Daugeliui iš mūsų patinka kartais pakramtyti ko nors aštraus, tačiau ar toks maistas yra naudingas? Vieni jį mėgta ir tikina, kad jis suteikia žvalumo ir energijos, gerina kraujotaką, stiprina imunitetą ir greitina medžiagų apykaitą. Kiti gi bijo, nes yra girdėje, kad aštrus maistas – tai dažna skrandžio opų priežastis. Kaip yra iš tikrųjų?
Aštraus maisto privalumai:
-
Gerina apetitą. Kita vertus, aštrių patiekalų mėgėjai retai kada valgo valgo didelėm porcijom, jų smegenys be jokių problemų kontroliuoja suvartojamų kalorijų kiekį.
-
Reguliuoja kraujotaką. Aštrus maistas valo ir skystina kraują. Aitrieji pipirai stiprina kraujagyslių sieneles, kadangi turi daug vitamino A ir C.
-
Tai – gera profilaktikos priemonė nuo vidaus parazitų.
-
Palengvina peršalimo simptomus (kaip vaistas nuo slogos ir temperatūros).
-
Gerina virškinimo sistemos veiklą. Prieskoniai stimuliuoja skrandžių sulčių gamybą.
-
Stimuliuoja „laimės hormonų“, t.y. endorfinų, gamybą (o šie pasižymi nuskausminamuoju poveikiu).
-
Padeda sumažinti suvartojamos druskos kiekius (ją iš dalies galima pakeisti česnaku, imbierais, garstyčiomis ir pipirais).
-
Nedideli aštraus maisto kiekiai padeda organizmui atsipalaiduoti ir ramiai pailsėti miego metu.
-
Aštrūs patiekalai ypač naudingi lėtiems flegmatikams, kuriems trūksta „vidinės ugnelės“.
Trūkumai:
-
Jei tokio maisto vartojama daug ir dažnai, jis dirgina skrandžio sieneles ir gali paskatinti gastrito atsiradimą.
-
Aštrus maistas gali tapti ir rėmens priežastimi (ypač linkusiems persivalgyti).
-
Sumažina skonio receptorių jautrumą (visas kitas maistas ima atrodyti prėskas ir beskonis).
-
Nemalonus burnos kvapas. Iš burnos sklindantis nemalonus svogūnų ir česnakų kvapas gali kliudyti ir kelti diskomfortą kabai ilgai.
Aštrus maistas gali būti ir naudingas, ir žalingas – kaip ir visur, svarbiausia yra saikas. Įsiklausykite į savo organizmą – jis tikrai pasakys, kada galima suvalgyti porą česnako skiltelių, o kada neverta.
Komentarai (4)