Jogurtas yra daugelio mėgstamas pieno produktas, kurį žmonės vartojau jau šimtus metų. Šis produktas yra ne tik maistingas, bet ir naudingas sveikatai – pasižymi daugeliu teigiamų ypatybių. Nemažai kas turbūt žino, jog jogurtas išgaunamas fermentacijos būdu, dėl to jame gausu probiotikų (gerųjų bakterijų), užtikrinančių sklandų virškinimo sistemos darbą.
Šį produktą net rekomeduojama valgyti pusryčiams tiems, kas nori numesti svorio. Nustebsite, kiek dar daug naudos organizmui gali suteikti jogurtas.
Pagrindinės priežastys, kodėl jogurtą valgyti sveika:
Padeda išvengti virškinimo problemų. Jogurte yra daug baltymų, kalcio, vitaminų, gyvosios kultūros arba probiotikų, kurie gali sustiprinti žarnyno mikrobiotą (žarnyno mikroorganizmų visumą) ir jos sklandžią veiklą.
Stiprina kaulus ir dantis. Tai – vienas geriausių kalcio šaltinių.
Žmonės, kurie reguliariai valgo jogurtą, padeda savo organizmui žarnyne gaminti vitaminą B.
Riebus jogurtas gali būti naudingas baltymų šaltinis laikantis dietos.
Nustatyta, kad reguliarus jogurto vartojimas, padeda sumažinti širdies ligų ir osteoporozės riziką, taip pat sureguliuoti kūno svorį.
Jogurte esančios pieno rūgšties bakterijos, slopindamos nepageidaujamas ir žalingas bakterijas maiste ir žmogaus kūne, sumažina žarnyno vėžio riziką ir apsaugo nuo virškinimo trakto ligų.
Reguliariai vartojamas jogurtas gali sustiprinti jūsų imuninę sistemą ir sumažinti tikimybę užsikrėsti, sirgti įvairiomis infekcijomis, pavyzdžiui: peršalimu, gripu, grybeliu.
Kuomet jogurtas gali pakenkti
Jeigu žmogus valgo jogurtą (ar kitus fermentuotus pieno produktus), kai jo skrandis tuščias, tuomet susidaro druskos rūgštis. Ši rūgštis žudo naudingas bakterijas, esančias jogurte, ar kituose fermentuotuose pieno produktuose, tada galiausiai sukelia padidėjusį rūgštingumą. Taigi reikėtų vengti valgyti jogurtą tuščiu skrandžiu.
Svarbu atkreipti dėmesį, kad pasirinktame jogurte nebūtų pridėtinio cukraus. Daugelyje jogurto rūšių – ypač turinčiuose mažai riebalų, yra per didelis pridėtinio cukraus kiekis. Nesaikingas cukraus vartojimas yra susijęs su įvairiomis sveikatos problemomis, įskaitant: diabetą ir nutukimą.
Straipsnio autorė – Laima Brazauskaitė.
Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus
Kitas faktas
Komentarai