Dietistė paaiškino, kada dėl blogos savijautos kaltas glitimo netoleravimas

Dietistė paaiškino, kada dėl blogos savijautos kaltas glitimo netoleravimas
@shutterstock

Didžioji dalis žmonių maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo, atsisako dėl asmeninio noro maitintis sveikiau, tačiau kitiems tokie mitybos apribojimai būtini dėl sveikatos būklės. Nors įprasta manyti, kad glitimas aptinkamas tik grūdų savo sudėtyje turinčiuose maisto produktuose, specialistai atskleidžia, kad iš tiesų tokių produktų sąrašas gali nustebinti ir yra kur kas ilgesnis. Todėl nusprendę atsisakyti glitimo, pirmiausiai turėsite atsirinkti produktus, kurie tinkami valgyti. 

 

Apie glitimą šiandien kalbama kaip niekada daug. Glitimu vadinami baltymai, kurių randama kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Dalies žmonių organizmai šios medžiagos netoleruoja. Glitimo netoleruojantys žmonės iš savo mitybos raciono turėtų išbraukti ne tik kviečius, miežius ir rugius, bet ir kuskusą, manų ir bulgur kruopas. Anksčiau prie šio sąrašo buvo priskirtos ir avižos, tačiau avižos glitimo neturi, bet turi baltymą aveniną, kuris savo sudėtimi yra panašus į glitimą. Todėl avižų vartojimas dažniausiai galimas, bet celiakija sergantiems yra ribojami jo kiekiai. Neretais atvejais produktai, kurie glitimo neturi, būna apdorojami tose pačiose gamyklose, kaip ir glitimo turintys grūdai, tad celiakija sergantiems ar didelį jautrumą glitimui turintiems reikia atidžiai skaityti etiketes, ar nėra glitimo pėdsakų. 

 

Kaip išsiaiškinti, kad netoleruojate glitimo? 

 

Dažniausiai glitimo turintys kvietiniai produktai yra vartojami greitai skylančių angliavandenių forma, kaip pavyzdžiui miltiniai patiekalai bei saldumynai. Pastarųjų neigiamas poveikis sveikatai – moksliškai įrodytas. Tad dietistė visų pirma rekomenduoja įsitikinti, ar neigiami sveikatos pojūčiai tikrai yra dėl glitimo netoleravimo, ar visgi organizmas nepriima didelio kiekio greitai pasisavinamų angliavandenių. 

 

„Prieš atsisakydami glitimo, keturioms savaitėms atsisakykite miltinių glitimo turinčių patiekalų. Pastebėję ryškius savijautos pokyčius, pvz. sumažėjęs pilvo pūtimas, pagerėjusi virškinamojo trakto veikla, galite įtarti, kad netoleruojate didelio angliavandenių kiekio ir glitimo jums vengti nereikia, pakaks įprastus miltinius produktus pakeisti vertingesniais. Jei savijauta nesikeičia – galima pasidaryti tam tikrus kraujo tyrimus ir, gavus rezultatus, pasikonsultuoti su gydytoju. Esant teigiamam rezultatui gali tekti glitimo atsisakyti. Nors iš pradžių gali pasirodyti, kad glitimo ar jo pėdsakų galima rasti beveik visuose produktuose, tačiau laikui bėgant tikrai pavyks prisitaikyti, nes prekybos centruose apstu įvairių produktų, kuriais galima įvairiai ir vertingai maitintis“, – teigia V. Kurpienė. 

 

Asortimentas visų poreikiams 

 

Vis dažniau pasireiškiantis tam tikrų produktų netoleravimas daro įtaką ne tik klientų pasirinkimams, bet ir asortimentui. „Peržiūrėdami, atnaujindami ir kurdami prekių asortimentą, vis daugiau galvojame apie tuos pirkėjus, kurie rūpinasi savo ir artimųjų sveikata bei ieško sveikesnio ar netradicinio maisto produktų pasirinkimo. Prieš keletą metų mūsų parduotuvėse buvo įprasta rasti specializuotus produktų skyrius veganams, vegetarams ir diabetu sergantiems. Šiandien didžiausiose tinklo parduotuvėse yra įrengti pirkėjų vis labiau atrandami skyriai, kuriuose – maistas be laktozės, glitimo, su mažiau cukraus ir kt. Manome, kad susidomėjimas išskirtiniais, tam tikrai mitybos filosofijai ar sveikatos būklei specialiai pritaikytais produktais tik augs“, – teigia „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė. 

 

Šiuo metu prekybos tinklo klientai didžiosiose parduotuvėse gali įsigyti kelių rūšių begliutenės duonos, kruopų, įvairių makaronų (avinžirnių, lęšių, žirnių, kukurūzų ar ryžių), miltų, sausainių ir kitų saldėsių. O mėgstantiems gaminti ir norintiems visada po ranka turėti greitą, bet sveiką užkandį, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė siūlo pasigaminti begliutenius riešutų ir sėklų batonėlius. 

 

Riešutų ir sėklų batonėlis 

 

Jums reikės: 

 

Kelių šaukštų medaus; 

Saujos migdolų; 

Saujos graikinių riešutų; 

Saujos anakardžių; 

Saujos lazdynų riešutų; 

Saujos norimų sėklų, kaip pvz. saulėgrąžų ar moliūgo; 

Valgomojo šaukšto ispaninio šalavijo sėklų. 

 

Gaminimas 

 

„Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir pasiruoškite kepimo indą – įdėkite kepimo popierių ir šiek tiek patepkite kokoso sviestu, jeigu neturite – puikiai tiks ir paprastas aliejus. Puode ištirpinkite medų iki skystos konsistencijos ir suberkite visus sausus ingredientus, gerai išmaišykite. Gautą masę tolygiai paskirstykite ant stačiakampio formos skardos ir ranka paspauskite. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių. Atvėsus supjaustykite į norimo dydžio batonėlius ir mėgaukitės. Skanaus!“, – dalinasi Brigita Baratinskaitė.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus

Kitas faktas