Mitybos specialistai primena, kad karantino metu svarbu nepamiršti valgyti kuo daugiau daržovių. Šylant pavasario orams ir laukiant netrukus pasirodysiančio šiųmečio šviežio daržovių derliaus, praturtinti savo organizmą sveikatai naudingais vitaminais, mikroelementais ir kitomis mineralinėmis medžiagomis galima skanaujant ir daigintas sėklas ar jų želmenis, kuriuos paprasta užsiauginti tiesiog ant namų virtuvės palangės.
Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė sako, kad daiginimui tinkamų sėklų spektras yra labai platus, o želmenų poveikis žmogaus sveikatai – itin reikšmingas.
„Gali būti sunku patikėti, bet mažame grūdelyje slypi naudingų vitaminų ir mineralų „bomba“ organizmui. Daigintose sėklose gausu vitamino E, C ir kitų antioksidantų, B grupės vitaminų, omega-3 riebalų rūgščių. Be to, jose esantys baltymai skatina ląstelių ir audinių atsinaujinimą, taip pat daigintos sėklos – puikus tirpiųjų skaidulų šaltinis“, – pabrėžia maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
Ji atkreipia dėmesį, kad daiginamose sėklose vitaminų, mikroelementų ir vitaminų išauga net kelis kartus. „Dygstančiose sėklose suaktyvėja visi gyvybiniai procesai, todėl vitaminų B, C ir E jose gali padidėti kelis kartus, o krakmolas ir kiti polisacharidai skyla į lengvai virškinamus angliavandenius. Daigintuose grūduose esantys baltymai irgi suskyla ir tampa lengvai virškinami bei greičiau įsisavinami“, – pažymi B. Baratinskaitė.
Pavyzdžiui, vien daigintuose kviečiuose aptinkama 50 kartų daugiau vitamino E, vitamino B6 – 10 kartų, net iki 4 kartų daugiau kitų B grupės vitaminų, dusyk daugiau baltymų. Daigintose liucernos sėklose yra daug seleno, kalcio, kalio ir magnio, o lęšių sėklos išsiskiria geležies gausa. Taip pat daigintos sėklos vertingos ir dėl nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių ypač gausu daigintuose linuose, saulėgrąžose, aguonose.
Patarimas: kaip namuose susidaiginti sėklų?
Jau sudaigintų sėklų ir želmenų galima įsigyti „Maximos“ parduotuvėse, kur šiuo metu bent 12 įvairių rūšių. Tai – liucernų, garstyčių, lauko pupų daigai, daigintos belukštės avižos ir saulėgrąžų branduoliai, lęšiai, žalieji grikiai, taip pat daiginti kviečiai ir rugiai, kviečių želmenys.
Sėklas susidaiginti nesunkiai galima ir patiems namuose. Iš principo daiginti tinka visų augalų sėklos, o kasdieniam vartojimui įprastai naudojamos kviečių, rugių, miežių, ridikėlių, lęšių, saulėgrąžų porų, linų, liucernos, garstyčių, įvairių ankštinių daržovių sėklos. Netinka pomidorų, pelėžirnės sėklos, nes jose linkę kauptis sveikatai kenksmingi junginiai. „Maximose“ galima rasti specialiai daiginimui skirtų sėklų.
Prieš daiginant sėklas būtina jas labai gerai nuplauti, kad neliktų pavojingų mikroorganizmų ir bakterijų. Rekomenduoja sėklas bent kelias valandas palaikyti vandenyje.
Daiginti sėklas galima specialiose daigyklose arba sudėti į stiklainį, jo viršų apdengiant marle.
Kartkartėmis daiginamas sėklas reikia perplauti, kad būtų pašalinti nešvarumai, suskilusios sėklų dalys, įsimaišiusios luobelės.
„Gali būti vartojamas visos sudaigintų sėklų dalys – ne tik daigeliai, bet ir jų šaknelės ar net lukštai. Pašalinami tik labai kieti avižų, grikių, saulėgrąžų lukštai. Daigintas sėklas galima valgyti ir vienas kaip užkandį arba pagardyti kitus patiekalus. Su medumi sumaišytos įvairios sėklos gali būti puikiu desertu“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
Jeigu skauda gerklę, smulkiai supjaustykite svogūną ir užpilkite cukrumi. Po kelių valandų perkoškite ir gerkite po šaukštelį. Citrinos sultys, pasaldintos medumi,- geriausias vaistas užkimus.
Kitas faktas
Komentarai (1)