Įvardijo, kaip sumažinti žarnyno ligų riziką

Įvardijo, kaip sumažinti žarnyno ligų riziką

Virškinimo sistemos sutrikimai Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, yra labai rimta problema. Žarnyno ligos užima net antrą vietą tarp visų negalavimų. Šį sekmadienį laidoje „Sveikata.lt“ dalinsimės patarimais, kokius natūralios kilmės preparatus reikia naudoti, kad išvengtume šių nemalonių ligų. 

 

Pasak gydytojų, žmogus organizme turi net 2 kilogramus įvairių mikroorganizmų. Tam, kad užsitikrintume gerą sveikatą, svarbu palaikyti tinkamą jų pusiausvyrą. 

 

Profesorius gastroenterologas Vaidotas Urbonas teigia, kad žarnyno sutrikimai gali daryti įtaką netgi žmogaus psichikai: „Nėra tokios srities, su kuria žarnyno mikrobiota nesąveikautų. Žinoma, labiausiai ji susijusi su virškinamojo trakto bei žarnyno ligomis. Tačiau žarnynas gali daryti įtaką net galvos smegenų ar psichikos veiklai. Kiekviena mama, turinti vaiką, kuris skundžiasi vidurių užkietėjimu, žino, kaip stipriai pasikeičia vaiko elgesys, esant tokiam sutrikimui“. 

 

Gydytoja dietologė Justė Parnauskienė dalinsis patarimais, kuo maitinti gerąsias bakterijas, kad užtikrintume tinkamą žarnyno veiklą: „Dažniausiai gerosios bakterijos minta skaidulinėmis medžiagomis, o blogosios – lengvai įsisavinamais angliavandeniais. Todėl norint turėti gerą žarnyno mikroflorą, reikia valgyti skaidulinių medžiagų turintį maistą. Jos gaunamos tik iš augalinės kilmės produktų, todėl labai svarbu praturtinti savo mitybą daržovėmis bei grūdinėmis kultūromis“. 

 

Plačiau apie žarnyno veiklą jau šį sekmadienį, 9 val. ryte per TV3 televiziją, laidoje „Sveikata.lt“

Komentarai

Ar žinote, kad...

Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti

Kitas faktas