Maisto produktai, padėsiantys organizmui atsigauti po žiemos

Maisto produktai, padėsiantys organizmui atsigauti po žiemos
@ Shutterstock

Žiema – tikras iššūkis mūsų organizmui. Ir ne tik todėl, kad kai kurie iš mūsų tiesiog nemėgsta šalčio ar tamsos. Šaltuoju sezonu didžiąją dalį energijos sankaupų organizmas išeikvoja tam, kad sušiltų, taip pat kovai su įvairių ligų sukelėjais. Drauge žiema – tai ir kaloringesnio, perdirbto maisto valgymo laikas. Pasak Vilniaus „Kardiolitos“ klinikų Sveikos mitybos centro gydytojos dietologės Eugenijos Časaitytės, sukaupti mineralinių medžiagų ir vitaminų atsargų ištisiems metams nėra įmanoma, todėl sveikos mitybos principų reikėtų laikytis ištisus metus. Gydytoja dalinasi patarimais apie sveikos mitybos įpročius ir kokius produktus reikėtų valgyti pavasarį.

Energija ir žvalumas ištisus metus

Pasak gydytojos, daugelis elgiasi neteisingai manydami, kad griežtos dietos ar iškrovos dienos pavasarį padės sulieknėti ar pagerins savijautą. Tampa populiaru atsisakyti ir vienos iš maisto grupių: pieno, gliuteno turinčių produktų, mėsos ar grūdinių kultūrų. Tačiau šie sprendimai atneša trumpalaikius rezultatus, o numesti kilogramai sugrįžta dvigubai. Sveika gyvensena, pasak gydytojos dietologės, tai ilgas procesas, kurio metu formuojami ilgalaikiai, sveikatai palankūs mitybos įpročiai. Laikantis jų, neteks nerimauti dėl svorio, energijos stokos ar sotumo jausmo ištisus metus.

„Tinkamus maitinimosi įpročius gali padėti suformuoti mitybos plano sudarymas, kuriame, remiantis individualia kūno sudėties analize, suformuojamas valgymo režimas, porcijų dydžiai, subalansuotumas. Sveikos mitybos planas, nėra tiesiog eilinė dieta, kurios nusprendžiame laikytis, norėdami padailinti kūno formas prieš vasaros sezono atidarymą.

Mitybos programos nekuriamos tik savaitei ar kelioms – jomis vadovautis reikia nuolatos. Tinkamai parinktas mitybos planas vyrams ir moterims gali atitolinti senatvę, taip pat sumažinti įvairių ligų riziką. Juo vadovaujantis jausitės energingi ir žvalūs, nes mitybos planas teikia sotumo jausmą, saugo sveikatą ir suteikia pakankamą energijos kiekį“, − apie sveikos mitybos įpročius pasakoja gydytoja.

2 psl. »

Komentarai

Ar žinote, kad...

Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus

Kitas faktas