Ar žinojote, kad 99 proc. žmogaus kūno bakterijų yra žarnyne ir jos gali sverti net iki 2-3 kilogramų? Mikrobioma – mūsų organizme gyvenančių mikroorganizmų visuma, yra tokia pat unikali kaip ir piršto atspaudas, todėl kiekvienas žmogus turi taip pat ir skirtingą gerųjų bakterijų kiekį žarnyne.
Gerosios bakterijos mūsų organizme atlieka daugybę funkcijų ir daro didžiulę įtaką mūsų savijautai, imunitetui bei daugeliui kitų sveikatos aspektų. Taigi, pasakojame plačiau, kodėl gerosios bakterijos tokios svarbios.
Gerosios bakterijos atlieka šias funkcijas:
1. Kontroliuoja imuninės sistemos darbą. Bendraudama su imuninėmis ląstelėmis, žarnyno mikrobioma gali kontroliuoti, kaip kūnas reaguoja į įvairius virusus bei infekcijas.
2. Padeda virškinti skaidulų turintį maistą. Skaidulų turintis maistas gali padėti kontroliuoti svorį ar atsikratyti papildomų kilogramų. Taip pat skaidulos mažina cukrinio diabeto, širdies bei onkologinių ligų riziką.
3. Palaiko tinkamą organizmo PH. Tai reiškia, kad gerosios bakterijos padeda palaikyti rūgščių ir šarmų balansą organizme.
4. Padeda užtikrinti tinkamą smegenų veiklą. Atlikti tyrimai rodo, kad žarnyno mikrobioma taip pat gali paveikti centrinę nervų sistemą, kuri kontroliuoja smegenų funkcijas, gamindama smegenų chemines medžiagas ir bendraudama su nervais, kurie jungiasi prie smegenų.
5. Palaiko sveiką kūno svorį. Dėl žarnyno disbiozės gali padidėti svoris (normalios žarnyno mikrofloros sudėties bei savybių pasikeitimas), tačiau gerosios bakterijos, gali atkurti žarnyno sveikatą ir padėti sumažinti svorį. Jeigu žarnyno mikroflora veikia sklandžiai, tikėtina, kad ir kūno svoris bus normalus.
6. Saugo žarnyną. Sveika žarnyno mikrobioma kontroliuoja žarnyno sveikatą – sąveikaudama su žarnyno ląstelėmis, suvirškina tam tikrus maisto produktus ir neleidžia ligas sukeliančioms bakterijoms prilipti prie žarnyno sienelių.
Kaip galite pagerinti savo žarnyno mikrobiomą?
Yra daugybė būdų, kaip galima pagerinti žarnyno mikrobiomą:
Valgykite įvairų visavertį maistą. Ankštiniuose augaluose, pupose ir vaisiuose yra daug skaidulų ir šie produktai gali didinti gerųjų bakterijų kiekį žarnyne.
Rinkitės gerųjų bakterijų koncentratą. Kadangi valgydami tam tikrus maisto produktus, tikėtina, pakankamo kiekio gerųjų bakterijų galime ir negauti, maistą rekomenduojamą praturtinti ZOE gerųjų bakterijų koncentratu, kuriame gyvųjų bakterijų kiekis šimtus kartų didesnis už kiekį, esantį kasdien vartojamuose raugintuose maisto produktuose. Palyginimui, galima sakyti, kad vieno litro koncentratas savyje turi tiek pat gyvų gerųjų bakterijų, kiek yra 40-tyje tonų kefyro ar jogurto. Daugiau apie ZOE ir naudingas produktas savybes galite sužinoti čia.
Rinkitės fermentuotą maistą. Fermentuotuose maisto produktuose, tokiuose kaip: jogurtas, rauginti kopūstai ir kefyras, yra gerųjų bakterijų, daugiausia laktobacilų, o pastarosios gali sumažinti ligas sukeliančių bakterijų kiekį žarnyne.
Sumažinkite dirbtinių saldiklių vartojimą. Kai kurie atlikti tyrimai parodė, kad dirbtiniai saldikliai, pavyzdžiui, aspartamas, padidina cukraus kiekį kraujyje, stimuliuodami nesveikų bakterijų, tokių kaip augimą žarnyno mikrobiomoje.
Išbandykite augalinę dietą. Vegetariškos dietos laikymasis gali padėti sumažinti ligas sukeliančių bakterijų, tokių kaip E. coli, kiekį organizme, taip pat uždegimus ir cholesterolio kiekį.
Valgykite maistą, kuriame gausu polifenolių. Polifenoliai yra augaliniai junginiai, esantys žaliojoje arbatoje, juodajame šokolade, alyvuogių aliejuje ir pilnuose grūduose. Žarnyne polifenolius skaido mikrobioma, kad paskatintų sveiką bakterijų augimą.
Lietuvoje iš tūkstančio gyventojų nuo gripo pasiskiepija vidutiniškai 30 asmenų, Latvijoje - 65, Estijoje – 52 asmenys. Tuo tarpu JAV tūkstančiui gyventojų tenka net 250 pasiskiepijusių, Europoje vidutiniškai – 177.
Kitas faktas
Komentarai