) ir pan.
 
Kaip matote, taisyklės tikrai labai paprastos, ir jų laikytis nėra sudėtinga. Be to, kad jausitės geriau, atrodysite taip pat puikiai!
 
Būkite sveiki!

Komentarai

Ar žinote, kad...

Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti

Kitas faktas