Tikriausiai jums ne kartą teko stebėtis tuo, kaip virtuvėje sukasi jūsų mama ar senelė. Juk greičiausiai būtent iš jų ir sužinojote tokius dalykus, kaip, pavyzdžiui, atskirti virtą kiaušinį nuo žalio. Tačiau virtuvės gudrybės tik tuo neapsiriboja. Šiandien papasakosime ir apie mažiau žinomus „triukus“.
Visi šie gudrūs įgūdžiai natūraliai įgyjami bėgant metams, o mes surinkome juos į vieną vietą – verta išbandyti praktikoje, sutaupyti laiko ir... pinigų. Ar žinote, kaip išsaugoti šampano burbuliukus arba neleisti sūriui išdžiūti? Arba ką daryti, kad vakarykštis keksas ir vėl būtų kaip šviežias, o bananai netamsėtų? Visa tai ir dar daugiau sužinosite netrukus.
Sužinokite, ar kiaušiniai švieži
Jeigu nesate tikri, kad kiaušiniai jūsų šaldytuve yra tinkami vartoti (dėžutė į šiukšlių dėžę iškeliavo jau senokai, o produkto galiojimo datos neatsimenate net apytiksliai), įleiskite juos į vandenį: šviežias kiaušinis skęs, senas – iškils į paviršių.
Ką daryti, kad daržovės ilgiau išliktų šviežios?
Šaldytuvu stalčiuje, į kurį dedate daržoves, įtieskite popierinį rankšluostį. Jis sugers drėgmės perteklių ir neleis daržovėms greitai supūti.
Kaip išsaugoti šampano burbuliukus?
Jeigu gėrimas „išsiburbuliavo“, nereikia skubėti jo išpilti lauk. Tiesiog įmeskite raziną ar dvi – natūralus cukrus gali daryti stebuklus.
Kaip „sutaupyti“ citrinos?
Jeigu jums reikia tik kelių citrinos sulčių lašų, nepjaukite vaisiaus per pusę – jis greitai sudžius. Geriau pradurkite iešmeliu, ir sulčių bus tik tiek, kiek jums reikia tam kartui.
Ką daryti, kad prieskoninės žolelės ilgiau išliktų šviežios?
Jeigu norite, kad jos liktų šviežios iki mėnesio, žalumynų pundelius sudėkite į plastikinius maišelius ir padėkite į šaldymo kamerą. Prireikus juos lengva ištraukti, jie greitai atitirpsta – užteks vos minutės karštoje keptuvėje.
Kaip apsaugoti maisto produktus nuo kandžių ir kitų kenkėjų?
Viskas, ko reikia – įdėti lauro lapą į indą su miltais, makaronais, ryžiais ar kitomis kruopomis – jokie kenkėjai neįsiveis.
Ką daryti, kad grybai nebūtų tokie glitūs?
Kai kas atsisako grybų dėl vienos paprastos priežasties: jiems nepatinka glitumas. Tačiau šią problemą išspręsti paprasta – prieš dėdami į šaldytuvą apsukite grybus popieriniu rankšluosčiu.
Sužiedėjusiems keksams ir keksiukams – NE
Kad vakarykščiai kepiniai ir vėl būtų kaip ką tik iškepti, apipurkškite juos vandeniu, įdėkite į popierinį maišelį ir įkiškite kuriam laikui į orkaitę (mikrobangų krosnelėje paprastai patenka 10 sekundžių, purkšti vandeniu nereikia). Garuodamas vanduo greitai juos suminkštins.
Kaip neleisti sūriui sudžiūti?
Klausimas gali nuskambėti keistai – tikriausiai susuktumėte sūrį į maistinę plėvelę. Tačiau neleisti džiūti galima ir kitaip: tiesiog užtepkite sviesto ant apipjaustyto paviršiaus (tai sulaikys drėgmę produkto viduje). Geriausiai ši gudrybė tinka kietų sūrių rūšims su vaškine plėvele.
Ką daryti, kad daržovės išliktų traškios?
Kai ridikai, salierai ar morkos nustoja būti traškūs, įmerkite šias daržoves į ledinį vandenį kartu su gabaliuku žalios bulvės – jos greitai vėl bus kaip šviežios.
Ką daryti, kad bananai nepatamsėtų?
Neardykite kekės, jeigu bananų valgyti šiuo metu neketinate. Esmė ta, kad pavieniui šie vaisiai genda daug greičiau.
Ką daryti, kad druska išliktų biri?
Truputis ryžių jūsų druskinėje sugers drėgmę (kondensatą) ir neleis druskai sušokti į kietą akmenį.
Kaip išsaugoti sviesto kvapą?
Jeigu vyksta kokia akcija, verta prisipirkti sviesto atsargai – juk šaldytuve šis produktas gali stovėti iki pusės metų. Tiesiog sudėkite jį į hermetišką indą, ir jis nesugers kvapų iš jūsų šaldytuvo.
Kaip apsaugoti pieno produktus nuo pelėsio?
Kad varškė ar grietinė negestų ilgiau, indą, kuriame jie laikomi, apverskite aukštyn kojomis ir pastatykite į šaldytuvą. Taip sukursite vakuumą, kuris neleis atsirasti bakterijoms, dėl kurių pelija produktai.
Kaip išvalyti medų?
Medus – vienintelis produktas, kuris negenda. Tačiau neverta leisti, kad jis taptų kietas arba drumstas. Pakaitinkite jį mikrobangų krosnelėje (vidutinis galingumas, 30 sekundžių), ir jis vėl bus švarus.
Kaip išsaugoti makaronų drėgmę?
Kad išvirti makaronai nevirstų vienu gumulu, sudėkite juos į hermetišką paketą. Kai juos reikės pašildyti, tiesiog įmeskite kelioms sekundėms į verdantį vandenį.
Kaip išsaugoti savo sūrį?
Sūrį galima užšaldyti. Po valgio likusį sūrį sudėkite atgal į pakuotę, gerai uždenkite ir įkiškite į šaldiklį. Dieną prieš vartojimą padėkite į šaldytuvą. Geriausiai šis triukas padeda su minkštais ir riebiais sūriais.
Jogurtas – vietoje grietinėlės
Jeigu labai reikalinga grietinėle, o jos po ranka nėra, galima naudoti natūralų jogurtą – bet tik tiems patiekalams, kurių nebereikia gaminti (priešingu atveju gaminimo metu jis gali sukietėti). Gaminant geriau naudoti nenugriebtą pieną arba lygiomis dalimis sumaišytą pieną su jogurtu.
Jeigu persūdėte sriubą
Turbūt kiekvienam būtų daugiau nei apmaudu, jeigu sriuba, kurią taip ilgai gaminote, išėjo per sūri. Įmeskite į sriubą gabaliuką žalios bulvės arba obuolio, pavirkite 10 minučių ir išmeskite. Jeigu ji vis tiek atrodo per sūri, įmaišykite šaukštą cukraus. Jeigu gi ir jis nepadeda, galima įpilti šlakelį obuolių acto. Na, o jeigu ir tai neefektyvu, paskutinė priemonė – atskiesti persūdytą sriubą vandeniu arba sultiniu.
Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti
Kitas faktas
Komentarai (1)