Toksikozė užtemdo mažylio laukimo džiaugsmą daugeliui būsimųjų mamyčių: iki tol mėgti patiekalai atrodo tiesiog nepakenčiami, kankina nuovargis ir mieguistumas, rytais pykina, vemiama... Kaip sau padėti?
Toksikozės priežastys
Dažniausiai toksikozė pasireiškia pirmąjį nėštumo trimestrą. Kaip vieną iš pagrindinių minėtųjų negalavimų priežasčių gydytojai įvardina nėščiųjų organizme vykstančius hormoninius pokyčius. Skonio ir kvapo centrai tampa daug jautresni, todėl valgant arba trūkstant šviežio oro ir pasireiškia šie nemalonūs pojūčiai.
Dar viena toksikozės atsiradimo versija – placentos nebrandumas. Esmė ta, kad iki 16 savaitės ji dar nebrandi, negali apsaugoti moters organizmo nuo vaisiaus medžiagų apykaitos produktų. Tai reiškia, kad jie patenka tiesiogiai į būsimosios mamytės kraują ir sukelia intoksikaciją, pasireiškiančią pykinimu, nepakantumu kvapams ir vėmimu.
Genetikai taip pat tenka svarbus vaidmuo. Dauguma gydytojų sutinka, kad jeigu moteris nėštumo metu turėjo bėdų dėl toksikozės, jos dukra greičiausiai taip pat susidurs su šia problema.
Profilaktika
Kaip sau padėti?
Pasireiškus pirmiesiems toksikozės požymiams naudinga vartoti šviežią imbierą. Jo galima pakramtyti prieš valgį arba dėti į arbatą. Imbiero šaknis pasižymi daugybe naudingų savybių – tai pats stipriausias natūralus antibiotikas, padedantis įveikti peršalimą ir gripą; jis stiprina imunitetą, gerina virškinimą, greitina medžiagų apykaitą, šalina iš organizmo šlakus ir toksinus. Kadangi nėštumo metu leidžiamų vaistų pasirinkimas nėra didelis, gabaliukas imbiero skaudančiai gerklei bus kaip tik. Jeigu reguliariai kramtysite imbierą ir gersite jų arbatą, padidinsite organizmo atsparumą virusams ir bakterijoms.
Kaip paruošti imbierų arbatą: užpilkite verdančiu vandeniu kelis šaknies gabaliukus ir palaikykite 15 minučių. Gerti galima kelis kartus per dieną. Daugeliui ji skanesnė atšalusi, o jeigu ir to negana – įsidėkite medaus arba citrinos.
Per dieną tarp valgymų stenkitės daryti nedideles pertraukas. Atsisakykite labai riebaus, sūraus ir aštraus maisto – trumpai tariant, visko, kas kelia jums nemalonių pojūčių. Žinoma, kiek tai įmanoma, maitinkitės sveikai – tiks švieži vaisiai ir daržovės, žalumynai, liesa žuvis arba balta paukštiena, grūdai, pupelės, pieno produktai. Toks maistas neapsunkina skrandžio ir yra naudingas sveikatai.
Supykinus gelbsti mėtiniai ledinukai ir mėtinė guma, taip pat – mineralinis vanduo, medus (tiesa, nėštumo metu juo piktnaudžiauti nepatartina).
Nuo toksikozės gerai padeda ir apelsino skiltelė arba citrinos riekelė – rūgštūs produktai susilpnina nemalonius pojūčius.
Pavalgius rekomenduotina šiek tiek pailsėti, nesiimti aktyvios veiklos. Staigūs judesiai po valgio gali sukelti pykinimą netgi nesilaukiančiai moteriai.
Pirmąjį nėštumo trimestrą būtina gerai išsimiegoti. Gilus sveikas miegas padeda ne tik įveikti toksikozę, bet ir nuovargį, vangumą. Jeigu nėra galimybės pamiegoti dieną, tiesiog užmerkite akis ir ramiai pagulėkite keletą minučių. Darbo metu galima kiek dažniau išeiti į gryną orą arba atsidaryti langą.
Jeigu jokie liaudiški receptai namų sąlygomis nepalengvina savijautos, reikėtų kreiptis į gydytoją, kad jis išrašytų specialių vaistų arba pasiūlytų vaistažolių arbatos.
Toksikozė vėlyvuoju nėštumo periodu
Paprastai toksikozė pasireiškia nėštumo pradžioje ir išnyksta baigiantis trečiajam trimestrui. Bet būna ir atvirkščiai – iš pradžių moteris jaučiasi gerai, o antroje nėštumo pusėje ima varginti anksčiau minėti simptomai. Tai vėlyvoji toksikozė, kitaip dar vadinama gestoze. Be pykinimo gali atsirasti ir patinimų, pakilti kraujospūdis. Paprastai gydytojai žiūri į tai labai rimtai ir iš karto skiria preparatų, mažinančių kraujospūdį ir gerinančių kraujotaką.
Dažniausiai gestozė atsiranda dėl netaisyklingos mitybos ir besaikio sūrių, aštrių ir riebių patiekalų vartojimo, stipriai apkraunančio inkstus. Dėl šios priežasties reikėtų atidžiau rinktis, ką valgyti.
Guodžia tai, kad toksikozė – nemalonus, tačiau laikinas reiškinys. Jį pamiršite iš karto, kai tik paimsite ant rankų vaikutį...
Komentarai