Osteoporoze serga ir vyrai, ir moterys. Kaulų stiprumas labai priklauso ir nuo to, kokiais kaulai tapo iki 35 metų amžiaus. Kas gi juos silpnina ir stiprina?
Labiausiai kenkiantys produktai
Kofeinas. Australų mokslininkų atliktas tyrimai rodo, kad žmonės, kasdien vartojantys šokoladą bei kitus kofeino turinčius produktus, dažniau serga osteoporoze. Jų kaulų tankis vidutiniškai 3,1 % mažesnis nei asmenų, kurie tokius produktus vartoja ne kasdien. Be abejo, visiškai išbraukti šokolado iš savo meniu nereikia – saikingai vartojamas jis yra naudingas, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, nuotaiką, o tai reiškia, sumažina depresijos riziką.
Druska. Kalifornijos universiteto osteoporozės centro mokslininkai perspėja: prieš atplėšdami pakelį traškučių, pamąstykite apie kaulų sveikatą. Didesnis druskos kiekis turi neigiamos įtakos kaulams, kadangi druska skatina kalcio pasišalinimą su šlapimu. Stokojant kalcio, kaulas greičiau suardomas nei gali būti atkurtas, taigi didėja kaulų lūžių rizika. Moksliniai tyrimai rodo, kad, gausiai vartojant druskos, kalcio netekimas vidutiniškai padidėja 48 mg per parą, tuo tarpu esant pakankamam kalio kiekiui (šio elektrolito yra bananuose, abrikosuose, slyvose, arbūzuose, vynuogėse ir kt. (įskaitant ir džiovintus vaisius), kalcio netekimas smarkiai sumažėjo ir buvo tik 8 mg didesnis nei tų žmonių, kurie druską vartoja saikingai.
Alkoholis. Dažniausiai žmonės žino apie alkoholio poveikį kepenims ir sugebėjimui vairuoti, tačiau nežino, kaip jis veikia kaulus. O jis skatina kaulo ardymą ir trukdo kaulo atkūrimą. Antai lėtiniu alkoholizmu sergantiems asmenims po lūžę kaulai gyja gerokai ilgiau nei alkoholio nevartojantiems žmonėms (sutrikdytas kaulinio audinio atstatymas). Kaulų retėjimas, anot vienų mokslininkų, pastebimas ir tiems žmonėms, kurie išgeria mažiau nei 1 alkoholio dozę per dieną. Tačiau mokslinėje literatūroje pateikiama ir priešingų duomenų: teigiama, kad saikingas (t.y. ne daugiau 1 alkoholio dozės ne dažniau nei 5 kartus per savaitę) turi apsauginį poveikį kaulams. Tyrimais įrodyta, kad tiek alkoholio vartojančioms moterims rečiau įvyksta su osteoporoze susiję kaulų lūžiai.
Gaivieji gėrimai. Kai kurie žmonės tiki, kad gazuotų gėrimų vartojimas gerina virškinimą. Iš tikrųjų gazuoti gėrimai nebent paskatina lengviau atsirūgti ir pakeičia šarmų ir rūgščių pusiausvyrą skrandyje. Dalis mokslininkų tikina, kad šiuose gėrimuose esančios medžiagos slopina kalcio pasisavinimą, kiti – kad žmonės, dažnai vartojantis šių gėrimų paprastai mažiau valgo sveiko maisto. Realesnis yra antrasis variantas, taigi atkreipkite į tai dėmesį ir pasirūpinkite, kad ant jūsų stalo būtų ne tik bulvių traškučiai ir kola.
Kortikosteroidai. Šie vaistai vartojami gydyti sąnarių ir autoimunines ligas, bronchų astmą ir t.t. Tačiau jie slopina kalcio pasisavinimą žarnyne, padidina jo išskyrimą pro inkstus ir pažeidžia kaulo formavimąsi (poveikis kaulą „statančioms“ ląstelėms). Šis nepageidaujamas poveikis paprastai pasireiškia vaistus vartojant ilgai ir labiau susijęs su geriamųjų kortikosteroidų vartojimu nei su inhaliuojamųjų (tokia forma paprastai skiriama astma sergantiems žmonėms). Taigi rizikos grupei priklausantiems žmonėms tikslinga osteoporozės profilaktika.
Kiti vaistai: sintetiniai skydliaukės hormonai, rūgštingumą mažinantys vaistai, kurių sudėtyje yra aliuminio, gastroezofaginio refliukso, opaligei ir kai kurioms kitoms būklėms gydyti vartojamų protonų siurblio inhibitorių vartojimas Jų poveikis svarbus toms moterims, kurių kaulų tankis jau smarkiai sumažėjęs. Esant didelei kaulų lūžių rizikai, gydytojas paskirs profilaktines priemones.
Naudingiausi produktai
Kad kaulai būtų stiprūs, rekomenduojami tokie produktai.
Bananai. Šių vaisių sudėtyje yra kalcio ir kalio. Bananai stiprina imunitetą, gerina medžiagų apykaitą, baltymų metabolizmą. O svarbiausia – bananai neleidžia organizmui prarasti kalcio.
Pienas. Jame labai daug kalcio ir vitamino D, todėl daugelis specialistų rekomenduoja išsiugdyti įprotį išgerti stiklinę pieno. Jeigu jo nemėgstate – pakeiskite pieną jogurtu arba sūriu.
Kiaušiniai. Daugelis specialistų įsitikinę, kad reguliariai vartojant kiaušinius (ypač – trynius) galima papildyti vitamino D trūkumą. Tačiau jeigu norite, kad jūsų svoris išliktų toks pat, kaip dabar, piktnaudžiauti šiuo produktu nerekomenduojama.
Riešutai. Migdoluose ir žemės riešutuose yra kalio, neleidžiančio su šlapimu pasišalinti kalciui. Graikiniai riešutai – geras Omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. Pastarosios lėtina kaulų masės mažėjimą ir ženkliai paspartina kaulų formavimąsi.
Žalios daržovės, žalumynai. Špinatai, svogūnų laiškai, brokoliai – puikus kalcio šaltinis. Taip pat šie produktai turi vitamino K, atsakingo už kaulinio audinio stiprumą.
Džiovintos juodosios slyvos. Jos turi begalę mūsų organizmui naudingų medžiagų – įskaitant ir inuliną, padedantį organizmui geriau įsisavinti kalcį ir išsaugoti stiprius kaulus.
Lašiša ir sardinės. Vitamino D turi beveik visos žuvų rūšys, tačiau sardinėse yra ir kalcio, o lašišose – sveikai širdžiai būtinų Omega-3 riebiųjų rūgščių bei vitamino D.
Būkite sveiki!
Komentarai (1)