Ar kada pastebėjote, kad yra tokių produktų, kurie prikemša jūsų skrandį, bet nepasotina, ir tik dar labiau sužadina alkį? Jei kovojate su nereikalingais kilogramais, šie produktai jūsų pastangas sulieknėti gali paleisti vėjais!
Balta duona
Pirktinėje duonoje galima rasti kone visą Mendelejevo lentelę. Į šį produktą dedama daugybė įvairiausių medžiagų, kad tik duona ilgiau negestų, kad nesikeistų jos skonis ir kitos savybės. Negalima pamiršti ir miltų, iš kurių ji kepama: jie išvalyti, juose nelieka pačios vertingiausios dalies – ląstelienos. Štai kodėl toks produktas tuojau pat įsisavinamas, ir tuojau pat norisi valgyti vėl.
Šviežiai spaustos sultys
Dar prieš kelerius metus šviežiai spaustos sultys buvo laikomos kone pačiais geriausiais ir sveikiausiais pusryčiais, tačiau dietologai greitai susigriebė: daug cukraus (nors ir natūralaus) ir beveik jokios ląstelienos (ji lieka minkštime) daro šį produktą ne tokį jau ir naudingą, galima sakyti – net pavojingą. Staigus cukraus lygio šokinėjimas kraujyje provokuoja žvėriško alkio priepuolius. Jeigu nenorite atsisakyti sulčių, bent jau rinkitės tirštus vaisių, uogų ir daržovių kokteilius, tačiau ir jais nereikėtų piktnaudžiauti – viskam turi būti saikas.
Alkoholis
Vartojantiems alkoholį sunkiau save kontroliuoti prie vaišių stalo, tačiau tai – ne vienintelis pavojus. Tyrimai rodo, kad alkoholis „išplauna“ angliavandenių atsargas, todėl organizmas reikalauja jas papildyti vėl – beje, dažniausiai pačiais pačiais blogiausiais ir nenaudingiausiais produktais (pavyzdžiui, traškučiais).
Natrio glutamatas
Natrio glutamatas, kuriuo gausiai gardinamas greitas maistas, kinų virtuvės patiekalai ir daugelis pusfabrikačių (etiketėje jis žymimas E621) – nevienareikšmis produktas. Toks maistas skonio receptoriams atrodys daug patrauklesnis, todėl suvalgysite daugiau, be to, natrio glutamatas trikdys hormono leptino, atsakingo už sotumo jausmą, sintezę.
Sojos padažas ir kiti sojos produktai
Sojoje gausu augalinių hormonų, kurių poveikis organizmui panašus į estrogenų. Kuo jų organizme daugiau, tuo didesnės ir riebalų atsargos. Be to, sojos padaže yra jau minėto natrio glutamato.
Saldikliai
Nesvarbu, kokie – visi jie kelia pavojų. Smegenų ir viso organizmo ilgai apgaudinėti nepavyks – anksčiau ar vėliau jie pareikalaus „kompensacijos“. Eksperimentai su saldikliais gali įvaryti net diabetą! Atminkite, kad geriausias lieknėjančiųjų draugas yra ne sultys, ne gaivieji gėrimai, pasaldinti saldikliais, o paprastas vanduo. Kartais galima gerti ir gazuotą – svarbu tik tai, kad jis būtų be jokių priedų.
Kukurūzų dribsniai ir kiti panašūs pusryčiai
Dideli cukraus kiekiai iš pat ryto ne tik padidina per dieną apetitą, bet ir sukelia apatiją. Staigus cukraus ir insulino lygio kraujyje šoktelėjimas prives prie to, kad per pietus sušveisite daug daugiau, negu jums iš tikrųjų reikia.
Rauginti ir marinuoti produktai
Kaip ir natrio glutamatas, druska ir actas dirgina skonio receptorius ir stimuliuoja apetitą. Tikriausiai pastebėjote, kad kai norisi ko nors sūraus, jūs be vargo galite įveikti visą stiklainį raugintų agurkų, o štai šviežių – jau ne taip paprasta...
Prieskoniai
Per didelis prieskonių kiekis – dar viena persivalgymo priežastis. Receptoriai nepajunta tikrojo maisto produktų skonio, smegenys negauna sotumo signalo, todėl ir persivalgoma.
Majonezas
Majonezas – daugelio mėgstamas, tačiau pavojingas produktas, be kurio tikrai įmanoma apsieiti. Didelis riebalų ir įvairių priedų kiekis daro majonezą vienu baisiausių lieknėjančiųjų priešų. Kaip ir bet kuris kitas padažas (pavyzdžiui, garstyčių ar pomidorų), jis pakeičia patiekalo skonį ir apgauna smegenis, verčia valgyti daugiau.
Viena paprasta taisyklė, jei norite mesti svorį greitai ir užtikrintai: stenkitės gaminti kuo natūralesnius produktus, su kuo mažiau „priedų“ – taip jums neteks baimintis alkio priepuolio jau po poros valandų po valgio.
Komentarai