Kava – tai vienas populiariausių gėrimų. Pasaulyje kasdien suvartojama daugiau nei 5 milijardai puodelių. Daugelis žmonių neįsivaizduoja ryto be kavos. Tačiau ar ją vartoti sveika? Daugybė mokslinių tyrimų atskleidė tiek neigiamus, tiek teigiamus kavos vartojimo aspektus.
Kavos trūkumai:
-
Kofeinas sukelia priklausomybę.
-
Kava didina kraujospūdį.
-
Kavoje esantys cheminiai komponentai suerzina skrandį, didina jo sulčių rūgštingumą ir gali sukelti virškinimo sutrikimus.
-
Kava (net ir be kofeino) turi didelius kraujo krešėjimą įtakojančio vitamino K kiekius – tai žalinga žmonėms su padidėjusia širdies ligų rizika.
-
Kava pablogina miego kokybę.
-
Kava gali sukelti cukraus kiekio kraujyje kontrolės problemas.
-
Kavos suaktyvina žarnyno peristaltiką, sumažėja maistinių medžiagų perdavimo greičiai ir įsisavinimas.
-
Kava trukdo pagrindinių mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminai, įsisavinimui.
-
Kava skatina dantų ėduonies vystymąsi.
-
Kava skatina šlapimo išsiskyrimą ir sukelia įvairių mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminai, pašalinimą.
-
Kofeinas gali pabloginti osteoporozės būklę dėl kalcio pašalinimo iš kaulų.
-
Kofeinas gali padidinti akispūdį glaukoma sergantiems žmonėms.
-
Kava gali sukelti naujagimių apsigimimus.
-
Kava yra viena labiausiai pesticidais purškiamų kultūrų.
-
Kava apsunkina kasdien ją geriančių žmonių stresinę būklę.
Kavos privalumai:
-
Egzistuoja mokslinių tyrimų, paneigiančių dižiąją dalį viršuje išvardintų kavos trūkumų.
-
Dauguma kavos neigiamą poveikį įrodančių tyrimų neeliminavo fakto, kad tirti asmenys ne tik gėre kavą, bet ir rūkė.
-
Kava didina intelektualinį aktyvumą esant nuovargiui ar nuoboduliui.
-
Kava didina sportuojančių riebalų apykaitą, išlaikant tą patį glikogeno ir gliukozės kiekį, išlaiko smegenų aktyvumą bei slopiną alkį.
-
Kava slopina cholesterolio kristalizaciją ir mažina tulžies akmenų susiformavimo riziką.
-
Kava pasižymi kepenų cirozės riziką mažinančiu poveikiu.
-
Kavai būdingas gaubtinės žarnos riziką mažinančios savybės.
-
Kavai būdinga antioksidacinis poveikis, o tai sumažina Parkinsono ligos pasireiškimo tikimybę.
-
Kavoje esantis teofilinas gali apsaugoti nuo astmos.
-
Kava turi keturis kartus daugiau antioksidantų nei žalioji arbata, pasižymi puikiomis antidepresinėmis savybėmis, skaitina protinę veiklą ir gerina atmintį.
-
Kofeinas išplečia smegenų arterijas ir gali padėti kovojant su migrena (visgi nereikia pamiršti, kad tas pats kofeinas kai kuriais atvejais gali ją ir sukelti).
-
Veikdama kaip diuretikas kava mažina inkstų akmenų susidarymo tikimybę.
-
Dėl savo diuretinio poveikio kava taip pat mažina šlapimo pūslės vėžio tikimybę.
-
Kavai kai kuriais atvejais priskiriamos antialerginės savybės.
Komentarai (1)