Maži atlyginimai ir didelės maisto produktų kainos atima iš žmonių galimybę dažniau pasimėgauti įvairiais delikatesais. Viena vertus – tai blogai. Tačiau žiūrint iš kitos pusės – ženkliai sumažėja gana plačiai paplitusios „gurmanų migrenos“ rizika.
Specialistų teigimu, paprastas maistas ne tik pigesnis, bet ir naudingesnis sveikatai, negu užjūrio delikatesai. Visuose tuose skanėstuose gana daug riebalų, didinančių cholesterolio lygį kraujyje, kraujospūdį didinančios druskos ir kai kurių kitų medžiagų, galinčių išprovokuoti galvos skausmą.
Aminų žala
Tarp produktų, provokuojančių migreninius galvos skausmus, pirmiausiai atsiduria maistas, turintis aminų (biologiškai aktyvių medžiagų, iš pradžių sutraukiančių, o vėliau išplečiančių galvos kraujagysles). Spazmai jaučiami tada, kai kraujagyslės plečiasi. Į aminų klasę iš dalies galima priskirti ir tiraminą. Ši medžiaga suteikia malonų kvapą ir skonį brangiems sūriams, jautienai, rūkytai žuviai, dešroms, dešrelėms ir kitiems mėsos bei žuvies gaminiams.
Tiraminas organizme konkuruoja su serotoninu (vadinamuoju „laimės hormonu“). Serotoninas tiesiog išstumiamas, o jo apykaitos sutrikimai, kaip rodo tyrimai, daugeliui ir sukelia migreninius galvos skausmus. Aminų yra ne tik sūryje ir dešrose, bet taip pat ir marinatuose, padažuose, sūryme, netgi kai kuriuose vaisiuose (citrusiniuose vaisiuose, bananuose, ananasuose) bei riešutuose.
Už malonumą tenka mokėti
Nors apie juodojo šokolado naudą kalbama labai daug, tačiau net ir jis turi savų trūkumų. Viena vertus, jis pakelia nuotaiką, tačiau iš kitos pusės – „laimės hormonai“ veikia neilgai. Staigus jų lygio sumažėjimas taip pat sukelia migrenos priepuolius. Dėl šios priežasties daug kakavos turintis šokoladas į migreną linkusiems žmonėms visai netinka. Kas kita – pieniškas ir baltasis (galvos skausmu jie negresia, tačiau įprotis jais mėgautis per dažnai gali baigtis ėduonimi ir nutukimu).
Pulsuojantį galvos skausmą neretai patiria ir užkietėję kavos mėgėjai. Kofeinas sukelia pripratimą. Kai poveikis organizmui nusilpsta, galvos smegenų kraujagyslės stipriai išsiplečia, ir juntamas skausmas. Kofeino turi ir arbata, ir kakava bei kola, todėl piktnaudžiauti šiais produktais taip pat nepatartina.
Na, o kalbant apie alkoholį – visi žino, kad padauginus kitą dieną pagirios neišvengiamos. Už malonumą tenka mokėti – net jeigu tai viso labo bokaliukas brangaus vyno ar pusė puodelio pagal visas taisykles pagaminto alaus. Nustatyta, kad galvos skausmą labiausiai provokuoja sausas raudonas vynas, šampanas ir brangus alus (ypač – tamsus), tad būkite atsargūs!
„Kinų restorano“ sindromas
Apie natrio glutamato poveikį bent viena ausimi taip pat girdėjo turbūt beveik visi, bet jeigu manote, kad jo yra tik pigiame greitame maiste ir pusfabrikačiuose (sultinio kubeliuose, traškučiuose ir pan.) – labai apsirinkate. Didelę natrio glutamato dozę galima gauti ir prabangiame restorane. Ypač juo piktnaudžiauja įstaigos, siūlančios paragauti kinų ir tailandiečių virtuvės patiekalų. Kita vertus, tailandiečiai ir kinai šią medžiagą išgauna iš natūralių produktų (dažniausiai – iš fermentuotos žuvies ir krevečių), o europiečiai naudoja sintetinę alternatyvą. Saikingai vartojamas natrio glutamatas nėra didelis blogis (jeigu per dieną suvartojama ne daugiau kaip 9 g), tačiau 10 % žmonių net ir nedidelis jo žiupsnelis sukelia galvos skausmus, padidėjusį prakaitavimą, be to, apsunkina kvėpavimą. Tokie simptomai ir vadinami „kinų restorano sindromu“. Tiems, kurie netoleruoja glutamato, vertėtų ne tik iš tolo aplenkti azijiečių restoranus, bet ir atidžiau skaityti kasdienių produktų etiketes.
Gyvenimas be dešros, bet... su cukrumi
Nitritai (medžiagos, naudojamos mėsos konservavimui ir tam, kad ji būtų skanesnė, gražios rožinės spalvos) kai kuriems žmonėms taip pat gali sukelti migreną. Beje, kalba ne tik apie brangius mėsos gaminius, bet ir apie paprastas dešreles. Jeigu pastebite, kad praėjus pusvalandžiui po valgio smilkiniuose atsiranda pulsuojantis galvos skausmas, vadinasi, tokie gaminiai jums netinka.
Taip pat reikėtų paminėti ir dirbtinį cukraus pakaitalą aspartamą, kuris irgi gali sukelti galvos skausmus. Jeigu norite ko nors saldaus – mažiau kenks paprastas cukrus (tiesa, saldinti vis tiek reikėtų saikingai). Ir dar: labai atidžiai rinkitės kramtomąją gumą, vaisių sultis, nekaloringus ledus ir desertus, kuriuose yra cukraus pakaitų.
Būkite sveiki!
Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti
Kitas faktas
Komentarai