Šparaginės pupelės – nekaloringas produktas. 100 g turi tik 31 kcal, taip pat vitaminų A, C, K, geležies, kalio ir folio rūgšties. Kodėl vertėtų dažniau įtraukti jų į savo racioną?
Pagrindiniai privalumai:
Kaip išsirinkti ir kiek laikyti
Parduotuvėje galima nusipirkti šviežių, šaldytų ar konservuotų šparaginių pupelių. Šviežios šparaginės pupelės turi būti ilgos, stangrios, tačiau pakankamai lanksčios. Neverta pirkti pernokusių, su kieta odele. Šviežias galima laikyti ne ilgiau kaip savaitę.
Šaldytos šparaginės pupelės visiškai nepraranda savo maistinės vertės. Jei perkate būtent tokias, apžiūrėkite, ar maišelyje nėra akmenukų ir „sniego“ – tai rodo, kad pupelės atitirpdytos ir užšaldytos ne vieną kartą.
Kaip paruošti
Termiškai neapdorotos šparaginės pupelės maistui nevartojamos – jomis galima apsinuodyti. Iš pradžių nuplaukite jas po tekančiu vandeniu, tada nupjaukite „uodegytes“ ir sumeskite pupeles į verdantį vandenį. Kai vanduo vėl užvirs, virkite ne ilgiau kaip 4–5 minutes, kad pupelės nepervirtų, neprarastų visų naudingųjų medžiagų ir neįgytų negražaus atspalvio. Išvirusios šparaginės pupelės turi būti gana tvirtos, tačiau netraškėti. Kad išsaugotumėte spalvą, patartina perlieti šaltu ar net lediniu vandeniu.
Šparaginės pupelės naudojamos kaip garnyras (vietoj makaronų ar bulvių), kaip atskiras patiekalas (tereikia įdėti prieskonių ir užpilti padažo), arba kaip kitų patiekalų (salotų, apkepų, omletų) sudėtinė dalis.
Skanu, paprasta ir sveika – išbandykite!
Vidutiniškai suaugęs žmogus turi apie 100 milijardų smegenų ląstelių, iš kurių apie 85000 prarandame kasdien. Jei visas savo smegenų ląsteles sujungtume į siūlą, jo užtektų nuo čia iki saulės ir atgal..
Kitas faktas
Komentarai