Faktai apie dilgėles

Faktai apie dilgėles

Dilgėlės – daugelio iš mūsų gal ir nelabai mėgstami, tačiau savaip įdomūs ir naudingi augalai. Ar žinojote, kad...

  • Kai kuriems drugeliams jos – tikras skanėstas.
  • Ant dilgėlių „adatėlių“ yra skuzdžių rūgšties, kuri, patekusi ant odos, ima deginti.
  • Iš dilgėlių anksčiau buvo audžiami audiniai ir siuvamos pačios stipriausios burės. Japonijoje jos kartu su šilku naudotos brangiai samurajų ginkluotei, sumedėję stiebai – skydams, o iš sukto ir vašku įtrinto dilgėlių pluošto – lankų templės.
  • Dilgėlių šeimoje yra kiek daugiau nei 60 000 šio augalo rūšių. Didžioji jų dalis auga tropikuose.
  • Jaunų dilgėlių lapų dedama į sriubas, salotas ir kitus patiekalus.
  • Per karščius dilgėlių lapuose galima laikyti greitai gendančius produktus (pavyzdžiui, žuvį, mėsą) – jie ilgiau išliks švieži.
  • Maisto pramonėje iš dilgėlių gaminami visiškai nekenksmingi žali dažikliai.
  • Vertingiausia dilgėlių dalis – lapai. Juose yra B grupės vitaminų, gana daug vitamino C ir K.
  • Dilgėlių nuoviras puikiai stiprina plaukus. Išskalaukite ir nenuplaukite.
  • Dilgėlių negalima vartoti nėščiosioms ir žmonėms, sergantiems širdies ligomis.
  • Anglijoje iš dilgėlių gaminamas vynas. Norint gauti 3000 litrų šio gėrimo, reikia tik 40 kg dilgėlių.
  • Kai kurios tropinės dilgėlių rūšys gelia itin skaudžiai. Yra ir tokių, prie kurių prisiliesti ne tik nemalonu, bet ir labai pavojinga. Tai netgi gali baigtis mirtimi.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Jeigu ima smarkiai plakti širdis, pasigaminkite citrinos sulčių ir medaus koncentratą ir išgerkite vienu ypu.

Kitas faktas