Kodėl „tomis dienomis“ aš noriu šokolado

Kodėl „tomis dienomis“ aš noriu šokolado

Ar norite šokolado, kai Jums priešmenstruacinis sindromas? Jūs nesate tokia viena. Psichologijos ir neuromokslų profesorė Amy Jo Stavnezer demistifikuoją šį procesą ir dalinasi savo įžvalgomis.

Minėta mokslininkė mano, jog šokoladas apskritai yra ta maisto rūšis, kurio trokšta didesnė dalis žmonių, tame tarpe ir moterų, nepriklausomai nuo to, kuri ciklo diena. Dešimtyje mokslinių studijų apie pusė tirtų moterų nurodo, jog šokolado labiau trokšta keletą dienų prieš, per ir keletą dienų po menstruacijų. Pasak Dr. Amy Jo Stavnezer, vienas iš akivaizdžiausių veiksnių įtakojančių šį troškimą – hormonų svyravimas. Estrogenas ir progesteronas (du pagrindiniai moters lytinių liaukų hormonai) daro poveikį beveik visoms organų sistemoms: kaulams, odai, akims, plaukams, imuniteto aktyvumui, virškinimo traktui, smegenims, kraujui, kitoms hormonų sistemoms ir žinoma reprodukcijai.

Vis dėlto, pasak mokslininkės, remiantis tyrimų rezultatais, negalima teigti, jog lytinių liaukų hormonai gali būti vienintelė priežastis padidinanti šokolado troškimą (potraukį), nes juk pusė tirtų moterų tokio potraukio nejaučia. Be to, kai tiriamosios papildomai vartojo progesteroną (kas sumažina hormonų svyravimus), jų potraukis šokoladui nepasikeitė. Nors moters organizme vyksta hormonų svyravimai ir tai nepriklauso nuo moters tautybės, tačiau pvz., amerikietės šokolado tomis dienomis nori labiau, nei tarkim ispanės. Deja, lietuvės tokiame tyrime nedalyvavo.

Nors kiekvienos moters mėnesio ciklas yra šiek tiek unikalus, yra ir daug panašumų. Fiziologai pradeda skaičiuoti kiekvieną ciklą nuo pirmos menstruacijų dienos ir išskirai keturias skirtingas fazes.

Menstruacijos: kadangi kiaušinėlis nebuvo apvaisintas, gimdos sienelės atsikrato jo per 4 – 7 kraujavimo dienas. Šio periodo metu estrogeno ir progesterono lygis yra žemas.

Folikulo fazė: šioje ankstyvojoje fazėje, keli folikulai (kiaušinėliai) kiaušidėje ima augti. Ši fazė pasibaigia ovuliacija. Kaip tik tuo metu estrogeno lygis auga, bet progesterono lygis lieka žemas.

Ovuliacija: kai kiaušinėlis pašalinamas iš kiaušidės į kiaušintakį. Šios fazės metu estrogeno lygis greitai mažėja.

Liutininė fazė: šios ciklo fazės metu kiaušinėlis juda į gimdos ertmę ir lieka kiaušinėlio maišelis (vadinamasis corpus luteum), išsiskiria daug progesterono dėl pasirengimo embriono implantacijai (tas lemia bazinės kūno temperatūros pakilimą, kas reikšminga, jeigu bandote pastoti). Šios fazės metu tiek estrogeno, tiek progesterono yra daugiausiai lyginant su kitomis fazėmis. Jei kiaušinėlis neapvaisinamas, hormonų lygis krinta ir prasideda menstruacijos.

Moterys, kurios trokšta šokolado priešmenstruacinės fazės metu patiria šį potraukį, kai tiek estrogeno, tiek progesterono lygis yra žemiausias – ne tuomet, kai keičiasi. Kas tikrai įdomu, dauguma moterų nustoja geisti šokolado vos tik prasideda menstruacijos (vėl gi tuomet nebūna hormoninių svyravimų). Todėl kita tyrėja Julia Hormes daro išvadą, kad šokolado troškimas iš tiesų gali būti atsakas į stresą dėl artėjančio kraujavimo, ir šokoladas kultūriškai susiklostęs kelias įveikti šį stresorių. Galiausiai, 80 proc. moterų, kurioms menopauzė, vis dar nurodo, kad yra šokolado troškimas, nepaisant to, kad nebėra menstruacinio ciklo ar reikšmingo hormonų lygio svyravimo mėnesio eigoje.

Kyla klausimas, jei neveikia hormonų lygio svyravimas, tai kas tada? Ar šokolado poreikis išmoktas elgesys? Žinoma, mes mėgstame šokolado jausmą burnoje, aromatą ir skonį nuo pat pirmo kąsnio – daug riebalų, daug kalorijų teikianti pasitenkinimo kombinacija. Juk protėviams būtina sąlyga išlikti ir buvo didelio kiekio kalorijų per dieną gavimas.

Svarbu paminėti, jog kultūra mus visgi išmoko, kad šokoladas kažkas gero, kas siejama su apdovanojimu, švente. Ir kai tik įsidedame gabalėlį šoKodėl „tomis dienomis“ aš noriu šokoladokolado į burną, smegenyse atlaisvinamas neoromediatorius dopaminas, dar vadinamas atlygio neurotransmiteriu. Nepaisant to, pasak Amy Jo Stavnezer, nėra įrodymo, leidžiančio teigti, kad yra tiesioginė hormoninė ar fiziologinė priežastis, kodėl norime šokolado.

Vienas iš galimų paaiškinimų, jog šokolado valgymas dažnai moteriai tampa kažkuo, kas labai gera, tačiau tuo pačiu ir labai „nuodėminga“, o hormonų svyravimai ciklo metu tiesiog tampa tam tikru pasiteisinimu „galiu tai valgyti, nes dabar tos dienos.“

Taigi pasak Dr. Amy Jo Stavnezer, gera žinia, kad šokolado troškimas keletą dienų prieš ir po menstruacijų bei jų metu nėra kažkuo kitoks nei tas, kurį patiriame kitomis dienomis. Taigi ir įveikti šį troškimą galima įprastais būdais, kuriuos nurodo daugelis psichologų dirbančių su žmonėmis turinčiais viršsvorio. Išmokite taip vadinamojo sąmoningo valgymo principų ir vaikščiokite, bėgiokite ar kitaip judėkite. Fizinė veikla gali sumažinti išpampimą, nuovargį ar prastą nuotaiką, kas dažnai pasitaiko „tomis mėnesio dienomis“. Treniruotė sumažins stresą ir sunkumą susikaupti, kuris pasirodo, kai mūsų protinio darbo krūvis yra per didelis, o taip pat padidins dopamino, endorfinų (natūralių nuskausminamųjų) bei epinefrino (cheminio transmiterio smegenyse) išsiskyrimą bei pagreitins medžiagų apykaitą.

Kai trokštate šokolado – apie priešmenstruacinį periodą, po įtemptos dienos darbe, ar kaip atpildo už nudirbtą darbą – prisipažinkite apie tai, priimkite tai ir būkite tam dėmesingi. O jei kenčiate dėl antsvorio gal pats laikas keisti savo gyvenimo būdą, mokytis kaip priimti savo potraukius?

Norite išmokti įveikti emocinį valgymą, įgusti dėmesingai valgyti, daugiau sužinoti, kas gali padėti sėkmingai lieknėti be dietų, kviečiame į seminarų grupę moterims.

Daugiau informacijos rasite čia:
http://www.psichologiniskonsultavimas.lt/grupe-moterims-norincioms-subalansuoti-kuno-svori

Straipsnio autorė: psichologė Reda Rizgelytė-Viskontienė, www.psichologiniskonsultavimas.lt

Komentarai

Ar žinote, kad...

Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti

Kitas faktas