Atsiranda vis daugiau mokslinių tyrimų įrodančių teigiamą daržovių ir vaisių įtaką žmogaus organizmui. Neseniai žurnale „Foods“ buvo publikuota visa serija naujausių tyrimų analizuojančių žalio, neperdirbto maisto naudą, o itin didelis dėmesys skirtas vynuogėms.
Super maistas – vynuogės
Tyrimui vadovavęs Vakarų Naujosios Anglijos universiteto Farmacijos ir sveikatos mokslų koledžo dekanas ir farmacijos profesorius John Pezzuto pasakoja, kad jo atliktas tyrimas atskleidė, jog reguliarus vynuogių valgymas sumažina neigiamus riebios, vakarietiškos dietos padarinius.
Pasak specialisto, tyrimas buvo atliekamas su laboratorinėmis žiurkėmis, o rezultatai nustebino net visko mačiusius mokslininkus. „Tyrimo metu pastebėjome, kad ženkliai pailgėja bendra gyvenimo trukmė, o tai rodo, kad į vynuogių vartojimą teigiamai reaguoja visi organai. Taip pat sustiprėja antioksidacinės organizmo savybės, užkertamas kelias kepenų suriebėjimui, kuris kamuoja net 25 proc. gyventojų ir ženkliai pablogina gyvenimo kokybę,“ – aiškina profesorius John Pezzuto.
Tiriant naudingąsias vynuogių savybes buvo pastebėta, kad dvi stiklinės vynuogių per dieną naudingos ne tik kepenims, bet ir žarnyno mikrobiomai. Pasirodo, kad šios uogos teigiamai veikia virškinamąjį traktą, o tai gerina skrandžio ir žarnyno darbą, stiprina imunitetą ir užtikrina tinkamą smegenų veiklą.
Svarbu laikytis subalansuotos mitybos principų
Žinoma, mokslininkai skuba priminti, kad norint jaustis gerai ir gyventi ilgai, labai svarbu tinkama mityba. Jei maitinatės nepilnaverčiu maistu, kuriame gausu trans riebalų, reguliarus vynuogių vartojimas vargu ar turės labai didelės naudos. Norint pasiekti geriausių rezultatų, svarbu sureguliuoti gyvenimo būdą ir į savo mitybos racioną įtraukti žalumynų bei sveikų riebalų.
Štai keletas maisto produktų, kuriuos dietologai pataria įtraukti į savo mitybos racioną:
Komentarai