Mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurpienė tikina, kad pirmiausia svarbu suprasti vitamino D įtaką mūsų tiek fizinei, tiek emocinei sveikatai, o vėliau imtis priemonių, padėsiančių išvengti šios svarbios medžiagos stygiaus mūsų organizme.
„Vitaminas D yra nepamainomas norint turėti tvirtą imunitetą. Taip pat jis padeda kūnui pasisavinti kalcį ir fosforą, o esant šių medžiagų trūkumui ilgainiui gresia kaulų retėjimas“, – teigia specialistė.
Taip pat vitaminas D padeda palaikyti normalią kaulų, dantų būklę, normalią raumenų funkciją ir kalio koncentraciją kraujyje.
V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad itin jautriai į vitamino D trūkumą reaguoja kūdikiai, maži vaikai, sparčiai augantys paaugliai, nėščios moterys ir vyresnio amžiaus žmonės. „Vis dėlto, nepaisant įvardintų rizikos grupių, jauni, darbingo amžiaus, sveiki žmonės taip pat dažnai jaučia vitamino D trūkumo pasekmes“, – sako ji.
TOP10 maisto produktų
Vitaminą D sudaro dvi jo formos: vitaminas D2 (ergocalciferolis) ir D3 (cholekalciferolis). D2 vitaminą gauname iš augalinės kilmės produktų, o vitaminą D3 – daugiausiai iš gyvulinės kilmės produktų.
„Yra trys būdai, aprūpinti organizmą vitaminu D: ultravioletiniai spinduliai, papildai ir maistas“, – sako mitybos specialistė ir dalinasi pastarųjų sąrašu: TOP 10 maisto produktų, kuriuose galima rasti itin didelį kiekį vitamino D. Šio vitamino norma dažniausiai matuojama tarptautiniais vienetais, žymimais TV.
Kada maisto nepakanka
Su maistu galime gauti tik 10–20 proc. reikalingo vitamino D kiekio ir net stengiantis laikytis subalansuotos mitybos, vasarą kuo daugiau praleisti laiko gryname ore, to ne visada pakanka, kad aprūpintume organizmą šiuo vitaminu.
„Visgi, tiesa tokia, kad pakankamo vitamino D kiekio iš maisto susirinkti negalime, todėl vienas paprasčiausių ir patikimiausių būdų pasirūpinti šio vitamino atsargomis – maisto papildai, kurių pasirinkimas ir įvairovė ilgainiui vis didėja“ – patarimais dalinasi Vaida Kurpienė.
Vitamino D maisto papildų galime rasti įvairiais pavidalais, kaip skystis, lašiukai, tabletės ir naujai atsiradusios formos: kramtomosios kapsulės bei purškalas, skirta vaikams.
Kramtomosios vaisių skonio vitamino D tabletės, „LIVE WELL“ produktų linijoje yra skirtos vaikams nuo 12 metų ir suaugusiems, kadangi jos išsiskiria didesne vitamino dozė, o purškiamas, braškių skonio vitaminas D labiau priimtinas vakams (nuo 3 metų amžiaus), tačiau yra tinkamas vartoti ir visiems šeimos nariams. Be to, purškalas yra rekomenduojamas žmonėms, turintiems virškinamojo trakto ar žarnyno problemų.
Svarbu prisiminti, kad maisto papildai negali atstoti ar pakeisti pilnavertės mitybos, todėl geriausias derinys, norint turėti tvirtą imunitetą ir jaustis darbingiems bei žvaliems: subalansuota mityba, maisto papildai ir aktyvus laisvalaikis gryname ore.
Komentarai