Nors vaistininkai ir gydytojai nuolatos primena, kad vaistus reikia užgerti tik vandeniu, tačiau šių nurodymų laikosi toli gražu ne visi. Specialistai skambina pavojaus varpais: kai kurie gėrimai visiškai panaikina vaistų gydomąjį poveikį, paverčia juos toksiškais arba dar blogiau – gali sukelti insultą.
Vaistus užgerti tik vandeniu rekomenduojama ne šiaip sau. Iš pirmo žvilgsnio nekaltos sultys, sąveikaudamos su kai kuriomis veikliosiomis vaistų medžiagomis, gali sulaikyti šių medžiagų buvimą organizme ir itin sustiprinti vaisto poveikį, taip pat atsiranda grėsmė perdozuoti vaistų. Tiesa, mokslininkai nustatė, kad tam tikros sulčių rūšys, vartojamos su vaistais, yra kur kas kenksmingesnės negu kitos.
„Pavyzdžiui, spanguolių sultys taip sustiprina kraujo krešėjimą veikiančių vaistų poveikį, kad gali sukelti kraujavimą skrandyje, o greipfrutuose esančios cheminės medžiagos, furanokumarinai, neutralizuoja fermentus, kurie skaido kai kurias vaistines medžiagas. Taip į kraują patenka daugiau vaistinės medžiagos nei organizmas toleruoja. Viena tabletė, užgeriama stikline greipfrutų sulčių, gali prilygti 5-iom ar net 10-imt tablečių, užgeriamų vandeniu“, – įspėja „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė – vedėja Edita Stankevičiūtė.
Pasakok jos, greipfrutų sultys sąveikauja su antidepresantais, antibiotikais, nuskausminamaisiais, kraujospūdį ir cholesterolį mažinančiais, gerinančiais potenciją, geriamaisiais kontraceptikais, antitromboziniais ir vaistais nuo vėžio. Dėl šios sąveikos gali pakisti vaistų koncentracija kraujyje, padidėti ar sumažėti vaistų poveikis, sustiprėti šalutinis poveikis.
Anot specialistų, užgeriant vaistus pienu, jie gali visiškai prarasti poveikį ir gydymas neduos jokių rezultatų. Taip nutinka, nes piene esantys kalcio jonai neleidžia preparatams ištirpti ir sutrikdo gydomųjų medžiagų įsisavinimą.
Komentarai