Kokius produktus vartoti, jeigu norite, kad kaulai būtų stiprūs?
Pienas. Šiame produkte labai daug kalcio ir vitamino D, todėl daugelis specialistų rekomenduoja išsiugdyti įprotį išgerti stiklinę pieno. Jeigu jo nemėgstate – pakeiskite pieną jogurtu arba sūriu.
Bananai. Šių vaisių sudėtyje yra kalcio ir kalio. Bananai stiprina imunitetą, gerina medžiagų apykaitą, baltymų metabolizmą. O svarbiausia – bananai neleidžia organizmui prarasti kalcio.
Žalios daržovės, žalumynai. Špinatai, svogūnų laiškai, brokoliai – puikus kalcio šaltinis. Taip pat šie produktai turi vitamino K, atsakingo už kaulinio audinio stiprumą.
Riešutai. Migdoluose ir žemės riešutuose yra kalio, neleidžiančio su šlapimu pasišalinti kalciui. Graikiniai riešutai – geras Omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. Pastarosios lėtina kaulų masės mažėjimą ir ženkliai paspartina kaulų formavimąsi.
Džiovintos juodosios slyvos. Visi jau seniai žino, kad šie vaisiai turi begalę mūsų organizmui labai naudingų medžiagų – įskaitant ir inuliną, padedantį organizmui geriau įsisavinti kalcį ir išsaugoti stiprius kaulus.
Lašiša ir sardinės. Vitamino D turi beveik visos žuvų rūšys, tačiau sardinėse yra ir kalcio, o lašišose – sveikai širdžiai būtinų Omega-3 riebiųjų rūgščių bei vitamino D.
Kiaušiniai. Daugelis specialistų įsitikinę, kad reguliariai vartojant kiaušinius (ypač – trynius) galima papildyti vitamino D trūkumą. Tačiau jeigu norite, kad jūsų svoris išliktų toks pat, kaip dabar, piktnaudžiauti šiuo produktu nerekomenduojama.
Būkite sveiki!
Pasaulio sveikatos organizacijos specialistai prognozuoja, kad 2030 m. dažniausiai pasitaikanti liga pasaulyje bus depresija: šis sutrikimas pralenks net širdies ir kraujagyslių sistemos ligas.
Kitas faktas
Komentarai