Apmaudu, tačiau ne visi gydytojai seka mokslo naujienas, ir neretai gydo savo pacientus jau pasenusiais metodais. Ką galima ir ko negalima valgyti sergant antrojo tipo cukriniu diabetu? Šiuo klausimu atlikta daugybė tyrimų. Dalinamės naujausiomis rekomendacijomis!
Fruktozė
Kažkada specialistai nustatė, kad fruktozės įsisavinimui beveik nereikia insulino, ir kad šis saldiklis tik truputį pakelia cukraus lygį kraujyje. Tuo visi apsidžiaugė ir visi sergantieji diabetu tuojau pat iškeitė cukrų į fruktozę. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad ji daro neigiamą įtaką riebalų apykaitai, be to, yra labai kaloringa – kalorijų turi ne mažiau negu paprastas cukrus. Dėl šių priežasčių sergantiems antrojo tipo cukriniu diabetu ir linkusiems tukti pacientams fruktoze piktnaudžiauti negalima. Tokios yra naujausios rekomendacijos.
Deja, dalis gydytojų diabetikams ir toliau kasdieniam naudojimui kaip cukraus pakaitalą rekomenduoja fruktozę. Jeigu jūsų gydytojas neseka naujienų, jums bus naudinga žinoti, kokia dozė jau gali pakenkti jūsų organizmui: suvartojant 60–80 g fruktozės per parą, jau gali sutrikti lipidų apykaita, prasidėti viduriavimas ir vidurių pūtimas. Ir apskritai – pripraskite gerti nesaldintą arbatą. Na, o kad smegenys gautų pakankamai cukraus, valgykite vaisius ir uogas.
Grikiai
Dabar jau sunku pasakyti, kas pirmas pasakė, kad grikiai mažina cukraus lygį kraujyje. Greičiausiai toks įsitikinimas atėjo dar iš tų laikų, kai į diabetikų krepšelius patekdavo ne tik diabetikams skirti produktai, bet ir tiesiog deficitinės prekės (įskaitant grikius ir netgi majonezą).
Iš tiesų grikiai – tai tie patys angliavandeniai, kaip ir bet kurios kitos kruopos. Beje, net ir ne pačios naudingiausios, jei žiūrėsime į angliavandenių kiekį (palyginimui: 100 g avižų turi 50 g angliavandenių, grikiai – 62–66 g). Todėl jeigu nemėgstate grikių, nereikia savęs versti jų valgyti. Pereikite prie avižų – bus naudingiau!
Soja
Daug kur skelbiama, kad sojos baltymai sergantiems diabetu esą naudingi, į ją žiūrima kaip į stebuklą. Tačiau jokio stebuklo nėra. Nuo 2003-ųjų PSO ataskaitose soja ir jos baltymai nepriskiriami prie produktų, mažinančių cukrinio diabeto išsivystymo riziką.
Druska
Griežtas druskos apribojimas ar net visiškas atsisakymas – taip pat gana dažna gydytojų rekomendacija. Vis dėlto su diabetu ji niekaip nesusijusi, todėl drausti valgyti raugintus agurkus ar sūdyti sriubą nėra jokio reikalo. Kas kita, jeigu be diabeto sergate dar ir hipertonija, inkstų ar kokiomis kitomis ligomis – tada druskos tikrai reikėtų vartoti mažiau.
Topinambai ir artišokai
Šioms daržovėms priskiriamos kone stebuklingos savybės, teigiama, kad jos mažina gliukozės lygį kraujyje, nes turi inulino. Iš topinambų netgi pradėjo gaminti „stebuklingus“ preparatus diabetikams, susiejus panašiai skambančius žodžius „insulinas“ ir „inulinas“. Iš tiesų be panašaus skambėjimo daugiau jų niekas nesieja. Insulinas – tai baltymas, o inulinas – angliavandenis. Ir jokio diabeto topinambai negydo.
Riebalai
Ilgą laiką manyta, kad riebalai diabetikams yra labai kenksmingi. Dabar šis teiginys jau ne toks kategoriškas – juk iš tiesų svarbiau ne patys riebalai, o jų sudėtis. Nustatyta, kad polinesočiosios riebalų rūgštys daro teigiamą įtaką trigliceridų apykaitai, kuri sutrinka sergant antrojo tipo cukriniu diabetu, todėl sergant šia liga reikėtų vartoti būtent polinesočiąsias riebalų rūgštis. Na, o jeigu konkrečiau – omenyje turimos omega-3. Jų galima gauti vartojant pusriebę ir riebią žuvį – ji bus naudingiau už bet kokius papildus.
O štai sočiųjų riebalų rūgščių antrojo tipo diabetikams tikrai reikėtų vengti – jos kenkia dar labiau net ir už cukrų. Daug šių rūgščių turi mėsa ir jos produktai, pienas ir jo gaminiai. Visiškai išbraukti iš savo raciono jų nereikia, tačiau apriboti suvartojamų riebalų kiekius – būtina. Jeigu perkate mėsą – rinkitės liesesnę, jeigu paukštieną – pašalinkite odelę ir visus riebalus. Rinkitės sumažinto riebumo pieno produktus ir pan.
Kategoriškai draudžiami margarinai, lajus, hidrinti riebalai. Tai – vadinamųjų transriebalų, galinčių išprovokuoti aterosklerozę ir antrojo tipo cukrinį diabetą, šaltinis. Daugiausiai jų būna tortuose ir kituose pirktiniuose kepiniuose.
Komentarai (4)