Šiandien parduotuvėse akys raibsta nuo pačių įvairiausių arbatų gausos. Asortimentą plečia ne tik arbatos rūšių įvairovė, bet ir priedai, suteikiantys šiam populiariam gėrimui ypatingo skonio ir kvapo. Pavyzdžiui, labai didelę paklausą turi arbatos su mėtomis, bergamotėmis, čiobreliais, jazminais, įvairiais prieskoniais. Galima rasti ir mišinių su šalavijais, raudonėliais.
Rinkdamiesi arbatą paprastai orientuojamės į savo skonį, kainą, pakuotę ar matytą reklamą, bet retokai susimąstome apie gėrimo naudą sveikatai.
Dažnokai ant pakuotės galime išvysti žodį „aromatizatoriai“. Gamintojai prisiekinėja, kad jų sudėtyje – tos pačios medžiagos, kurių yra ir natūraliuose augalų aliejuose, ir jokio neigiamo poveikio žmogaus organizmui jos nedaro. Tačiau tiesa tokia, kad naudoti gamyboje kvapiąsias medžiagas ir paprasčiau, ir pigiau.
Kita vertus, natūralūs priedai arbatoje gali turėti savų trūkumų ir net pakenkti per dažnai vartojant. Ar tikrai arbata su priedais gali būti tiek naudinga sveikatai, tiek žalinga?
Arbata su mėtomis
Tokios arbatos vienos populiariausių: jos atpalaiduoja, ramina, normalizuoja kraujospūdį, palengvina kvėpavimą. Mėtos gerina virškinimą ir savijautą, kai kamuoja „moteriškos bėdos“ – taip pat ir per menopauzę, nes slopina skausmą.
Nuosaikiai vartojamos mėtos nieko blogo nepadarys. Tačiau vertėtų atsiminti, kad vyrams jos mažina hormono testosterono lygį, tai gali slopinti seksualinį potraukį. Nepatariama arbatą su mėtomis gerti nėščiosioms – ypač jeigu laukiamasi berniuko, tad visada geriau iš anksto pasitarti su gydytoju.
Arbata su bergamotėmis
Vaisiaus forma bergamotės primena kriaušę, tačiau iš tikrųjų yra priskiriamos prie citrusų. Iš bergamočių žievelių spaudžiamas eterinis aliejus, jo ir dedama į arbatą.
Vidutiniškai suaugęs žmogus turi apie 100 milijardų smegenų ląstelių, iš kurių apie 85000 prarandame kasdien. Jei visas savo smegenų ląsteles sujungtume į siūlą, jo užtektų nuo čia iki saulės ir atgal..
Kitas faktas
Komentarai