Kopūstai padeda stiprinti imunitetą, pristabdyti senėjimo procesus ir yra ypač naudingi virškinimui – tai tik maža dalis tautiečių mėgiamos ir Lietuvoje auginamos daržovės suteikiamų naudų organizmui. Baltagūžiai kopūstai išties dažnai pastebimi ant daugelio šalies gyventojų stalo, tačiau ar tikrai kiekvienas žino, kokia naudinga yra ši nebrangi ir skani lietuviška daržovė? Prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė Vaida Kurpienė dalijasi patarimais, kaip lengvai įtraukti baltagūžius kopūstus į savo racioną ir džiaugtis ne tik piniginei draugiškais, bet ir sveikatai palankiais patiekalais.
Dietistė Vaida Kurpienė įsitikinusi, kad kopūstai – viena populiariausių lietuviško raciono daržovių, o iš jų pagamintos gardžios sriubos, troškiniai ar salotos yra ne tik maistingi, bet ir sveikatai labai palankūs patiekalai.
„Daugybė kopūstuose esančių antioksidantų gali sumažinti riziką susirgti ūmiomis ar lėtinėmis ligomis. Liaudies medicinoje manoma, kad kopūstai „valo toksinus“, taip pat galimai tinka kompresams sergant angina arba „gydant“ sumušimus. Akivaizdu, kad kopūstų priešuždegiminės savybės yra vertinamos nuo senų laikų“, – sako V. Kurpienė.
Dietistė pastebi, kad kopūstuose esančios įvairios medžiagos gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos, o taip pat – sumažinti diabeto riziką.
„Kopūstų įtraukimas į racioną padeda mažinti cholesterolio lygį kraujyje ir stiprinti kraujagyslių sieneles. Ši daržovė taip pat gali padėti reguliuoti gliukozės ir insulino lygį kraujyje bei padėti sumažinti diabeto išsivystymo riziką, o juo jau sergantiems, gali padėti ligą valdyti bei sušvelninti pasekmes. Žinoma, svarbu kopūstų negaminti gausiai apipylus riebalais“, – kalba V. Kurpienė.
Ši daržovė dėl joje esančio didelio kiekio vitamino K padeda stiprinti kaulus, o dėl seleno, vitamino C ir A bei kitų antioksidantų, gali padėti sulėtinti senėjimo procesus.
Ir lieknėjimui, ir sotumui
Šiandien galima įsigyti įvairiausių kopūstų rūšių, tačiau vienu populiariausių pirkėjų pasirinkimu išlieka lietuviški baltagūžiai kopūstai, kurių prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse per metus parduodama daugiau nei 2,5 mln. vienetų.
„Lietuviški baltagūžiai kopūstai patenka į mūsų pirkėjų mėgstamiausių daržovių dešimtuką. Nors pirkėjai šią daržovę asortimente gali rasti ištisus metus, vis tik didžiausia paklausa pastebima vasario, kovo mėnesį. Atsižvelgdami į pirkėjų norus ir poreikius, rūpinamės, kad mūsų parduotuvėse lietuviškų daržovių jie galėtų rasti visus metus ir už kiekvienam prieinamą kainą, o štai šią savaitę lietuviškiems baltagūžiams kopūstams užtikriname ypač mažą kilogramo kainą. Tai puiki proga išbandyti ir savo mitybos racione prisijaukinti nebrangius ir sveikatai palankius patiekalus su kopūstais“, – pabrėžia „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.
Taip pat, pasak V. Kurpienės, ši daržovė puikiai tinka ir norintiems maitintis sočiai, ir sulieknėti.
„Kopūstai turi labai mažai kalorijų, tačiau skaidulų, suteikiančių sotumo jausmą, šioje daržovėje yra išties daug. Kopūstai taip pat turi cholino, kuris, perdirbtas į acetilcholiną, padeda reguliuoti riebalų rūgščių metabolizmą, gali padėti apsaugoti kepenis nuo riebalų sankaupų. Kopūstų salotos, troškinys ar sriuba yra vertingas ir sotus maistas, puikiai tinkantis tiek lieknėjantiems, tiek besirūpinantiems sveikata.
Be to, kopūstai dėl juose esančių skaidulų, padeda sumažinti potraukį saldumynams ir miltiniams produktams“, – kalba dietistė.
V. Kurpienė taip pat išskiria kopūstų naudą virškinimui, nes šios daržovės sultys didina skrandžio rūgšties išsiskyrimą, o tai naudinga turintiems per žemą skrandžio pH, sukeliantį virškinimo problemas, įskaitant rėmenį. Verta nepamiršti ir raugintų kopūstų, kurie savo sudėtyje turi ir probiotikų, ir prebiotikų – gerųjų maisto bakterijų, padedančių palaikyti tinkamą žarnyno mikroflorą ir stiprinti imunitetą.
Patiekalo pažiba – kopūstas
Norintiems šią populiarią daržovę įtraukti į savo mitybos racioną ir nustebinti šeimos narius gardžiais patiekalais, V. Kurpienė dalijasi net trimis receptais, kurių pažiba – kopūstas.
Šviežio kopūsto kotletai su linų sėmenimis
Jums reikės:
Gaminimo eiga:
Kopūsto pyragas su vištiena
Jums reikės:
Įdarui:
Kopūstų pyrago sluoksniams:
Gaminimo eiga:
Baltagūžio kopūsto apkepas su kmynais
Jums reikės:
Gaminimo eiga:
Skanaus!
Kaulai yra organizmo kraujo gamykla. Kas sekundę kaulų čiulpai pagamina 3 milijonus raudonųjų kraujo kūnelių
Kitas faktas
Komentarai