Konservantai – praktiškai neatskiriama maisto dalis. Jie padeda išlaikyti maisto šviežumą, nes apsaugo produktus nuo mikroorganizmų poveikio. Konservantus ant produktų etikečių galite atskirti pagal E raidę ir šalia jos esančius skaičius nuo 200 iki 299.
Kokie būna konservantai?
Konservantai gali būti skirstomi į tris grupes: neorganiniai, organiniai ir kitos konservuojančios medžiagos. Kol kas maisto pramonėje konservantai yra tiesiog nepakeičiami, tačiau galima ir kitais būdais prailginti maisto galiojimą: jį sterilizuoti, pasterizuoti ar šaldyti.
Ar konservantai pavojingi?
Kaip tiksliai konservantai įtakoja žmogaus sveikatą kol kas nėra ištirta, tačiau žinoma, kad patekę į žarnyną jie stabdo mikroorganizmų veiklą ir sutrikdo mikroflorą, taigi kenkia virškinimui ir imuninei sistemai.
Kuo didesnis konservantų kiekis – tuo didesnis poveikis daromas organizmui. Deja, tiksliai nustatyti jų kiekį produktuose yra labai sunku. Aišku tik viena – kuo ilgiau maistas galioja, tuo daugiau konservantų jame yra.
Kokie konservantai nėra pavojingi?
E200 - Sorbo rūgštis
E201 - Sodos sorbatas
E202 - Kalio sorbatas
E203 - Kalcio sorbatas
E260 - Acto rūgštis
E261 - Kalio acetatas
E262 - Natrio acetatas Natrio rūgštusis acetatas
E263 - Kalcio acetatas
E270 - Pieno rūgštis
E290 - Anglies dioksidas
E296 - Obuolių rūgštis
E297 - Fumaro rūgštis
Komentarai (2)