Amerikoje populiarus riešutų sviestas intensyviai skinasi kelią ir į lietuvių virtuvę. Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorės Bertos Garuckės teigimu, tautiečiai po truputį įvertina šio valgio naudą ir randa vis daugiau jo panaudojimo būdų (pavyzdžiui, kad ir pagardinant paprasčiausius blynelius).
Ištakos – XIV amžiuje
Šio valgio istoriją galima skaičiuoti jau nuo maždaug XIV amžiaus, kai actekai ir inkai trindavo riešutus į vienalytę masę. Po truputį receptas buvo tobulinamas, o XIX amžiaus pabaigoje kanadietis Marcellus Edsonas užpatentavo savo gamybos žemės riešutų sviestą, kurį skirdavo sunkiai maistą kramtantiems pacientams.
Po truputį valgio populiarumas vis didėjo, o dabar neabejotina šio produkto lydere laikoma JAV. Joje ne tik suvartojama daugiausiai riešutų sviesto, bet ir gaunama daugiausiai pajamų iš jo pardavimų.
„Nieko keisto, kad riešutų sviestas yra labai įsišaknijęs į amerikiečių maisto kultūrą, mat jį jau žinojo senosios Amerikos žemyno civilizacijos. Į Europą šis sviestas atkeliavo dar XVI amžiuje ir taip pat greitai tapo mėgstamas bei mielai vartojamas. Pastaruoju metu jo populiarumas yra itin išaugęs visame pasaulyje, o vienos svarbiausių to priežasčių – maistinės savybės: jame gausu augalinių baltymų, maistinių skaidulų, gerųjų riebalų, A, E, D ir B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų, aminorūgščių ir Omega-6 ir Omega-9 riebiųjų rūgščių“, – tendencijas ir riešutų sviesto naudą pristato B. Garuckė.
Vis dažniau naudoja ir lietuviai
Šio valgio vartojimo tendencija Lietuvoje daug nesiskiria nuo vyraujančių Europoje ar JAV. Tačiau vis daugiau savo sveikata besirūpinančių lietuvių įvertina riešutų sviesto gerąsias savybes ir lengvą panaudojimą virtuvėje.
„Pastaruoju metu riešutų sviestas yra išties populiarus ir Lietuvoje – jis puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek maistingam užkandžiui dienos metu. Taip pat Lietuvos gyventojai šį sviestą dažnai naudoja kaip maistingą ingredientą įvairiuose kepiniuose, padažų gamyboje, valgo su vaisiais, tepa ant duonos ar įvairių trapučių, dažnai gardina avižinę košę, blynus, kokteilius. Be to, riešutų sviestas gali būti puikus ir maistingas užkandis ne tik darbo dieną, bet ir keliaujant ar leidžiant laiką gamtoje“, – pasakoja tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė.
Prie gerųjų riešutų sviesto savybių ji priskiria ir tai, kad dėl daugybės naudingų medžiagų jis gerina bendrą darbingumą, o sportuojantiems jis svarbus, nes padeda išsaugoti raumenų masę. Prie šio valgio populiarumo prisideda ir tai, kad vis daugiau įvairesnių rūšių galima rasti ir prekybos centruose, bet šį patiekalą nesudėtingai galima pasigaminti ir namuose.
„Riešutus vienu sluoksniu supilkite į kepimo skardą ir 190 laipsnių kaitrumo orkaitėje kelias minutes apkepkite maišant, kol jie lengvai paruduos. Tuomet belieka neskubant kiek ilgiau trinti juos maisto smulkintuvu iki vientisos masės“, – teigia pašnekovė.
Paruošus riešutų sviestą, jį panaudoti virtuvėje galima gaminant įvairiausius patiekalus. B. Garuckė pasidalino receptu, kuriame riešutų sviestu pasiūlė pagardinti blynus su bananais.
Blynai su riešutų sviestu ir bananais
Reikės:
1 kiaušinio
2 puodelių arba 500 ml miltų
300 ml pieno
žiupsnelio druskos
2 šaukštelių cinamono
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
2 šaukštų riešutų sviesto;
3–4 šaukštų rudojo cukraus (jei norisi saldžiau, cukraus dėkite šiek tiek daugiau)
2 bananų
klevų sirupo
šiek tiek kepintų žemės riešutų gabaliukų
aliejaus arba sviesto kepimui.
Gaminimas: išplakite kiaušinį, suberkite miltus, kepimo miltelius, supilkite pieną ir užmaišykite tirštą tešlą be gumulėlių. Sutrinkite bananą ir jį taip pat įdėkite į tešlą. Pagardinkite cukrumi, cinamonu, riešutų sviestu, įpilkite aliejaus. Tuomet dar kartą gerai išmaišykite tešlą.
Į įkaitintą keptuvę įdėkite šiek tiek sviesto arba įpilkite aliejaus ir kepkite vidutinio storio blynus. Tiesa, juos reikia labai greitai vartyti, nes gali pridegti. Iškeptus blynus pagardinkite klevų sirupu, kepintų žemės riešutų gabaliukais ir banano griežinėliais.
Knarkimo problemos nekankina kosmonautų. Nesvarumo būsenoje išnyksta ne tik ši, bet ir kitos su miegu susijusios problemos.
Kitas faktas
Komentarai