Gali būti, kad gydytojai jums patarė sumažinti ar visai atsisakyti riebalų, tačiau vargu ar jie turėjo omenyje Omega-3 riebiąsias rūgštis, teigiamai veikiančias organizmą. Tyrimais patvirtinta, kad jos sumažina riziką susirgti širdies ligomis, saugo nuo depresijos, silpnaprotystės, vėžio ir artrito.
Omega-3 riebiųjų rūgščių galima rasi daugelyje produktų. Žuvyje randamos Omega-3 riebalų rūgštys sutrumpintai vadinamos DHA ir EPA. Kita forma, vadinama ALA, randama aliejuje, graikiniuose riešutuose ir lapinėse daržovėse. Įsisavinęs ALA riebalų rūgštis, žmogaus organizmas paverčia jas į DHA ir EPA.
Manoma, kad Omega-3 riebiosios rūgštys padeda organizmui kovoti su ligomis, mažina kraujagyslių, sąnarių ir kitų kūno dalių uždegimus, padeda išlaikyti tinkamą širdies darbą ir mažina nesveikųjų riebalų kiekį kraujotakoje. Kadangi žmogaus organizmas pats pagaminti Omega-3 negali, reikiamą jų kiekį būtina pasisavinti iš maisto.
Omega-3 ir infarktas bei aritmija. Jei jūs jau turėjote širdies priepuolį, Omega-3 riebiosios rūgštys padės sumažinti mirties nuo infarkto riziką. Tyrimai rodo, kad žmonėms, reguliariai valgantiems žuvį, iš tiesų sumažėja netikėtos ir staigios mirties tikimybė. Omega-3 stabilizuoja širdies darbą bei sumažina pulsą, taigi savaime mažina širdies aritmijos tikimybę. Norėdami pajusti teigiamą poveikį, turėtumėte reguliariai valgyti žuvį, graikinius riešutus, brokolius, šparagines pupeles ir sojas.
Omega-3 ir trigliceridai. Omega-3 riebiosios rūgštys gali sumažinti trigliceridų kiekį kraujyje, o tai taip pat susiję su širdies veikla. Deja, Omega-3 didina ne tik gerojo, bet ir blogojo cholesterolio lygį. Valgyti maisto produktus su šiomis rūgštimis nėra pavojinga, tačiau jei ketinate gerti specialius preparatus, turėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju.
60 sekundžių - tiek laiko paprastai reikia kraujo ląstelei apkeliauti visą organizmą
Kitas faktas
Komentarai (4)