Kovoti su nereikalingais kilogramais ir turėti svajonių figūrą nėra paprasta – juk didžioji dalis desertų būna gana kaloringi ir skatina svorio augimą. Ką daryti, jeigu jus labai traukia saldumynai?
Pirmas dalykas, kurį turite padaryti – nustatyti priežastį. Tik tada rasite efektyvų problemos sprendimo būdą. Dėl didelio potraukio saldumynams kaltas gali būti:
Chromo trūkumas. Šis mikroelementas reikalingas tam, kad gliukozė (pagrindinis energijos šaltinis) galėtų patekti į kraują ir ląsteles. Jei trūksta chromo, procesas nėra visavertis, ir organai aprūpinami prasčiau, todėl organizmas reikalauja, kad į kraują patektų daugiau gliukozės. Na, o pats lengviausias būdas jos gauti – prisivalgyti saldumynų.
Ką daryti: įtraukite į savo racioną chromo turinčių produktų, t.y. kepenų, rupių miltų duonos, vištienos, jautienos, žuvies, perlinių kruopų, kiaušinių, kopūstų, burokėlių, pomidorų, vyšnių ir obuolių. Jei chromo gausite pakankamai, saldumynų poreikis bus daug mažesnis.
Intensyvus protinis darbas. Smegenys sudaro vos 2 % kūno masės, tačiau išeikvoja net 15–20 % su maistu gaunamos energijos. Na, o „maitinasi“ jos pagrinde gliukoze. Jeigu jos trūksta, jūs jaučiate poreikį suvalgyti ką nors saldaus. Kai tik gliukozė patenka į kraują, tampa lengviau susikaupti, pagerėja darbingumas. Bėda ta, kad tokia mityba greitai tampa įpročiu, ir smegenys imamos stimuliuoti net tada, kai to nereikia.
Ką daryti: jei dirbate intensyvų protinį darbą, maitinkite smegenis ne tokiais kaloringais produktais. Gliukozės gausite ne tik su saldumynais, bet ir valgydami kruopas, duoną, pupas, bulves. Tiesa, kad šie produktai būtų suskaidyti iki gliukozės, reikės daugiau laiko, todėl vartoti juos patartina dažnai ir po nedaug.
Stresas ir bloga nuotaika. Kai mes nervinamės ir išgyvename stresą, organizme krenta serotonino ir endorfinų (medžiagų, atsakingų už gerą nuotaiką) lygis. Saldus maistas stimuliuoja jų gamybą, todėl pavalgę jaučiamės emociškai geriau. Problema ta pati – tai virsta įpročiu. Žmogus pastebi, kad skanus desertas padeda sumažinti įtampą, ir mieliau bėga nuo savų problemų, užuot jas sprendęs.
Ką daryti: ieškokite kitų būdų „išsikrauti“. Atsikratyti negatyvių emocijų, pavyzdžiui, puikiai padeda sportas. Jei nervintis tenka dažnai, vartokite daugiau magnio turinčių produktų – šis mikroelementas stabilizuoja nervų sistemos veiklą, padeda greičiau atgauti pusiausvyrą, todėl potraukis saldumynams sumažės savaime.
Saldumynų perteklius racione. Kad ir kaip paradoksaliai tai atrodo, dėl potraukio saldumynams kaltas gali būti... piktnaudžiavimas jais. Suvalgėte desertą – kraujyje staigiai šoktelėjo gliukozės lygis. Organizmas ima gaminti insuliną – neretai „apsiskaičiuoja“ ir pagamina daugiau, nei reikia. Gliukozės lygis staigiai krenta, o kūnas tai suvokia kaip alkį, tad vėl reikia naujos porcijos... Jei taip vyksta dažnai, nukenčia ne tik figūra, bet ir sveikata: nuolatinis insulino perteklius – pirmas žingsnis antrojo tipo cukrinio diabeto link.
Ką daryti: atsisakykite saldumynų 3 dienoms arba savaitei. Iš pradžių bus sunku, tačiau po to organizmas prisitaikys, ir potraukis saldumynams sumažės. Kai taip nutiks, vėl galima pradėti mėgautis desertais – tačiau tik nedideliais kiekiais ir tik pavalgius, o ne vietoje pagrindinio valgio.
Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus
Kitas faktas
Komentarai (4)