Jaučiate energijos trūkumą, žarnyno spazmus ar tiesiog pastebite suprastėjusią organizmo būklę? Prasidėjus penktai savaitei, kai gyvename namų režimu, ypač svarbu rūpintis tuo, ką valgome. Pasak dietistės Živilės Dumbraitės, planuojantis savaitės meniu reikėtų nepamiršti šviežių maisto produktų, ypač daržovių ir vaisių, kuriuose gausu A, C vitaminų ir maistinių skaidulų.
Ypač svarbu – ką valgome
Pasak dietistės Ž. Dumbraitės, šiuo laikotarpiu, kai daugelio organizmai yra labiau pažeidžiami dėl tam tikrų vitaminų trūkumo, ypač svarbu gerinti savo mitybą bei stiprinti organizmą. Vitaminai, mineralai ir maistinės skaidulos didžiąja dalimi yra gaunami su maistu, dėl to labai svarbu stebėti, ką valgome.
„Karantino laikotarpiu į savo maisto racioną būtina įtraukti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Tai yra pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis. Jos būtinos geram virškinimo procesui. Be to, pakankamas kiekis skaidulų padeda geriau veikti mūsų žarnyno bakterijoms, kurios yra svarbios kovoje su infekcijomis. Tad jei žarnyno mikrobiota nusilpusi, žymiai greičiau susirgsime ir sunkiau pasveiksime. Džiugu, kad jau kuris laikas galime mėgautis šviežiais ridikėliais, lapinėmis salotomis ar špinatais ir kitomis šviežio derliaus gėrybėmis“, – kalba dietistė.
Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad nors karantino pradžioje labiausiai išaugo ilgą galiojimą turinčių produktų pardavimai, šiandien matomas ir didesnis šviežios produkcijos poreikis.
„Karantinui tęsiantis jau penktą savaitę, pamažu sugrįžta įprasti pirkėjų įpročiai – tai rodo augantys šviežios produkcijos pardavimai. Gyventojų krepšeliuose atsiranda ne tik kruopos, konservai, duonos kepiniai, bet vis dažniau į juos sugrįžta ir šviežias maistas – įvairios daržovės, vaisiai, pieno produktai ar šviežia mėsa bei jos gaminiai. Labai svarbu, kad net ir esant tokioms sąlygoms, pirkėjai į savo racioną įtrauktų šviežią maistą, kuris užtikrina įvairiapusę mitybą“, – sako I. Baltrušaitienė.
Pats organizmas, jog jam trūksta tam tikrų vitaminų ar kitokių medžiagų, parodo tik praėjus keliems mėnesiams ar net metams. Tačiau visgi kūnas jau ir anksčiau pradeda siųsti ženklus, į kuriuos nereikėtų numoti ranka.
„Esant daržovių trūkumui galite pastebėti vidurių užkietėjimą, žarnyno spazmus, bendrą suprastėjusią organizmo būklę, energijos ar skysčių trūkumą, tamsesnę šlapimo spalvą. Jei žmogus geria nepakankamai vandens, jis bent jau dalį skysčių gauna su šviežiomis žaliomis daržovėmis ir vaisiais“, – sako dietistė.
Papildykite vitamino A ir C atsargas
Pasak dietistės Ž. Dumbraitės, ypač reikėtų pasirūpinti vitamino A atsargomis – jis labai svarbus imunitetui, odos būklei, nervų, širdies ir kraujagyslių veiklai. Šio vitamino gausu ne tik morkose, bet ir lapinėse daržovėse, tokiose kaip špinatai ir kopūstai. Reikia nepamiršti ir svogūnų bei česnakų – jie pasižymi antibakterinėmis savybėmis, todėl puikiai tinka virusų ir peršalimo ligų prevencijai.
„Šiuo metų laiku vertingiausios yra lapinės daržovės, salotos, špinatai, burokėlių lapai, krapai, petražolės, taip pat ridikėliai, pirmieji pavasariniai agurkai, svogūnai, česnakai ir jų laiškai. Tai pat nepamirškime ir įvairių daigintų grūdų bei sėklų. Greitu metu jau galėsime džiaugtis ir pirmosiomis lietuviškomis uogomis. Tačiau kol kas patariu rinktis ir kituose kraštuose užaugintus vaisius, svarbu, jog šiuo metu būtų jų derliaus sezonas“, – sako Ž. Dumbraitė.
Ž. Dumbraitė prideda, kad šiuo metu mitybą būtina praturtinti ir citrusiniais vaisiais, uogomis ir raugintomis daržovėmis, ypač kopūstinėmis. Šie produktai pasižymi dideliu vitamino C kiekiu, kuris irgi padeda apsisaugoti nuo virusinių infekcijų, peršalimo ligų.
Kaip daržoves išlaikyti kuo ilgiau šviežias?
Tai, kad į parduotuvę einame kartą per savaitę ir netgi rečiau, nereiškia, kad negalime pirkti šviežių vaisių ir daržovių. Pasak dietistės, svarbiausia yra suplanuoti savo meniu, pasidaryti pirkinių sąrašą ir tuomet tikrai neteks išmesti suvytusių maisto produktų.
„Patarčiau tokias daržoves, kaip morkas, saliero stiebus, pankolius, agurkus, iš karto parsinešus namo nuplauti, supjaustyti didesniais gabaliukais ir sudėjus į hermetišką indelį užpilti šaltu vandeniu. Tokiu būdu šie produktai ilgiau išliks švieži ir traškūs. Žalumynus, pavyzdžiui, petražoles, krapus, kalendras, laiškinius svogūnus ar lapines salotas, pamerkite į stiklainiukus su vandeniu ir pasidėkite į šaldytuvą“, – patarimais dalinasi Ž. Dumbraitė.
Kuo įvairesnė mūsų mityba, tuo įvairesniais vitaminais, mineralais ir maistinėmis medžiagomis aprūpinsime savo organizmą. Stiprus organizmas ir imuninė sistema dabar yra esminis dalykas, į ką reikėtų orientuotis.
Jeigu jaučiate danties skausmą, pridėkite prie danties gabaliuką svogūno. Skausmas turėtų atlėgti.
Kitas faktas
Komentarai