Ką valgyti, jei trūksta geležies?

Ką valgyti, jei trūksta geležies?

Žemas hemoglobino lygis – daugeliui gana gerai pažįstama problema. Ypač dažnai su ja susiduria moterys (priežastys gali būti įvairios: nėštumas, maitinimas krūtimi, gausios menstruacijos, avitaminozė ir t.t.). Ką daryti?
 
Pirmieji šios problemos požymiai – galvos svaigimas, silpnumas, alpimas, spengimas ausyse. Iš šios padėties dažniausiai siūlomos dvi išeitys: vaistiniai preparatai ir geležies turintys produktai. Tad ką gi valgyti, kad papildytumėte geležies atsargas ir pakeltumėte hemoglobino lygį?
 
Augalinės kilmės produktai
 

  • Kruopos, jų košės ir gaminiai, riešutai: grikiai, pupos, lęšiai, žirniai, taip pat graikiniai riešutai;
  • Daržovės ir žalumynai: pomidorai, burokėliai, moliūgai, morkos, jaunos bulvės, svogūnai, garstyčios, dilgėlės, kiaulpienių lapai, špinatai, petražolės;
  • Vaisiai: obuoliai, granatai, slyvos, abrikosai, persikai, kriaušės, kiviai, džiovinti vaisiai, razinos;
  • Uogos: juodieji serbentai, spanguolės, mėlynės, žemuogės, šermukšniai, tamsios vynuogės, erškėtuogės, arbūzai;
  • Sultys: granatų, obuolių, pomidorų, burokėlių, morkų.

 
Gyvulinės kilmės produktai
 

  • Mėsos produktai: jautiena, jaučių kepenys, inkstai, širdys, liežuviai, paukštiena:
  • Jūros gėrybės: žuvis, juodieji ir raudonieji ikrai, kitos gėrybės;
  • Kiti produltai: kiaušinių tryniai, pienas, grietinėlė, sviestas.

 
Kiti produktai
 

  • Kokybiškas raudonas vynas;
  • Juodasis šokoladas;
  • Žalioji arbata.

 
Turėkite omenyje, kad žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto ligomis, sunkiau papildyti geležies atsargas, kadangi organizmas jos gali ir neįsisavinti. Prieš užsiimant savigyda rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Širdies ir kraujagyslių ligos – sveikatos sutrikimas, kasmet nusinešantis daugiausia žmonių gyvybių.

Kitas faktas