Silpnas imunitetas, vėžys, įvairios lėtinės ligos – vienos didžiausių mūsų amžiaus sveikatos problemų. Britų mokslininkai, ieškodami minėtų ligų prevencijos būdų, atrado, kad daržovėse ir vaisiuose esantys ir stiprų antioksidacinį poveikį turintys bei imunitetą stiprinantys polifenoliai efektyviai kovoja su organizmo senėjimu, lėtinėmis ligomis ir vėžiu. Polifenoliais ir jų poveikiu žmogaus organizmui jau ne vienerius metus besidomintis Santaros klinikų Vidaus ligų centro vadovas, Vilniaus universiteto Klinikinės medicinos instituto Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vedėjas prof. Virginijus Šapoka sako, kad šių medžiagų teigiamo poveikio rezultatai tiesiog stulbinami.
Dėl prastos lietuvių savijautos kalta skurdi mityba
Dažnam žmogui įžengus į ketvirtąjį gyvenimo dešimtmetį po truputį ima didėti arterinis kraujo spaudimas, o peržengus 50 metų amžiaus barjerą neretai suprastėja atmintis. Vyresniame amžiuje gali pasireikšti Alzheimerio, Parkinsono ligos, kardiovaskulinės sistemos, širdies ritmo sutrikimai, miokardo infarktas, cukrinis diabetas ir kitos lėtinės ligos. Profesorius V. Šapoka atkreipė dėmesį, kad dėl to dažnai kalta maisto medžiagų įvairove nepasižyminti tipinė lietuvių mityba.
„Mūsų tauta vartoja labai mažai daržovių, o ir tos daržovės, ypač pažvelgus į praeitį – labai neįvairios. „Standartinės” mūsų daržovės – bulvės, morkos, kopūstai,“ - sakė profesorius.
Keturi ypač svarbūs produktai
Jungtinės Karalystės nacionalinis vėžio tyrimų tinklas kartu su grupe mokslininkų atliko tyrimą, kurio metu buvo stebima, kaip žmonių sveikatą veikia mityba, kurioje vyrauja daugiausiai polifenolių turintys produktai: brokoliai, žalioji arbata, dažinė ciberžolė ir granatai. Šiam tyrimui vadovavo Kembridžo universiteto profesorius onkologas Robert Thomas, lietuvių kalba publikuotos knygos „Gyvenimas susirgus vėžiu ir patarimai, kaip nesusirgti” autorius. „Tirdami šalis bei populiacijas, kuriose žmonės valgo daugiau polifenolių gausių produktų, pastebėjome, kad tokia mityba mažina vėžio riziką, ypač krūties, prostatos, taip pat ir daugelio kitų susirgimų, pavyzdžiui, širdies ligų, artrito ar demencijos,“ - pasakojo R. Thomas. Profesorius taip pat teigė, jog minėtas tyrimas ir paskatino sukurti preparatą, iš keturių tarpusavyje gerai derančių ir daugiausiai polifenolių turinčių augalinių produktų – visadalių granatų, brokolių žiedynų ir žiedkočių, dažinių ciberžolių šakniastiebių ir žaliosios arbatos. Preparato poveikį mokslininkai patikrino pačiu tiksliausiu – atsitiktinių imčių dvigubai aklu placebu kontroliuojamu II fazės klinikiniu Pomi tyrimu. Tyrimas parodė, kad keturi polifenolių gausūs visadaliai augaliniai produktai, koncentruoti vienoje kapsulėje, reikšmingai sumažino vėžio progresavimą.
Profesorius Robert Thomas patikino, kad polifenolių poveikis imunitetui universalus, todėl naujasis preparatas gali būti naudingas sergant ne tik vėžiu, bet ir kitomis lėtinėmis ligomis arba siekiant išvengti jų pasikartojimo.
Ar suvalgytumėte iškart dešimt brokolių kasdien?
Ieškodami atsakymų į lėtinių ligų vystymosi užkardymą, šių dienų mokslininkai polifenolių tyrimams skiria vis daugiau dėmesio. Polifenoliai, pasak prof. V. Šapokos, ne tik suteikia vaisiams ir daržovėms spalvą, kvapą bei skonį, bet ir mažina oksidacinį stresą žmogaus organizme. Kaip vienus iš naudingiausių, daugiausiai polifenolių turinčių maisto produktų profesorius išskyrė brokolius, žaliąją arbatą, ciberžoles ir granatus. Bet, pasirodo, kad gautume reikiamą kiekį polifenolių, šių produktų reikėtų valgyti kasdien ir tikrai nemažai, be to, būti tikriems, kad vaisiai ir daržovės išauginti ekologiniuose ūkiuose ir tinkamose gamtinėse sąlygose, neturėtų nitratų, herbicidų ar pesticidų. Negana to, daugiausiai polifenolių yra pavyzdžiui, granatų žievėje, brokolių kotuose, t.y. tose dalyse, kurių įprastai nevalgome. Tuo tarpu specialios technologijos padeda šiuos augalinius produktus, turinčius gausybę polifenolių ir kitų naudingų fitocheminių medžiagų, uždaryti į vieną kapsulę miltelių pavidalu, kad kasdien ir be vargo pastiprintume savo organizmą.
„Vėžiu ar kitomis lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams visada rekomenduojame valgyti polifenolių gausų maistą, bet daugeliui žmonių vietoje sunkiai įveikiamo didelio kiekio daržovių gerokai patraukliau gauti rekomenduojamą polifenolių kiekį vienoje kapsulėje per pusryčius ir pietus.“ – pasakojo onkologas R. Thomas:
Daugiau apie polifenolių naudą sužinokite laidoje „Sveikata.lt“ šį sekmadienį, 9 valandą per TV3.
Parengta bendradarbiaujant su VŠĮ Įveik vėžį
Jeigu skauda gerklę, smulkiai supjaustykite svogūną ir užpilkite cukrumi. Po kelių valandų perkoškite ir gerkite po šaukštelį. Citrinos sultys, pasaldintos medumi,- geriausias vaistas užkimus.
Kitas faktas
Komentarai (2)