ikrai visi esame girdėję šventą taisyklę: valgyk neskubėdamas ir gerai sukramtyk. Deja, tikrai ne visuomet šios taisyklės paisome, juk nėra kada, o ir valgome dažniausiai tik tuomet, kai skrandis ima susitraukinėti iš alkio.
Taigi, kodėl valgyti lėčiau reiškia valgyti sveikiau?
Sumažinamas apetitas. Kuomet valgote pakankamai lėtai, gerai kramtydami maistą ar net darydami nedideles pertraukėles (tarkim 20 sekundžių po kąsnio nuryjimo), jūsų apetitas pastebimai sumažėja. Paslaptis slypi tame, kad sotumo jausmą organizmas pajunta praėjus 15-20 minučių nuo valgymo pradžios. Kuo lėčiau valgote, tuo mažiau maisto organizmui reikia, kad jis pasijustų sotus.
Porcijos kontroliavimas. Prieš tai jau minėjome, kad sotumo jausmas ateina po tam tikro laiko, taigi savaime suprantama, kad lėčiau valgydami galėsite rinktis mažesnes porcijas, nes jūsų skrandžiui nebereikės didelio maisto kiekio.
Svorio kontroliavimas. Kadangi jau išsiaiškinome, jog valgydami lėtai sumažinsite savo maisto porcijas, savaime suprantama – atsikratysite šiek tiek papildomo svorio, nes gausite mažiau kalorijų. Kad efektas būtų dar didesnis – rinkitės kietesnius produktus. Pavyzdžiui tik apvirtas, o ne troškintas daržoves. Taip kramtymui reikės skirti daugiau laiko nei įprastai, todėl suvalgysite dar mažiau.
Pagerėjęs virškinimas. Virškinimas prasideda dar burnoje. Gal ir ne visai taip, tačiau faktas – kad virškinimas tiesiogiai susijęs su išskiriamomis seilėmis, o seilės susijusios su kramtymu. Taigi kuo daugiau kramtysite, tuo daugiau išsiskirs seilių, o gerai sukramtytas maistas greičiau susivirškins, todėl nesijausite apsunkę.
Naujas maisto skonis. Kai puolame prie maisto kaip išbadėję, dažniausiai valgome mechaniškai, net nejusdami maisto skonio. Valgymas turėtų tapti gražiu ritualu, kuris būtų malonus ir sielai, ir kūnui. Pripraskite valgyti iš lėto ir pamatysite, kaip maistas įgaus naują skonį.
Širdies ir kraujagyslių ligos – sveikatos sutrikimas, kasmet nusinešantis daugiausia žmonių gyvybių.
Kitas faktas
Komentarai