Kai kurių su amžiumi susijusių simptomų ir rūpesčių išvengti negalima, tačiau pakoreguota mityba gali sušvelninti ar padėti išvengti kai kurių problemų (pavyzdžiui, menopauzės metu ir po jos).
Pagrindinės mitybos taisyklės klimakteriniu periodu
Sulaukus menopauzės labai svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą, kad organizmas gautų visų jam būtinų elementų. Moterų racione paprastai nepakanka geležies ir kalcio.
-
Vartokite daugiau kalcio turinčių produktų. Per dieną reikėtų 2-4 pieno produktų porcijų – tai geras kacio šaltinis. Taip pat kalcio galima gauti su brokoliais, ankštinėmis kultūromis, konservuota lašiša, sardinėmis. Vyresnėms nei 50 metų moterims per dieną reikėtų gauti po 1200 mg kalcio.
-
Vartokite daugiau geležies (per dieną rekomenduojama suvalgyti po 3 porcijas geležies turinčių produktų). Geriausia valgyti neriebią raudoną mėsą, paukštieną, kiaušinius, žalios spalvos daržoves, riešutus, pilno grūdo produktus. Rekomenduojama geležies norma per dieną menopauzės metu – 8 mg.
-
Daugiau ląstelienos. Valgykite pilno grūdo duoną, dribsnius, kietagrūdžių kviečių makaronus, šviežius vaisius ir daržoves. Daugumai vyresnio amžiaus moterų per dieną reikia apie 20 g ląstelienos.
-
Valgykite vaisius ir daržoves. Kasdien į savo meniu įtraukite nuo 2 iki 4 porcijų vaisių ir 3-5 porcijas daržovių.
-
Skaitykite etiketes. Rinkitės tuos produktus, kurie yra naudingesni, sveikesni.
-
Gerkite daug vandens. Neįmanoma tiksliai pasakyti, kiek vandens jums reikia išgerti per dieną – tai priklauso nuo daugelio veiksnių (jūsų mitybos, suvalgyto maisto kiekio, klimato, jūsų gyvenimo būdo ir t.t.). Paprastai 8 stiklinės vandens per dieną daugumai žmonių laikoma norma.
-
Palaikykite normalų kūno svorį. Jeigu turite antsvorio – atsikratykite jo. Tą galima padaryti sumažinus porcijas ir atsisakius riebaus maisto (atsisakyti pusryčių, pietų arba vakarienės nereikia!).
-
Mažiau riebaus maisto. Riebalai turėtų sudaryti ne daugiau kaip 30% dienos kalorijų normos, iš jų sotieji – ne daugiau kaip 10% dienos kalorijų normos. Sotieji riebalai didina cholesterolio lygį kraujyje ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Sočiųjų riebalų šaltiniai: riebi mėsa, nenugriebtas pienas, sūris ir kt. Taip pat cholesterolio lygį didina ir hidrinti riebalai, todėl jais taip pat nederėtų piktnaudžiauti (jų yra aliejuose, margarine, keptuose produktuose).
-
Mažiau cukraus ir druskos. Nepiktnaudžiaukite ir rūkytais gaminiais.
-
Venkite alkoholinių gėrimų. Moterims leidžiama išgerti ne daugiau kaip vieną porciją per dieną (ir net mažiau).
Komentarai