Alų gamino dar Senovės Egipte. Tradicinis alaus gamybos receptas – vanduo, mielės, apyniai ir salyklas – tai pagrindinis angliavandenių ir kalorijų šaltinis. Pasitikrinkite, ar tikrai apie alų žinote viską?
Kiek kalorijų yra aluje?
Butelyje lengvo (iki 4,5% alkoholio) alaus yra nuo 100 iki 130 kalorijų, o įprasto alaus butelyje – nuo 150 iki 200 kalorijų. Taigi skirtumas tarp silpno ir tarp vidutinio alaus gali būti menkutės 20 kalorijų, arba net 100 kalorijų. Du bokalai alaus prilygsta dvigubam mėsainiui, sumuštiniui su kepta jautiena arba dviem gabalėliams picos su sūriu.
Ar aluje yra riebalų?
Ne, aluje riebalų nėra. Tačiau jame gausu baltymų, kalio, folio rūgšties, vitamino B12 ir selenų. Tačiau maistinių medžiagų aluje beveik nerasta, taigi jis yra vienas iš “neturtingiausių” gėrimų, nors kaloringumo sąraše užima labai aukštas pozicijas.
Ar tiesa, kad kuo daugiau laipsnių – tuo daugiau kalorijų?
Jei skaičiuotume kalorijas viename grame, tai alkoholis (7 kcal 1 grame) nedaug atsilieka nuo riebalų (9 kcal 1 grame). Palyginimui: baltymuose ir angliavandeniuose yra 4 kcal 1 grame. Taigi ryšys akivaizdus: kuo daugiau alkoholio, tuo daugiau kalorijų.
Ar tiesa, kad šviesus alus mažiau kaloringas už tamsų?
Ne. Kalorijų kiekis priklauso nuo alkoholio procento, o ne nuo spalvos.
Kada galima sakyti, kad žmogus jau padaugino?
Dietologai pataria laikytis tokių nurodymų: negalima vartoti daugiau nei dviejų alkoholio porcijų per dienų. Viena porcija, tai 1 butelis alaus, 150 ml vyno arba 50 ml degtinės.
Moterims šis rodiklis yra per pusę mažesnis. Moterų organizmas alkoholį apdoroja sunkiau, taigi jo įtaka yra didesnė.
Stikliukas degtinės, taurė vyno, ar bokalas alaus?
Viename kvadratiniame pažasties odos centimetre gali būti iki 500 milijonų bakterijų
Kitas faktas
Komentarai (7)
Cia as TB4E