Konservantai maiste E200 – E299

Konservantai maiste E200 – E299

Konservantai – praktiškai neatskiriama maisto dalis. Jie padeda išlaikyti maisto šviežumą, nes apsaugo produktus nuo mikroorganizmų poveikio. Konservantus ant produktų etikečių galite atskirti pagal E raidę ir šalia jos esančius skaičius nuo 200 iki 299.

Kokie būna konservantai?

Konservantai gali būti skirstomi į tris grupes: neorganiniai, organiniai ir kitos konservuojančios medžiagos. Kol kas maisto pramonėje konservantai yra tiesiog nepakeičiami, tačiau galima ir kitais būdais prailginti maisto galiojimą: jį sterilizuoti, pasterizuoti ar šaldyti.

Ar konservantai pavojingi?

Kaip tiksliai konservantai įtakoja žmogaus sveikatą kol kas nėra ištirta, tačiau žinoma, kad patekę į žarnyną jie stabdo mikroorganizmų veiklą ir sutrikdo mikroflorą, taigi kenkia virškinimui ir imuninei sistemai.

Kuo didesnis konservantų kiekis – tuo didesnis poveikis daromas organizmui. Deja, tiksliai nustatyti jų kiekį produktuose yra labai sunku. Aišku tik viena – kuo ilgiau maistas galioja, tuo daugiau konservantų jame yra.

Kokie konservantai nėra pavojingi?

    E200 - Sorbo rūgštis
    E201 - Sodos sorbatas
    E202 - Kalio sorbatas
    E203 - Kalcio sorbatas
    E260 - Acto rūgštis
    E261 - Kalio acetatas
    E262 - Natrio acetatas Natrio rūgštusis acetatas
    E263 - Kalcio acetatas
    E270 - Pieno rūgštis
    E290 - Anglies dioksidas
    E296 - Obuolių rūgštis
    E297 - Fumaro rūgštis

Komentarai (2)

sigitas 2012-01-03 16:15
is dalies sutinku. vargu ar labai daug kas noretu pirkti piena be jokiu papildomu priedu bet uz ji moketi dvigubai brangiau
Vilte 2012-01-03 16:14
Žmonės tiek prigąsdinti tų visų E, kad net nesuvokia, jog be kai kurių priedų maistas nesilaikytų ilgiau nei porą dienų. Žodžiu kokių prekių patys norim, tokias ir gaunam.

Ar žinote, kad...

Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti

Kitas faktas