Savaiminį maisto gedimą sukelia oksidacija, taigi antioksidantai yra skirti tam, kad kaip ir konservantai prailgintų maisto galiojimą. Be to, jie skirti ir skonio bei išvaizdos pagerinimui. Kaip ir visi kiti maisto priedai, antioksidantai žymimi raide E su skaičiais nuo 300 iki 399.
Kokie būna antioksidantai?
Antioksidantai skirstomi į natūralius ir sintetinius.
-
Natūralūs antioksidantai gaminami iš maisto produktų: arbatos, sojos, kavos, citrusinių vaisių, alyvuogių ir t.t. Natūralūs antioksidantai iš esmės yra nepavojingi.
-
Sintetiniai antioksidantai dažniausiai naudojami tokiuose produktuose kaip margarinas ir aliejus. Sintetiniai antioksidantai dažnai turi stipresnį poveikį nei natūralūs, tačiau savo sudėtyje jie turi toksiškų medžiagų, kenkiančių sveikatai.
Kokie antioksidantai nepavojingi?
-
E300 - Askorbo rūgštis
-
E301 - Natrio askorbatas
-
E302 - Kalcio askorbatas
-
E304 – Askorbilpalmitatas
-
E306 - Tokoferolių koncentruotas ekstraktas
-
E307 – Alfa-tokoferolis
-
E308 – Gama-tokoferolis
-
E309 – Delta-tokoferolis
-
E316 - Natrio eritorbatas
-
E317 - Eritorbinė rūgštis
-
E325 - Natrio laktatas
-
E326 - Kalio laktatas
-
E327 - Kalcio laktatas
-
E334 - Vyno rūgštis (L±)
-
E335 - Mononatrio tartratas Dinatrio tartratas
-
E336 - Monokalio tartratas Dikalio tartratas
-
E337 - Kalio natrio tartratas
-
E351 - Kalio malatas
Komentarai (4)