Jeigu šį savaitgalį leidžiate namuose, galite ne tik nustebinti šeimos narius skaniais patiekalais, bet ir pakviesti juos prisijungti prie gaminimo proceso. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi trimis savaitgaliui tinkančiais receptais, kuriuos gaminant darbo ras ir patys mažiausi.
Šokoladinis avokado pudingas
Retas, valgydamas šį desertą, supranta, ką valgo. Saldu, skanu jokio pridėtinio cukraus! Toks desertas tiks net ir pusryčiams. Juk ne veltui avokadas tituluotas maistingiausiu pasaulio vaisiumi.
Jums reikės:
1,5 banano;
1 avokado;
40 g nesaldintos kakavos;
3 šaukštų klevų sirupo.
„Į smulkintuvą įdėkite nuluptą bananą, avokadą ir suberkite kakavos miltelius. Malkite, kol liks keletas stambių gabalų. Tuomet supilkite klevų sirupą ir malkite iki kreminės tekstūros. Sudėkite į indą, papuoškite bananais ir skanaus!“, – pirmuoju itin paprastu receptu dalijasi B. Baratinskaitė.
Vištienos ir daržovių kišas
Kišas – tai nesaldus pyragas, kilęs iš Prancūzijos. Prancūzai sako, kad kišo gamyba – lyg žaidimas be taisyklių, nes į šio pyrago vidų gali pridėti, ko tik nori. Kišą geriausia valgyti šiltą, o atšalęs jis yra pats patogiausias iškylos maistas – tereikia supjaustyti nedideliais gabalėliais, suvynioti į popierių ir dėti į pintinę.
Jums reikės:
Tešlai:
200 g miltų;
100 g atšaldyto sviesto;
4–5 šaukštų šalto vandens;
Druskos.
Įdarui:
300 g vištienos filė;
1 smulkinto svogūno;
1 sutraiškytos česnako skiltelės;
pusės brokolio galvos;
50 g tarkuoto kietojo sūrio;
3 kiaušinių;
125 ml pieno;
3–4 stiebų smulkintų svogūnų laiškų;
šakelės vyšninių pomidorų;
druskos, pipirų.
Pirmiausia pasigaminkite tešlą: atšaldytą sviestą sutarkuokite į dubenį su miltais ir druska. Pirštais miltus ir sviestą sutrinkite iki trupinių. Tuomet peiliu greitai maišykite trupinius ir šlakstykite juos šaltu vandeniu, kol tešla sulips ir susispaus į gumulą.
„Jeigu jaučiate, kad tešla per sausa ir nelimpa, įpilkite šiek tiek vandens, o jei ji per drėgna – įberkite šiek tiek miltų. Iš tešlos suformuokite rutulį, įvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 15 minučių. Tuomet išimkite, išvyniokite ir pasidėkite tešlą ant miltais pabarstyto stalo. Iškočiokite apskritą lakštą, didesnį už kepimo formą. Atsargiai perkelkite tešlą į kepimo formą ir nupjaukite jos perteklių – tešla turi baigtis ties kepimo formos kraštais. Dėkite kepimo formą su tešla dešimčiai minučių į šaldymo kamerą, kad tešla sukietėtų“, – pataria B. Baratinskaitė.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Į formą ant atšalusios tešlos įtieskite kepimo popierių ir priberkite ko nors, kuo prispausite tešlą (jeigu turite – keraminėmis pupelėmis, jei ne, galite naudoti ir paprastas pupas arba žirnius, juos vėliau suberkite į atskirą indą, patiekalui gaminti jau jų nepanaudosite, bet turėsite balasto
kitam kartui). Kepkite apie 15 minučių su balastu ir dar 10 minučių be jo. Atidėkite paruoštą kišo pagrindą į šalį, kol pagaminsite įdarą.
„Pirmiausia su šlakeliu alyvuogių aliejaus arba sviesto pakepinkite supjaustytus svogūnus ir česnakus. Tuomet suberkite mažais gabalėliais pjaustytą vištieną. Pakepintą masę sukrėskite ant kišo pagrindo. Ten pat suberkite smulkintus brokolius ir per pusę perpjautus pomidoriukus. Kiaušinius išplakite su pienu, įberkite druskos, pipirų, suberkite smulkintus svogūnų laiškus bei tarkuotą sūrį. Viską išmaišykite ir užpilkite ant pyrago. Kišą įdėkite į orkaitę ir kepkite 190 laipsnių temperatūroje apie 25-30 minučių. Skanaus!”, – sekmadienio pusryčiams puikiai tinkančio recepto patiekalu dalijasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
Tortas su kokosais ir mangų želė
Jums reikės:
300 g migdolų
pusės stiklinės kokosų drožlių
11 šviežių datulių be kauliukų
200 g anakardžių
1 citrinos sulčių
klevų sirupo pagal skonį
1 skardinės riebaus
kokosų gėrimo
2 prinokusių mangų
Želatinos
Anakardžius užmerkite vandenyje ir palikite brinkti per naktį. Kokosų gėrimą įdėkite į šaldytuvą. Virtuviniu kombainu susmulkinkite migdolus, suberkite datules, kokosų drožles ir viską susmulkinkite iki vientisos masės. Jei masė nekimba, įpilkite šlakelį vandens. Torto formą išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite masę, tolygiai ją pirštais išspauskite iki pat kraštų ir dėkite į šaldytuvą.
Paruoškite kremą: nuo anakardžių nupilkite vandenį, suberkite riešutus į virtuvinį kombainą, supilkite citrinos sultis, klevų sirupą ir virš kokosų gėrimo susidariusį baltą, riebų sluoksnį. Nusistojusio skysčio nupilti nereikia.
Viską smulkinkite tol, kol masė taps labai panaši į kremą. Tada 50 ml vandens išbrinkinkite porą šaukštelių želatinos. Kai ji išbrinks, supilkite į masę, išmaišykite. Šitą masę užpilkite ant anksčiau paruošto pagrindo ir įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms, kad sustingtų.
„Mangus nulupkite, nupjaustykite minkštimą nuo kaulo ir susmulkinkite virtuviniu kombainu iki vientisos masės. Ją supilkite į puodą, įpilkite klevų sirupo ir virkite apie 15 minučių, kol pasidarys tyrelė. Atvėsinkite, paspausdami nukoškite per sietelį. Tada sumaišykite su ištirpinta želatina (vadovaukitės instrukcija, pateikta ant pakuotės) ir užpilkite ant torto. Paruoštą tortą kiškite atgal į šaldytuvą ir palikite, kad per naktį sustingtų“, – priduria B. Baratinskaitė.
Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus
Kitas faktas
Komentarai