Geriausi baltymų šaltiniai lieknėjantiems

Geriausi baltymų šaltiniai lieknėjantiems

Baltymai gyvybiškai reikalingi bet kuriam gyvam organizmui. Tai – pagrindinė mūsų organizmo statybinė medžiaga. Kokiuose maisto produktuose jų yra daugiausia?

Riebi žuvis

Lašišos, sardinės, upėtakiai, tunas – riebi žuvis pasižymi dideliu nesočiųjų riebalų kiekiu, darančiu itin teigiamą įtaką nervų sistemai ir protinei veiklai. Jeigu trūksta šių minimų naudingųjų medžiagų, tuomet prastėja atmintis, gali apimti agresija ar net depresija.

Taip pat žuvyje yra smegenims būtino jodo bei fosforo. Omega-3 riebalų rūgštys taip pat neleidžia šokinėti cukraus lygiui kraujyje, todėl jausitės sotūs ir galėsite lengviau numesti svorio.

Moliūgų sėklos

Įberkite ryte šių sėklų į košę, jogurtą ar varškę – taip ilgiau išliksite sotūs ir apsieisite be užkandžių iki kito valgymo. Moliūgų sėklose gausu mūsų organizmui gyvybiškai svarbių medžiagų, todėl per dieną rekomenduojama suvalgyti 2–3 šaukštus sėklų.

Moliūgų sėklomis taip pat galima gardinti pertrintas sriubas, šviežių daržovių salotas, naminę duoną ir jos gaminius. Paskrudinę moliūgų sėklas sausoje keptuvėje, paruošite gardų užkandį. Salotoms ir sriuboms skaninti naudokite tamsiai žalios spalvos, sodraus skonio moliūgų sėklų aliejų. Jis suteiks patiekalams ypatingą prieskonį.

Migdolų riešutai

Tai – geras tiek baltymų, tiek gerųjų riebalų šaltinis. Valgykite juos vienus, paskaninkite jais salotas. Taip pat svarbu pabrėžti, kad migdolai slopina potraukį saldumynams. Jeigu riešutus per naktį pamirkysite, organizmas greičiau įsisavins maistingąsias medžiagas, o virškinti bus lengviau.

Vieno JAV universiteto mokslininkai tyrimais įrodė, kad migdolai taip pat padeda reguliuoti svorį. Tiriamieji dešimt savaičių kasdien valgė po 24 riešutus (56 g) ir nepriaugo svorio. Migdolai labai sotūs, jų sukrimtus sumažėja alkio jausmas, todėl neužkandžiaujama kaloringais produktais. Šie riešutai taip pat naudingi sergantiems plaučių ligomis, kenčiantiems dėl vidurių užkietėjimo.

Kiaušiniai

Puikus pasirinkimas pusryčiams ar pietums. Šis produktas padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, be to, idealiai tinka metantiems svorį. Kiaušiniuose yra baltymų (su visomis būtinomis aminorūgštimis), riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų (magnio, kalcio geležies, fosforo, daug jodo), vitaminų E, B1, B2, B6 ir ypač daug A, D ir B12. Visai nėra vitamino C.

Didžiausias kiaušinių trūkumas – didelis cholesterolio kiekis trynyje. Viename kiaušinyje yra beveik visa cholesterolio dienos norma. Kita vertus, kiaušinio baltyme esantis lizinas mažina jo koncentraciją kraujyje.

Jogurtas

Natūraliu ir ekologišku jogurtu paskaninkite dribsnius ar varškę, valgykite jį su šviežiomis uogomis, maišykite jį į trintus kokteilius. Jogurto galima nesunkiai pasigaminti ir patiems, tačiau jeigu perkate, rinkitės be cukraus – antraip naudos iš jo nebus.

Nors pienas ir jo produktai vertinami prieštaringai, dietologai sutaria – rauginti gaminiai kur kas geriau. Na, o jogurtas (maždaug 250 ml) turi 579 mg kalio. Pridėkime ir baltymus, kurie puikiai tinka po treniruotės, sunkaus fizinio krūvio ar tiesiog sveikesnei vakarienei.

Lęšiai

Juose gausu ląstelienos ir baltymų. Naudokite šį produktą su fantazija – lęšiai tinka ir sriuboms, ir troškiniams, ir net kotletams! Senovėje lęšius vadindavo neturtingųjų mėsa, dabar juos mėgsta sveikata besirūpinantys žmonės.

Puodukas lęšių turi net 35 % dienos normos geležies. Kuomet jos trūksta, sutrinka ir medžiagų apykaita, nes organizmas negauna medžiagų, reikalingų darniai jo veiklai.

Avinžirniai

Avinžirniuose gausu mineralinių medžiagų, B grupės, P, A, E, C vitaminų, nepakeičiamų aminorūgščių, ląstelienos, palyginti nedaug kalorijų (100 g – apie 320 kcal). Būtent visos naudingos medžiagos, esančios šioje ankštinėje kultūroje, padeda normalizuoti cholesterolio lygį kraujyje, gerina kepenų veiklą, saugo nuo papildomų kilogramų naštos ir veikia kaip natūralus antidepresantas.

Taip pat svarbu paminėti, kad avinžirniai gerina virškinimo sistemos darbą, normalizuoja cukraus lygį kraujyje, gražina odą, gerina potenciją, regėjimą ir netgi yra puiki profilaktinė akių ligų (kataraktos, glaukomos) priemonė.

Galvijų mėsa

Tokioje mėsoje mažiau kenksmingų priedų, todėl tai kur kas sveikesnis pasirinkimas. Joje ne tik daug baltymų, bet ir gausu geležies. Taigi, jeigu sportuojate, stengiatės numesti svorio, geležis jums tikrai bus reikalinga, kadangi suteiks visą pliūpsnį energijos.

Bolivinės balandos

Kaip ir ryžiai, labai gerai dera su daržovėmis, žuvimi, įvairiais padažais, vaisiais ir medumi. Jomis galima paskaninti įvairias sriubas ir troškinius, bulvių košę. Balandose gausu vitaminų A, C, E, taip pat B grupės vitaminų, kalio, magnio, seleno, vario ir folio rūgšties ir, žinoma, baltymų.

Komentarai

Ar žinote, kad...

40-50 % žmogaus kūno šilumos gali būti išvėdinta per galvą (be kepurės), nes galvoje yra labai daug kraujagyslių

Kitas faktas