„Esu šalia, galiu užsukti?“ – netikėtas bičiulio ar giminaičio skambutis kartais išverčia iš kojų, nes šaldytuvas – tuščias. O išleisti iš namų nepavaišintą svečią – ne išeitis. Kad tokios situacijos neištiktų, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi, kaip visada būti pasiruošusiems netikėtai užklupusiems svečiams.
Vištų sparneliai, sūrio užkandukai, krevetės, kalmarų žiedai, daržovių suktinukai, žuvų piršteliai: visa tai galite pagaminti itin greitai. Iš anksto įsigykite šaldytų užkandžių ir atvykus svečiams tiesiog juos pašildykite. Traukite dėžutes iš šaldymo kameros, atidarykite, pašaukite maistą į orkaitę, pasirūpinkite dailiais indais ir nepamirškite nuolat papildyti užkandžių atsargų.
„Užšaldytus produktus geriausia atitirpinti 4 laipsnių temperatūroje. Kai kuriuos ruošti galima vos ištraukus iš šaldiklio. Labai svarbu žinoti, kad užšaldytų ir kartą jau atitirpintų produktų dar kartą kišti į šaldiklį negalima. Ir visada skaitykite etiketes!”, – pataria B. Baratinskaitė.
Šaldytuvo kameroje visada pravartu turėti ir desertų: šaldytų sviestinių ragelių – kruasanų, prancūziškų migdolinių sausainukų (pranc. macaron), tradicinių brandintos tešlos pyragaičių – kanelių, plikytos tešlos pyragaičių su šokoladu – eklerų ar lengvą lyg debesis „Oreo” tortą.
„Prie šiltų kruasanų patiekite šviežio sūrio, naminės uogienės, medaus ar marmelado. Rimtesniam valgytojui pasiūlykite sviesto, vytinto kumpio, saliamio ar sūdytos lašišos ir būtinai – salotos lapą įsidėti į ragelio vidurį”, – sako B. Baratinskaitė.
„Lietuviai išties yra pamėgę šaldytus desertus. Populiariausi iš jų: šaldyti sviestiniai kruasanai, šaldytos bandelės su cinamonu, šaldyti kruasanai su šokoladu. Šių prekių pardavimai buvo gana pastovūs, visgi karantinas juos padidino: balandį pardavimai augo beveik dvigubai“, – dalijasi „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Norintys svečius ne tik pamaitinti, bet ir atgaivinti, turi atsiminti, kad vasarą be ledukų sunku išsiversti. Pasigaminkite jų ne tik iš vandens. Sutrinkite mėgstamas uogas, pertrinkite jas per sietelį, atskieskite vandeniu ir išpilstykite į formeles.
O su norinčiais svečius nustebinti itin gardžiomis šaltomis arbatomis, B. Baratinskaitė dalijasi keliais nesudėtingais receptais.
Šaltoji raibsteglių arbata
2-3 valgomuosius šaukštus raibsteglių (angl. rooibos) arbatos užplikykite 200 mililitrų verdančio vandens. Palaukite 10-15 minučių, kol pritrauks. Įpilkite 1 ar 2 arbatinius šaukštelius mėgstamo sirupo arba sulčių.
„Aukštoje stiklinėje sutrinkite kelis bazilikų lapelius, prikraukite pilną stiklinę ledukų ir įpilkite 100 ml raibsteglių arbatos. Vietoje ledukų čia puikiai tiks ir šaldyti vaisiai ar uogos”, – dalijasi B. Baratinskaitė.
Šaltoji žalioji arbata
2 valgomuosius šaukštus specialios žaliosios arbatos užpilkite 600 mililitrų labai šalto vandens. Palikite pusvalandžiui pastovėti, kad pritrauktų. Arbatžoles nukoškite. Pateikite su ledukais, apelsino griežinėliu ir mėtų lapeliais, jei tik ją mėgstate.
Komentarai