Nors mes nesame nei kinai ir ne anglai, arbatos suvartojame gana daug. O ar žinote, kaip ją reikia gerti?
Nerekomenduojama gerti arbatos tuščiu skrandžiu – jos prigimtis „šalta“, todėl teigiama, kad ji gali per daug atvėsinti blužnį ir skrandį. Kinijoje sakoma: „Negerk arbatos tuščia širdimi“.
Palaukite, kol arbata kiek atvės, negerkite jos, kol ji labai karšta – tai stipriai dirgina gerklę, stemplę ir skrandį. Ilgalaikis piktnaudžiavimas šiuo itin aukštos temperatūros gėrimu gali baigtis minėtų organų skausmais. Arbatos temperatūra neturėtų viršyti 56 laipsnių.
Venkite labai šaltos arbatos. Jeigu mėgstate vasarą išgerti ledinės arbatos, tikriausiai jau spėjote pastebėti „šalutinį poveikį“ – jausite stingdantį šaltį iš vidaus. Be to, sirgti šiltuoju metų laiku – tikrai menkas malonumas.
Nelaikykite jos ilgai užplikę – priešingu atveju polifenoliai ir eteriniai aliejai pradės oksiduotis, todėl gėrimas praras skaidrumą, skonio ir aromato savitumą. Dar vienas trūkumas yra tai, kad tokioje terpėje pradeda daugintis žalingi mikroorganizmai (bakterijos ir grybeliai).
Neplikykite tų pačių arbatžolių daug kartų. Paprastai po trečio ar ketvirto karto lapeliuose nieko gera nebelieka. Eksperimentai rodo, kad su pirmu puodeliu gaunate 50 % visų naudingųjų medžiagų, su antru – 30 %, trečiame jų būna jau tik 10 %, o ketvirtame – vos 1–3 %. Jeigu tęsite ir toliau, į jūsų organizmą pateks ir tai, ko visai nereikia, kadangi kenksmingi elementai, nors ir mažomis dozėmis, „atiduodami“ paskiausiai.
Neprisigerkite arbatos prieš valgį. Dideli jos kiekiai skystina seiles, maistas ima atrodyti beskonis, pablogėja baltymų įsisavinimas. Geriau pasimėgauti ja likus 20–30 minučių iki valgio.
Pasaulio sveikatos organizacijos specialistai prognozuoja, kad 2030 m. dažniausiai pasitaikanti liga pasaulyje bus depresija: šis sutrikimas pralenks net širdies ir kraujagyslių sistemos ligas.
Kitas faktas
Komentarai