Šiuolaikiniam žmogui laikytis visų mitybos rekomendacijų – nelengva užduotis. Stresas, mažas fizinis aktyvumas, ne visada sveiki užkandžiai – tai daugybė kasdienių įpročių, kurie gali lemti sutrikusį virškinimą. „Eurovaistinės“ sveikatos priežiūros specialistai teigia, kad dalį virškinimo sutrikimų gali pavykti išspręsti tiesiog pakeitus kai kuriuos įpročius.
Nors dažnai nesusimąstoma, tačiau virškinimas – gana sudėtingas organizme vykstantis procesas, kuris prasideda burnoje ir baigiasi storojoje žarnoje. Pasak „Eurovaistinės“ vaistininko Lauryno Ruko, tai ypač svarbus procesas, nes jo metu fermentų pagalba sukramtytas maistas yra paverčiamas į tirpius junginius, kurie patenka į kraujo ir limfos sistemas, taip žmogui pasisavinant organizmui reikalingas medžiagas. Tiesa, geras virškinimas nėra duotybė, o jo sutrikimai yra mūsų įpročių atspindys. L. Rukas pastebi, kad tam įtakos gali turėti stresas, žalingi įpročiai, mažas fizinis aktyvumas ar įvairių vaistų vartojimas.
Pasak vaistininko, fizinis aktyvumas yra svarbus veiksnys, lemiantis ne tik geresnį virškinimą, bet apskritai bendrą savijautą. „Šiomis dienomis išėjimas ramiai pasivaikščioti gryname ore, atokiau nuo žmonių, arba esant galimybei bėgiojimas ne tik bus naudingas virškinimui, bet ir kitų žmogaus sistemų veiklai. Įprastai manoma, kad žmogui, kuris aktyviai nesportuoja, užtenka 45 min.–1 val. fizinės veiklos per dieną“, – sako jis ir priduria, kad šiandien fizinį aktyvumą gali atstoti intensyvus namų tvarkymasis ar vaizdo treniruotės, kurias galima rasti internete.
Gero virškinimo paslaptis – paprasta
Lietuvai gyvenant karantino režimu, žmonės daugiau laiko praleidžia namuose, dažniau užkandžiauja, tačiau, pasak vaistininko, tai daryti vertėtų atsakingai. „Idealu būtų valgyti tris kartus per dieną, o tarp tarp valgių rinktis sveikus užkandžius. Svarbu nepamiršti, kad užkandžiai negali atstoti įprasto valgio ir nederėtų užkandžiauti saldumynais“, – sako vaistininkas.
Pasak jo, svarbu pasirinkti tinkamus užkandžius, kurie būtų naudingi organizmui – džiovinti vaisiai, sėklos, varškė, jogurtas, riešutai. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad riešutai bei įvairios sėklos yra sveiki, tačiau lėčiau virškinami užkandžiai, todėl žmogus valgydamas įprastus patiekalus ir užkandžiaudamas šiais produktais gali gauti didesnį kalorijų kiekį, o tai gali turėti įtakos svorio augimui.
Vaistininko teigimu, geru virškinimu gali džiaugtis tie, kurie sugeba rasti balansą tarp tinkamos mitybos ir fizinio aktyvumo. Gerą virškinimą užtikrinti gali padėti subalansuotas maisto racionas, kuriame didžiausią dalį sudaro daržovės, vaisiai, grūdai, pieno produktai, o mažiausią – saldumynai, riebi mėsa, alkoholis, taip pat nepamiršti vartoti ir pakankamai vandens.
„Svarbu maisto racioną įtraukti daugiau produktų turinčių skaidulinių medžiagų (grūdiniai maisto produktai, džiovinti vaisiai) bei vartoti gerąsias žarnyno bakterijas. Jeigu nejaučiame nemalonių pojūčių, tokių kaip pilnumas, vidurių užkietėjimas, pykinimas – galime džiaugtis geru virškinimu“, – sako L. Rukas.
Susirūpinti savo virškinimu vertėtų pajutus pilvo pūtimą, skrandžio skausmus, vidurių užkietėjimą, pykinimą bei padidėjusį skrandžio rūgštingumą – tai dažniausiai pasitaikantys sutrikusio virškinimo simptomai.
Lietuvoje iš tūkstančio gyventojų nuo gripo pasiskiepija vidutiniškai 30 asmenų, Latvijoje - 65, Estijoje – 52 asmenys. Tuo tarpu JAV tūkstančiui gyventojų tenka net 250 pasiskiepijusių, Europoje vidutiniškai – 177.
Kitas faktas
Komentarai