Nors šviežios bulvės yra įprastas garnyras, o vasarą jos ypač mėgstamos su šaltibarščiais, raciono paįvairinimui galima pasigaminti įdomesnio skonio bulvių salotų, pagardintų naminiu pesto padažu. Be to, bulvės sočios ir nebrangios – tai tikrai palankus piniginei pasirinkimas. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, daug ką be reikalo kausto angliavandenių baimė, mat svarbiausia saikas ir tinkamai parinkti bulvių priedai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad šiuo metu galima įsigyti šviežio derliaus egiptietiškų bulvių, o lietuviškos bulvės lentynas pasieks birželio pabaigoje.
Bulvių baimė – nepagrįsta
Bulvių salotų receptas gimė Vokietijoje – iš ten jis įvairiomis variacijomis išplito į kitas Europos šalis. Patiekalas mėgstamas tapo ir Amerikoje, kur jį dar XIX amžiuje ėmė gaminti vokiečiai ir kiti emigrantai iš Europos.
Nenuostabu, kad bulvių patiekalai kone visose šalyse tokie populiarūs – ši daržovė itin universali, tinkama daugybei patiekalų, be to, yra viena pigiausių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bulvės turi daug naudingų savybių: „Jose nemažai mineralinių medžiagų – kalcio, fosforo, kalio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C.“
Paskutiniu metu plinta populiarus mitas, kad bulves valgyti nesveika – jis sulaukia vis daugiau sekėjų, kurie apskritai išbraukia bulves iš savo valgiaraščio. Anot gydytojos dietologės, visuomenėje plintanti informacija yra neteisinga, kadangi vertinant bulvių maistinę vertę, joje sveikatai nepalankių medžiagų nėra.
„Bulves iš tiesų sudaro tik apie 18 proc. angliavandenių, kurie yra kompleksiniai. Be to, bulvėse esantis krakmolas puikiai virškinamas ir suteikia reikalingos energijos. Išvirtas ar orkaitėje be riebalų keptas bulves galima valgyti ir per pietus, ir vakare. Tačiau bulvių košė, plokštainis ar cepelinai, gaminami su papildomais ingredientais, sulėtina virškinimo procesą, prailgina sotumo jausmą, todėl jie netinkami vakariniam valgymui“, – sako dr. E. Gavelienė, patarianti bulves patiekti su mėsa, žuvimi, daržovėmis arba valgyti kaip atskirą patiekalą.
Išbandykite įvairaus skonio bulves
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad lentynose galima rasti įvairaus skonio bulvių, tad verta jas išbandyti vis kitiems patiekalams: „Prekiaujame šviežio derliaus bulvėmis iš Egipto, mėnesio pabaigoje tikimės ir lietuviško jų derliaus. Pasiilgę jaunų šviežių bulvyčių pirkėjai dažniausiai jas renkasi valgyti su šaltibarščiais, naudoja įvairiems garnyrams. Nors manoma, kad šviežio derliaus bulvės netinkamos lietuviškiems cepelinams, nes jos mažai krakmolingos, sumaišius su rudens derliaus krakmolingomis bulvėmis patiekalas bus kur kas įdomesnio skonio, tad galima paeksperimentuoti.“
Pasak specialistės, skirtingiems bulvių patiekalams reikalingos vis kitokios bulvių rūšys: „Salotoms ar kitiems patiekalams tinka nebirios bulvės, kurios verdamos išlaiko savo formą. „Rimi“ parduotuvėse visos bulvės pasižymi šia savybe. Rūšines bulves salotoms geriausia virti su lupenomis, tai padės nepakisti bulvių struktūrai apdorojimo metu.“
Norintiems sutaupyti komercijos operacijų vadovė primena, kad nuo gegužės 30 d. prekybos tinklas „Rimi“ visoje Lietuvoje sumažino daugiau kaip 600 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas iki bene žemiausių rinkoje, taip atliepdamas žmonių norą sutaupyti ir greitai bei patogiai apsipirkti. Šios prekės lentynose žymimos specialiu euro ženklu.
O kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia eksperimentuoti pateikiant įdomesnius pagardus prie bulvių: „Pesto padažu tradiciškai gardinami makaronai, bet verta jį išbandyti ir su bulvių salotomis – jis suteiks gaivumo ir kvapnumo. O pasigaminti pesto namuose labai paprasta, tik jei naudosite jį bulvių salotoms, nedėkite kedrinių pinijų, kurios yra tradicinis pesto ingredientas.“
Šviežių bulvių salotos su petražolių pesto*
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
1 kg bulvių – šviežios bulvės „Spunt“ 40-60 mm 0,89 €/ 1 kg;
saujelės petražolių – fasuotos petražolės 0,88 €/ 50 g;
1/4 puodelio tarkuoto kietojo sūrio – kietasis tarkuotas sūris „Rimi“ 1,35 €/ 80 g;
1 skiltelės česnako;
1 šaukšto citrinos sulčių;
1/8 šaukštelio druskos;
2 šaukštų alyvuogių aliejaus.
Kaip gaminti:
Viename kvadratiniame pažasties odos centimetre gali būti iki 500 milijonų bakterijų
Kitas faktas
Komentarai